Vineri,
17.09.2021
Partial Noros
Acum
20°C

Someri cu experienta

Am intrat la facultate în 1999. La Facultatea de Jurnalistică, pe vremea aceea parte din Facultatea de Litere. Veneam după cinci ani de ucenicie în branșă, om bun la toate în televiziune și în radio, cu o jumătate de an de experiență la o televiziune națională, în București. Am petrecut un singur semestru concentrat exclusiv pe școală. Din semestrul doi m-am angajat. Prima dată la Transilvania Jurnal. Apoi la ProTV pentru doi ani, după care a urmat ziarul Obiectiv. Toate locurile de muncă, în timpul facultății. Evident, școala a trecut pe planul doi. Adică mergeam sau puneam mâna pe cursuri după ce îmi terminam treaba. Și pe vremea aceea se lucra altfel în presă. Se făcea teren din greu, zi și noapte, articolele se documentau față în față și nu pe internet. Hălăduiam pe toți coclaurii județului căutând imagini inedite sau subiecte în exclusivitate.

Facultatea a fost pe locul doi. Pentru că banii câștigați, evident, contau și pentru că experiența culeasă la diferitele locuri de muncă îmi părea că valorează ceva mai mult decât teoria culeasă din cursuri. Și chiar și acum cred că am ales bine. La fel ca mine, o grămadă de colegi de an sau din anii mai mari lucrau și ei în presă. La Rondul, de exemplu, o altă redacție-școală, la vremea aceea, care a scos mulți ziariști buni.

Șansele tinerilor absolvenți, și nu mă refer doar la cei de la Facultatea de Jurnalistică, de a intra în pită în domeniul studiat la finalul facultății sunt minime. Nu pentru că ar fi prost pregătiți ci pentru că nu au experiență. Sistemul de învățământ pune mult prea mult accent pe teorie și mult prea puțin, spre zero, pe partea teoretică. Comparați rezultatele Facultății de Inginerie, care a avut suficientă inteligență cât să încheie parteneriate cu multe firme pentru a pregăti pe partea practică studenții și restul facultăților. Dreptul, Jurnalistica, Literele, o grămadă de facultăți scot șomeri pe bandă rulantă. Adevărat, niște șomeri extrem de culți, dar tot șomeri. 

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

14 comentarii

Un student

Acum 8 ani

Stai linistit...Facultatea de Inginerie a reusit sa ofere locuri pentru practica de vara, cam pentru 30 % din totalul de studenti....restul sa-si gaseasca singuri. Sistemul de invatamant e la pamant. Ei nu-ti ofera posibilitatea de-a face ceva practic, de lasat sa muncesti, nu te lasa...vezi doamne facultatea e pe primul loc. Cand am vazut marele videoclip de marketing facut mai nou de ULBS mi-a venit sa rad si ma gandeam cum anume sa fac sa anunt viitorii studenti sa fuga in alta directie....
Raspunde

unul

Acum 8 ani

exista si exemplul mentionat, de ziarist cu scoala la FF. Ceea ce demonstreaza ca degeaba ai scoala daca nu ai \"fler\". Adica in ziaristica scoala conteaza mai putin, conteaza sa te descurci. Cunosc gazetari sportivi locali cu scoala de mate-info si strungari la Cugir ajunsi formatori de opinie la Bucuresti (asta dupa ce au facut lucru de rusine prin SubArini). Una dintre putinele meserii in care poti excela fara ai vreo tangenta cu meseria.
Raspunde

cat adevar

Acum 8 ani

in spusele tale domnule gazetar. Se vede ca a contat mai mult haladuiala pe coclaurii judetului decat scoala. In aceasta meserie pe care ti-ai ales-o, se poate trai si daca scrijelesti hartia in cautare de cancan si povesti urat mirositoare, si daca ajungi un fel de parerolog care-si da cu presupusul pe niste teme putin mai elevate sa zic asa. Insa jurnalistul se distinge de aceste doua categorii prin prestanta si seriozitate, prin comentariile ferme si corecte, prin competenta, factori care se invata dar si cu care te nasti. Ori cu totii ne putem da seama in ce categorie ne aflam .
Raspunde

jurnalisitul

Acum 8 ani

cu literele ai sanse mari sa te faci profesor, dar cu jurnalistica? somer de lux
Raspunde

ha ha

Acum 8 ani

bravo facultatea de jurnalistica la fara frecventa , puneai mina , dar de invatat ? dar cu sapa cine mai da in toata tara ? roboti ?
Raspunde

sapaliga

Acum 8 ani

tractorul da cu sapa in tara asta, ca avem o agricultura multilateral dezvoltata
Raspunde

rosu

Acum 8 ani

Poate daca mergeai mai des pe la scoala, nu scriai propozitii mprecum:\" Sistemul de învățământ pune mult prea mult accent pe teorie și mult prea puțin, spre zero, pe partea teoretică.\"
Raspunde

centumvirilul

Acum 8 ani

someri extrem de cooli, nu culti
Raspunde

altul

Acum 8 ani

pt unul? exista presa sportiva in judet? sau? vreai sa nominalizezi pe cineva? feel free
Raspunde

siby

Acum 8 ani

De fapt cui se adreseaza acest articol? Ti-ai dat seama de acest aspect doar dupa 20 de ani de jurnalism? Sau ma rog asa zis jurnalism, pentru ca la acest nivel local e ceva cam ... light!
Raspunde

feedback

Acum 8 ani

Draga Bogdane, Cam confesiv si compatimitor articolul tau. Concluzia ar fi ca experienta \"bate\" teoria academica, care pare, in mare masura, inutila. Da si nu. E vorba, intr-adevar, in profesia asta vocationala, si de rutina \"redactionala\" pentru a-ti dezvolta capacitatile unui atare demers. \"Flerul\", insa, e ceva nativ, il ai sau nu il ai, dar el trebuie cizelat prin educatie specializata. Conventii de practica se fac la toate specializarile, e o conditie de acreditare, sine qua non, a institutiei numita ARACIS. Problema este, daca, in timpul practicii, cel ce se preocupa de aceasta indrumare o ia in serios. Daca cele 84 sau 112 ore de Practica sunt valorificate la maxim si de catre student si de catre institutorul, care asigura practica. Pe de alta parte, someri de lux sunt in toate domeniile, fie ca vorbim de jurnalistica, medicina, stiinte economice sau drept. Premisa ta este construita empiric, nu pe o analiza sociologica polivalenta: absolventi, locuri de munca, angajatori, absorbtia in domeniul profesional de resort, ca sa putem formula concluzii irefutabile, ce tin implicit de o evaluare swot/pest. Astfel, doar in parte s-ar putea sa ai dreptate. Mai mult, breasla, pe care o reprezinti, aici si pretutindeni, este mereu corolata de nume sonore, imi permit sa-ti amintesc cateva, mai vechi si mai noi: Dan Tapalaga, Carmen Moise, Eugen Chelemen, Ramona Paun, Dan Duca, Adriana Nedelea Marton, Stefan Beldie, Nicoleta Nicolae, Odeta Vestemean si lista poate continua. Altii lucreaza in alte domenii, cum ar fi: PR, advertising, finante-banci, turism, invatamant universitar etc. Sansele sunt minime nu din cauza lor, ci din cauza sistemului, in prima instanta. Ar fi fost benefic daca ai fi adus in discutie institutia \"head-hunting-ului\", in care sunt implicate atat autoritatea educationala, cat si cea angajatoare, si daca ai fi propus, in calitate de formator de opinie, niste solutii, altfel ramanem in povestea \"drobului de sare\" si in zona lamentatiilor.
Raspunde

Ela, Sibiu

Acum 8 ani

Mr Brilliancy Sir, se vede ca ai pus scoala pe locul doi, iete ce ai scris: \"Sistemul de învățământ pune mult prea mult accent pe teorie și mult prea puțin, spre zero, pe partea teoretică.\" Are sens fraza asta?
Raspunde

Norah

Acum 8 ani

Q.E.D.
Raspunde

De ce ?

Acum 8 ani

Ela, citeste la nr. 7. Sau ai copiat?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus