Nici ei nu mai știau când a fost ultima dată când s-au strâns atâția. Pâlcuri de primari, șefi de deconcentrate, parlamentari, funcționari, dar și ceva ”gură-cască” s-au strâns la Biblioteca ASTRA pentru a auzi din gura lui Liviu Dragnea cum stă treaba cu regionalizarea. Singurul moment la care au tresărit de pe scaune s-a produs când cei din Alba și-au arătat nemulțumirea că o astfel de întâlnire nu s-a produs și acolo.
Deși n-a fost printre primii sosiți, ÎPS Laurențiu Streza, asistat de doi preoți, s-a postat lângă ușa de intrare în clădire și a făcut oficiile de gazdă. Pe rând, parlametarii și șefii mai ”ocoși” au sărutat dreapta mitropoltului și apoi s-au ascus de soare, printre zidurile Astrei. Toată atmosfera destinsă, prietenoasă s-a stricat când s-a auzit un strigăt de femeie: ”nu mai sunt locuri”. Și s-a făcut curățenie. Între timp a sosit primarul Klaus Johannis, care a încercat în treacăt o glumă ”ați venit la regionalizare?”. Vicepremierul Liviu Dragnea, însoțit de președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea și Vasile Dâncu, au venit agale, pe jos. Din capul locului Dragnea le-a transmis ziariștilor: "N-am spus niciodată că susţin Sibiul. Ambele municipii, Sibiul şi Braşovul, au fiecare propriile atuuri în această luptă", a declarat Dragnea în fața intrării.
În sală, pe locurile din față au stat parlamentarii, apoi cei câțiva ”soli” din Alba, iar în spatele lor, împrăștiați, restul. Încep discuțiile cu prezentările gazdelor, iar în final ia cuvântul Dragnea. Vorbind despre bacalaureat și educație spre stupefacția multora din audiență. ”Ăsta e ministrul educației?”, se aude timid o șoaptă. Dar Dragnea continuă: ”Categoric eu sunt pentru introducerea examenului de admitere. Eu nu cred decât în examen, prin care se testează cunoştinţele: de admitere la liceu, treapta a doua, bacalaureat, admitere la facultate”, și oamenii așteaptă foindu-se să se schimbe primul ”slide” al prezentării pregătite temeinic cu videoproiector.
Prezentarea a fost sumară și a vizat exact aceleași principii susținute de Ministerul Dezvoltării încă de la început: mai mulţi poli de dezvoltare într-o regiune, fluxuri demografice şi comerciale, specializări cât mai diverse ale forţei de muncă, o compoziţie cât mai variată a populaţiei din punct de vedere cultural, lingvistic, etnic sau religios și așa mai departe. Un freamăt de trezire s-a produs atunci când Dragnea a prezentat sondajul pe regiunea Centru a dorinței cetățenilor privind viitoarea reședință regională. ”Brașovul e în față cu trei procente, îi luăm, nu-i bai”, zice un primar. Și încep întrebările din sală. Care în marea majoritate nu sunt întrebări, ci un fel de băgat în seamă, din care să reiasă că Sibiul merită să fie capitală regională. Președintele Senatului Universității Lucian Blaga, Constantin Oprean, își încheie discursul cu remarca: ”sper că nu va fi o decizie politică (n.r. stabilirea capitalei), care să repete greșeala comuniștilor și să identificăm Brașovul cu orașul Stalin”. Iar lui Dragnea îi place ideea și folosește și el imediat numele de Orașul Stalin în locul denumirii Brașov, provocând zâmbete de satisfacție pe fețele sibienilor.
Se face auzită și vocea oaspeților din Alba Iulia, iar vocea dojenitoare a vicepreședintelui CJ Alba, Florin Roman e repede îngropată de vicepremier. ”Să veniți și spre Alba domnule vice prim ministru, avem partea de istorie, avem agenția de dezvoltare regională, avem spații pentru administrație și multe alte lucruri”, a cerut Florin Roman, dar reacția lui Dragnea l-a înfundat adânc în scaun. ”Sibiul a arătat că se interesează de acest proiect, nu văd primarul din Alba Iulia, nu văd președintele Consiliului Județean”, l-a repezit vicepremierul.
Social-democratul Pavel Bichicean a cerut și el microfonul și a încercat să facă pace: ”ar trebui să fim mai calmi, să avem o întâlnire, așa, mai ecumenică”. Și sibienii au continuat apoi cu reclama pentru oraș. Senatorul Sorin Ilieșiu a citit o listă lungă, demnă de Cartea Recordurilor, cu ce s-a remarcat Sibiul de-a lungul timpului, Constantin Chiariac, directorul Teatrului Radu Stanca, a vorbit despre rolul culturii, care a destupat mințile sibienilor și a deschis orașul spre exterior, directorul Camerei de Comerț, Eugen Iordănescu a propus ca TVR să facă în această vară emisiuni despre regionalizare, nu ”live-uri” la Marea Neagră, iar în final, Francisc Torok, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă, a pus capac: ”sper, domnule vicepremier să ne dați motiv ca la finalul procesului de regionalizare să vă facem o statuie aici, în Sibiu!”
Liviu Dragnea a reușit cu abilitate de politician versat să ocolească toate răspunsurile concrete. Sibiu – capitală regională? Are calități să fie. Decizia nu este încă luată, analiza continuă. Johannis – viitor conducător al regiunii? – Are calități să fie. Vicepremierul nu a putut explica foarte exact nici de ce programul stabilit inițial, cu două întâlniri în această regiune, una la Sibiu și alta la Brașov, nu s-a mai respectat. Cu două zile înainte de evenimentul de la Sibiu, ministerul s-a răzgândit, probabil la presiunea brașovenilor, astfel că după întâlnirea de la Sibiu, s-a desfășurat încă una în Covasna, urmând ca pentru brașoveni să se mai programeze o dezbatere la o dată de va fi stabilită în viitor.
Liviu Dragnea a părut pe tot parcursul întâlnirii dispus să asculte soluții care să-i împace și pe sibieni și pe brașoveni. ”Putem discuta şi de două sedii diferite, unul pentru Consiliul Regional, unul pentru Prefectura regională. Şi în Polonia sunt două regiuni în care au făcut în felul acesta, ca să salveze regiunea în întregul ei şi, practic, dezvoltarea, au făcut acest lucru, în care, practic, într-o parte este Prefectura, într-o parte este Consiliul Regional”, a propus Liviu Dragnea. A părut la fel de atent și la o propunere venită din sală, ce propunea crearea unor orașe de rang regional. ”Ar fi o idee, ne putem gândi la asta, astfel cred că s-ar atenua puțin din supărările pricinuite de stabilirea unei viitoare reședințe regionale”, a spus Dragnea, gândindu-se tot la pace. Vicepremierul nu a exclus nici posibilitatea ca această regiune să fie împărțită în două: o regiune formată din judeţele Sibiu, Alba, Mureş şi cealaltă din judeţele Braşov, Harghita şi Covasna. La fel, nu a exclus nici posibilitatea de a avea două sedii administrative: ”Putem discuta şi de două sedii diferite, unul pentru Consiliul Regional, unul pentru Prefectura regională”, a propus Dragnea, dispus la orice compromis.
Întâlnirea s-a încheiat cu un bufet suedez, după care cam toți au plecat la fel cum au venit. Poate doar puțin mai obosiți.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri:
Cartea Recordurilor ,
Liviu Dragnea ,
Ioan Cindrea ,
Laurențiu Streza ,
Alba Iulia ,
Consiliului Județean ,
Francisc Torok ,
Marea Neagră ,
Consiliului Județean Sibiu ,
Klaus Johannis ,
Vicepremierul Liviu Dragnea ,
Senatorul Sorin Ilieșiu ,
Inspectoratului Teritorial ,
Constantin Oprean ,
Florin Roman ,
Teatrului Radu Stanca ,
Ministerul Dezvoltării Regiona ,
Eugen Iordănescu ,
Consiliul Regional ,
Pavel Bichiceanu ,
Vasile Dâncu ,
Oraşul Stalin ,
Dar Dragnea ,
Constantin Chiariac
Politic
Telefon:
0745 590 991
alin[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 41 minute
Pensionar
Acum 54 minute
Oare cand se va interzice aceasta barbarie?
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Luigi diaspora