Sâmbătă,
29.01.2022
Innorat
Acum
-1°C

Din inconjurul lumii: "Orice alta tara are mai multi km de autostrada decat Romania!"

Spaniolul Rafael de Mestre a ajuns săptămâna trecută la Sibiu, în cursa sa cu o mașină electrică în jurul lumii. Cu această ocazie l-am întrebat de drumurile din România și peripețiile de prin "străinătățuri".

Reporter: Câți kilometri ați parcurs până să ajungeți la Sibiu?
R. d. M.: Cred că vreo 40.000 de mile (aprox. 65.000 de km – n.r.). Pe bord, mașina arată acum vreo 65.000 de mile și aveam vreo 25.000 când am pornit.

Rep.: Prin ce alte țări ați găsit drumuri mai proaste ca în România?
R. d. M.: O, dar nu este greu deloc să găsești în lume țări cu drumuri mai proaste ca aici. Într-un top al țărilor cu drumuri proaste România nici n-ar fi luată în considerare. În ciuda opiniei publice, chiar aveți drumuri bune.

Rep.: Dați-mi niște exemple de țări cu drumuri mai proaste.
R. d. M.: Rusia este cel mai bun exemplu. În Rusia drumurile nu sunt proaste, sunt oribile! Și mai urât la ei nu este faptul că în general drumurile sunt neîngrijite, dar ai porțiuni de drum bun, unde poți prinde ceva viteză, și la un moment dat, dar brusc, apar niște gropi înfiorătoare, pur și simplu nu te anunță nimeni, nu ai cum reacționa ca șofer. Nu vă puteți imagina ce denivelări există acolo. Am străbătut România de multe ori, de la București la Nădlac mai ales, dar și de la București la Constanța și nimic nu se poate compara cu ce am văzut la ruși. În Ucraina la fel. Am găsit de mai multe ori diferențe bruște de nivel de 20 de centimetri sau mai mult, în mijlocul autostrăzii. Pe autostradă, unde se circulă cu viteză, apare de nicăieri un șanț, efectiv un șanț, pe care nu ai cum să-l eviți. Dacă circuli noaptea poți face ușor accident fără să ai vreo vină.

Rep.: În cele 40.000 de mile, ați avut vreun incident neplăcut la mașină?
R. d. M.: Nu, nimic notabil. Doar la o groapă, cum vă spuneam mai sus, am rupt apărătoarea din spatele roții din dreapta față. Și acum mai atârnă, o aud la viteză mai mare, dar în rest nu am pățit nimic. Îmi place să glumesc spunând că eu mă ocup de crearea și testarea jocurilor pe calculator și acolo îmi perfecționez reacțiile la șofat. Am avut nevoie de ele de câteva ori. În Kazahstan numai așa circuli, în zig-zag printre gropi. Ar trebui făcut un joc pe calculator în care circuitul să fie un drum obișnuit de acolo. Ba chiar m-am trezit de câteva ori, după mai multe ore de condus de unul singur, spunându-mi: acesta nu este un joc pe calculator, ai o singură viață și totul este real!

Rep.: În ce alte țări ați găsit mai mulți kilometri de autostradă ca în România?
R. d. M.: Ha, ha, haaaa... În orice altă țară mergi găsești mai mulți kilometri de autostradă decât în România. Cea mai impresionantă autostradă pe care am mers a fost în China. Se știe peste tot în lume că în acest moment China are cele mai bune drumuri din lume. Este incredibil cât de mult s-a construit în ultimii ani în China.  Am intrat pe o autostradă în China și am mers aproape 3.000 de kilometri pe aceeași autostradă. Și doar autostradă undeva la câmpie, drum perfect întins și drept.

Rep.: Plictisitor!
R. d. M.: Da, foarte! Am pus pilotul automat la mașină, ochelarii de soare și am stat sute și sute de kilometri. Am învățat chineza în timpul acesta, am citit aproape un ghid întreg de conversație.

Rep.: De ce ați pornit în această aventură în jurul lumii?
R. d. M.: Pentru că se întâmplă în acest moment în lume este o adevărată dramă. Poluarea globală este o problemă foarte serioasă și cred că toată lumea trebuie să facă ceva. Eu am vrut să arăt că poți înconjura lumea cu o mașină electrică, motivând astfel și pe alții să protejeze mediul cum pot. Nu spun că toată lumea să-și ia acum o mașină electrică, dar măcar încercați să vedeți că este chiar mai bine decât într-o mașină obișnuită. Dacă tot mai multă lume întreabă despre mașinile electrice producătorii vor fi nevoiți să le producă. Și la modul în care a evoluat astăzi tehnologia, chiar nu mai sunt cu nimic mai prejos decât mașinile pe benzină sau motorină. Și am observat că sunt țări în care se acordă o tot mai mare importanță mașinilor electrice. În America există deja benzi pe autostradă dedicate exclusiv mașinilor electrice. Și sunt oameni care și cumpără mașini electrice dor pentru că pot circula pe o bandă exclusiv a lor, scăpând astfel de trafic. Astfel de facilități nu fac decât să încurajeze producția de mașini electrice.

Rep.: De ce v-ați întors la Sibiu? Ați mai fost și anul trecut pe aici, în trecere.
R. d. M.: Pentru că știu că găsesc aici tot sistemul pregătit pentru încărcarea mașinii. Pentru atât. După cum poți vedea, am parcat mașina, am conectat-o la sistemul electric de încărcat și acum eu mă pot duce prin oraș să caut un restaurant bun.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Dani

Acum 9 ani

Am citit de dimineata ca a avut accident cu 1000 de KM inainte sa ajunga inapoi la Barcelona. Cat ghinion...
Raspunde

nasol

Acum 9 ani

***0-100.hotnews.ro/2012/09/03/masina-electrica-tesla-roadster-care-facea-inconjurul-lumii-avariata-grav-intr-un-accident-in-germania/
Raspunde

nasol

Acum 9 ani

ai vazut ce se intimpla cand vorbesti de rau de romani si de Romania ?
Raspunde

nic

Acum 8 ani

faina calatorie
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus