Sâmbătă,
05.12.2020
Parțial Noros
Acum
12°C

Dragnea a prezentat la Sibiu "alba-neagra"" regionalizarii

14 Iulie 2013 23:51

Nici ei nu mai știau când a fost ultima dată când s-au strâns atâția. Pâlcuri de primari, șefi de deconcentrate, parlamentari, funcționari, dar și ceva ”gură-cască” s-au strâns la Biblioteca ASTRA pentru a auzi din gura lui Liviu Dragnea cum stă treaba cu regionalizarea. Singurul moment la care au tresărit de pe scaune s-a produs când cei din Alba și-au arătat nemulțumirea că o astfel de întâlnire nu s-a produs și acolo. 
 
Deși n-a fost printre primii sosiți, ÎPS Laurențiu Streza, asistat de doi preoți, s-a postat lângă ușa de intrare în clădire și a făcut oficiile de gazdă. Pe rând, parlametarii și șefii mai ”ocoși” au sărutat dreapta mitropoltului și apoi s-au ascus de soare, printre zidurile Astrei. Toată atmosfera destinsă, prietenoasă s-a stricat când s-a auzit un strigăt de femeie: ”nu mai sunt locuri”. Și s-a făcut curățenie. Între timp a sosit primarul Klaus Johannis, care a încercat în treacăt o glumă ”ați venit la regionalizare?”. Vicepremierul Liviu Dragnea, însoțit de președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea și Vasile Dâncu, au venit agale, pe jos. Din capul locului Dragnea le-a transmis ziariștilor: "N-am spus niciodată că susţin Sibiul. Ambele municipii, Sibiul şi Braşovul, au fiecare propriile atuuri în această luptă", a declarat Dragnea în fața intrării. 
 
În sală, pe locurile din față au stat parlamentarii, apoi cei câțiva ”soli” din Alba, iar în spatele lor, împrăștiați, restul. Încep discuțiile cu prezentările gazdelor, iar în final ia cuvântul Dragnea. Vorbind despre bacalaureat și educație spre stupefacția multora din audiență. ”Ăsta e ministrul educației?”, se aude timid o șoaptă. Dar Dragnea continuă: ”Categoric eu sunt pentru introducerea examenului de admitere. Eu nu cred decât în examen, prin care se testează cunoştinţele: de admitere la liceu, treapta a doua, bacalaureat, admitere la facultate”, și oamenii așteaptă foindu-se să se schimbe primul ”slide” al prezentării pregătite temeinic cu videoproiector.
 
Prezentarea a fost sumară și a vizat exact aceleași principii susținute de Ministerul Dezvoltării încă de la început: mai mulţi poli de dezvoltare într-o regiune, fluxuri demografice şi comerciale, specializări cât mai diverse ale forţei de muncă, o compoziţie cât mai variată a populaţiei din punct de vedere cultural, lingvistic, etnic sau religios și așa mai departe. Un freamăt de trezire s-a produs atunci când Dragnea a prezentat sondajul pe regiunea Centru a dorinței cetățenilor privind viitoarea reședință regională. ”Brașovul e în față cu trei procente, îi luăm, nu-i bai”, zice un primar. Și încep întrebările din sală. Care în marea majoritate nu sunt întrebări, ci un fel de băgat în seamă, din care să reiasă că Sibiul merită să fie capitală regională. Președintele Senatului Universității Lucian Blaga, Constantin Oprean, își încheie discursul cu remarca: ”sper că nu va fi o decizie politică (n.r. stabilirea capitalei), care să repete greșeala comuniștilor și să identificăm Brașovul cu orașul Stalin”. Iar lui Dragnea îi place ideea și folosește și el imediat numele de Orașul Stalin în locul denumirii Brașov, provocând zâmbete de satisfacție pe fețele sibienilor.
 
Se face auzită și vocea oaspeților din Alba Iulia, iar vocea dojenitoare a vicepreședintelui CJ Alba, Florin Roman e repede îngropată de vicepremier. ”Să veniți și spre Alba domnule vice prim ministru, avem partea de istorie, avem agenția de dezvoltare regională, avem spații pentru administrație și multe alte lucruri”, a cerut Florin Roman, dar reacția lui Dragnea l-a înfundat adânc în scaun. ”Sibiul a arătat că se interesează de acest proiect, nu văd primarul din Alba Iulia, nu văd președintele Consiliului Județean”, l-a repezit vicepremierul. 
 
Social-democratul Pavel Bichicean a cerut și el microfonul și a încercat să facă pace: ”ar trebui să fim mai calmi, să avem o întâlnire, așa, mai ecumenică”. Și sibienii au continuat apoi cu reclama pentru oraș. Senatorul Sorin Ilieșiu a citit o listă lungă, demnă de Cartea Recordurilor, cu ce s-a remarcat Sibiul de-a lungul timpului, Constantin Chiariac, directorul Teatrului Radu Stanca, a vorbit despre rolul culturii, care a destupat mințile sibienilor și a deschis orașul spre exterior, directorul Camerei de Comerț, Eugen Iordănescu a propus ca TVR să facă în această vară emisiuni despre regionalizare, nu ”live-uri” la Marea Neagră, iar în final, Francisc Torok, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă, a pus capac: ”sper, domnule vicepremier să ne dați motiv ca la finalul procesului de regionalizare să vă facem o statuie aici, în Sibiu!” 
 
Liviu Dragnea a reușit cu abilitate de politician versat să ocolească toate răspunsurile concrete. Sibiu – capitală regională? Are calități să fie. Decizia nu este încă luată, analiza continuă. Johannis – viitor conducător al regiunii? – Are calități să fie. Vicepremierul nu a putut explica foarte exact nici de ce programul stabilit inițial, cu două întâlniri în această regiune, una la Sibiu și alta la Brașov, nu s-a mai respectat. Cu două zile înainte de evenimentul de la Sibiu, ministerul s-a răzgândit, probabil la presiunea brașovenilor, astfel că după întâlnirea de la Sibiu, s-a desfășurat încă una în Covasna, urmând ca pentru brașoveni să se mai programeze o dezbatere la o dată de va fi stabilită în viitor.  
 
Liviu Dragnea a părut pe tot parcursul întâlnirii dispus să asculte soluții care să-i împace și pe sibieni și pe brașoveni. ”Putem discuta şi de două sedii diferite, unul pentru Consiliul Regional, unul pentru Prefectura regională. Şi în Polonia sunt două regiuni în care au făcut în felul acesta, ca să salveze regiunea în întregul ei şi, practic, dezvoltarea, au făcut acest lucru, în care, practic, într-o parte este Prefectura, într-o parte este Consiliul Regional”, a propus Liviu Dragnea. A părut la fel de atent și la o propunere venită din sală, ce propunea crearea unor orașe de rang regional. ”Ar fi o idee, ne putem gândi la asta, astfel cred că s-ar atenua puțin din supărările pricinuite de stabilirea unei viitoare reședințe regionale”, a spus Dragnea, gândindu-se tot la pace. Vicepremierul nu a exclus nici posibilitatea ca această regiune să fie împărțită în două: o regiune formată din judeţele Sibiu, Alba, Mureş şi cealaltă din judeţele Braşov, Harghita şi Covasna. La fel, nu a exclus nici posibilitatea de a avea două sedii administrative: ”Putem discuta şi de două sedii diferite, unul pentru Consiliul Regional, unul pentru Prefectura regională”, a propus Dragnea, dispus la orice compromis.
 
 Întâlnirea s-a încheiat cu un bufet suedez, după care cam toți au plecat la fel cum au venit. Poate doar puțin mai obosiți.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

tupeu

Acum 7 ani

bai ce tupeu are albanezi astia ,asta s-a multumiti lui dejeu et -com din perioada 1996 -97 cin d s-au inpartit curtile de apel ,motivind ca sibiul nu avea spati libere ,cu doua facultati de drept si plusu economic net in favoarea sibiului ,am cedat cam suspect curtea si s-a vazut ce a urmat ,notari ,dicot ,finante ,paduri etc toate la alba DAI LA PROST PUTERE CA DUPA ACEA ARE PRETENTI S-A TE CONDUCA bai astia de iati invitat pe albanezi trebuia s-a intindeti covoru ROSU de la alba pina la sibiu astia din grandomania lor prosteasca se cred niste valori mondiale s-au mai mult inter -stelare ,parlamentari de sibiu aveti misiunea de a repara stricaciunile comise arbritar de cei ce nea-u iprastiat deconcentratele in alte locati ,bani SIBIENILOR trebuie s-a ramina la cei ce ia produs ,nu pe bani nostri face alti pipota mare hai SIBIU CAPITALA DE DREPT REGIONALA ,SI INCA O PROPUNERE ,FACUT IN CENTRU ORASULUI O GAZETA DE PERETE SI PUSE PERSOANELE CARE DE -A LUNGU TIMPULUI A FACUT RAU SIBIULUI SIU INDEMNU SCUIPATI AICI
Raspunde

R.

Acum 7 ani

1.\"Albanezii \" n -au venit la Sibiudi acelasi motivpt care au lipst parlamentarii locali ai opozitiei;nevrednicilor,n- ati auzit de dialog? Ce pretentii mai aveti de la plebe,ordinarilor, in afara de vot? 2.Asa politicieni asa ziaristi :daca nu esti primar sau parlamantar, esti \"gura -casca \"! Asta da,ziarist de ...Burkina Fasso (citi ungureste de ude -meristi, care se inchina unui om sa ne faca resedinta!) .
Raspunde

Nemo

Acum 7 ani

Regionalizarea - praf in ochii fraierilor. Sa faca capitala cat mai departe, macar sa nu-i mai vedem la fata asa des pe toti basinosii de politicieni.
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

Domnule reporter, am şi io o întrebare, aţi observat cumva dacă domnul mitropolit s-a spălat pe mâini înainte de bufetul suedez? Că după atâtea pupături ...
Raspunde

Charles de Gaulle

Acum 7 ani

Mai Dragnea mai lasa-ne cu Consiliul regional intr-o parte si Prefectura in alta.Sibiu capitala regionala de drept, o alegere responsabila,intr-un stat democrat normal.
Raspunde

@5

Acum 7 ani

Corect , tocmai s a dat OUG care stabileste centrele directei Regionale de Finante..Brasov Eu zic sa I faceti totusi statuie ca nu se stie .... Hai nu te supara pe el ca doar va sprijina.. Mai ramane sa va civiljzati un pic , sa va aduceti populatia la 400.000 de suflete chiar si cu alutorul lui Cioaba, mai dublati Pibul, triplati numarul de turisti straini....sa va voteze vreo 30 % si atunci o sa avem o alegere responsabila..pana atunci veniti si da ti raportul la Brasov....si ii faceti statui lui Dragnea.. Uite in Brasov se fac pariuri cand o sa va oferiti si nevestele.
Raspunde

drs

Acum 7 ani

oameni rai..... romani de 2 lei... mai ales in bv... ba romani imbecili... cum puteti fi atat de rai unii cu altii? si daca se bateau romani cu ucraineni? sau cu albanezi? tara de 2 lei, plina de oameni de 2 lei. .. daca toate insectele ar disparea, atunci in 50 de ani, toata viata de pe planeta ar disparea. daca oamenii ar disparea, atunci in 50 de ani toate formele de viata ar inflori - sir ken robinson. sper ca TOTI care scrieti aici astfel de ineptii impotriva celorlalti pentru bani, sa muriti in chinuri, fie ca sunteti brasoveni, sibieni, maghiari sau ciprioti. sa va fut in gura de aroganti imbecili
Raspunde

nr. 8

Acum 7 ani

Din punctul meu de vedere, o capitala regionala s-ar defini prin trei criterii principale alaturi de o serie de criterii secundare. Cele 3 criterii ar fi performanta administratiei cu accent obligatoriu pe volumul de proiecte europene finalizate si felul in care au fost gestionate fondurile obtinute(impactul concret asupra populatiei judetului), logistic-transporturi(rutier,feroviar,maritim,aerian) si logistic-institutional( posibilitatea de a gazdui sediile administrative regionale, de a avea fonduri pentru a realiza sistemul informatic de comunicare si transimtere de date si documente catre comunitatile regiunii evitandu-se deplasarile la \"centru\") alaturi de criteriile secundare : istoric, confesional, turistic, cultural etc. Mai concis, orasul(judetul) care va fi capitala regionala va trebui sa arate clar cati bani a obtinut de-a lungul timpului din fonduri europene si ce drumuri, centuri, transport urban etc. a construit/achizitionat( evident conteaza mai putin spre deloc cati bani a obtinut de la stat si prin ce mijlocitori<ministrii, baroni locali> si ce au facut cu ei, aici se premiaza efortul si gradul de profesionalism institutional), care este starea drumurilor judetene si europene, cailor ferate si a aeroportului unde este cazul si importanta lor( noduri de transport, legatura rapida cu alte regiuni si cu frontierele, importanta aeroportului) si in ultimul rand daca pot sa gazduiesc sumedenia de birouri regionale, am bani sa creez si sa gestionez prin profesionisti sistemul informatic( obligatoriu facut pe banii candidatului sau pe proiect european) si ce proiecte clare si de impact poate depune in calitate de viitoare capitala. Altfel, comentarii inutile cum sunt 99% din ele si mai ales pline de ura nu-si au rostul. Brasovenii sunt autosuficienti si plini de sine, nu dau prea mare importanta regionalizarii fara de care ei cred ca s-ar descurca oricum. Sibienii se victimizeaza pana la ridicol incepand istoriceste cu orasul Stalin si continuand cu \"miticii\" din prezent dorind ori sa-si ia revansa in fata Brasovului ori cu pareri de genul \" o regiune fara Brasov ca ne-am saturat de ei\". Si un mic mesaj pentru specimenul ala de la ITM Sibiu: si tu ai merita o statuie stimabile insa din nefericire pentru tine parcurile din Romania nu gazduiesc statuile cretinilor .
Raspunde

@8

Acum 7 ani

interesanta povestioara ta dar din pacate fugitiva si fara pic de logica ,deci mai straduieste-te pari in aparenta o persoana culta dar prin comm-ul tau plictisit si incoerentma faci sa cred ca esti un simplu clown neumblat prinlume si analfabet pe deasupra
Raspunde

@8

Acum 7 ani

Proiecte europene 2012...Brasov..124 milione....Sibiu 6 milione...despre ce vorbim ? Logistic transporturi....Brasov grad 1 cu 4 judete...grad 2 cu un judet Sibiu ..grad 1 cu 2 judete...grad 3 cu un judet...grad 4 cu 2 judete....despre ce vorbim?...Aeroport?..Bai rade o tara intreaga de legaturile voastre aeriene. Logistic institutional..Pai in Brasov ai deja 8 Directii Regionale Guvernamentale...4 Regionale ale unor institutii Nnationale ( posta, Cfr, Electrica , Cnadr)...de la 1 august vor fi si finantele ..si cel mai important bugetul Brasov..este 595 milioane cel al municipiului Sibiu e 365 milioane. (de aia nu are deloc investitii, ci doar spectacole pe strada) Brasovenii nu sunt autosuficienti si dau importanta cuvenita regionalizarii...insa daca nu ridica statui.. se milogesc lui mama soacra..si pupa dosul liberal a lui Antonescu...inseamna dupa voi ca nu ii intereseaza.... Eu zic ca e o chestie de obtiune ..si bine ar fi pentru Sibiu sa fie tot asa...!
Raspunde

@8

Acum 7 ani

Optiune
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus