Sâmbătă,
24.10.2020
Innorat
Acum
7°C

Expozitie de pictura "Constantin Blendea" la Brukenthal

11 Iunie 2013 12:49

Prin expoziţia retrospectivă „Constantin Blendea”, Muzeul Naţional Brukenthal are parte de un regal de artă contemporană. Bogăţia creaţiei, numeroasele expoziţii personale, aprecierile criticii de specialitate, premiile şi distincţiile obţinute sunt confirmări ale locului pe care pictorul Constantin Blendea şi l-a asigurat în istoria artei contemporane româneşti.

„În egală măsură, creaţia unuia dintre maeştri picturii româneşti a secolului al XX-lea şi începutul secolului al XXI-lea este onorată prin găzduirea într-un spaţiu al valorilor consacrate: în cel mai vechi şi original muzeu din România. Maestrul Constantin Blendea, a avut o activitate bogată nu doar ca pictor, ci şi ca restaurator şi profesor: a fost expert restaurator la Muzeul Naţional de Artă al României şi profesor universitar la secţiile Artă Monumentală şi Pictură ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti”, spun organizatorii.

Activitatea sa expoziţională a acoperit galerii şi muzee din ţară şi din mari centre artistice ale lumii.

„În evoluţia creaţiei pictorului Blendea, alături de eleganţa şi rafinamentul excepţional al imaginii, felul de a compune, dinamismul formelor şi procesul de esenţializare mereu mai concentrat, totul vorbeşte despre căutare, aflare, descoperire. Operă de operă se alătură în activitatea sa creatoare, ca într-o călătorie iniţiatică mereu nouă, mereu proaspătă, încheiată cu miracolul descoperirii, pentru ca apoi o destinaţie pe un arc superior al spiralei, să promită deplinătatea, să genereze un nou drum, o îmbogăţire, o nouă împlinire. Limpezimea imaginii mărturiseşte despre claritatea viziunii şi sinceritatea exprimării adevărului unui spirit artistic conectat omului, naturii, armoniei universale. Procesul de abstractizare reduce dramatic mijloacele de expresie potenţând conţinutul de sensuri şi semnificaţii, etapele succesive parcurse în procesul de îndepărtare de motivul recognoscibil al realităţii se înlănţuie firesc. Constantin Blendea este mereu atent la rigoarea conceptului, la modalităţile în care realul este supus emoţiei, stării liric-meditative a artistului, felul în care limbajul este încărcat şi expresivizat de afectivitate, dând o strălucire inconfundabilă pânzelor sale, universului plastic pe care ele îl creează, într-un echilibru melodic al emoţiei cu raţiunea”, a spus Iulia Mesea, curatorul expoziţiei.

Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul Naţional Brukenthal, Galeria de Artă Contemporană, strada Tribunei, nr. 6.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus