Miercuri,
16.10.2024
Innorat
Acum
9°C

“Cand vine vorba de moarte nimic nu se schimba"

Cimitirul din Sibiu e sobru, iar tradiția nu e încălcată de zeci de ani, după cum povestesc oamenii care lucrează la pietrele de pe mormânt. Pentru sibieni, moartea este arareori jelită în versuri sau citate celebre.

Nenea Vasile este un fel de meșter la cimitirului. La întrarea în cimitir, undeva pe dreapta, nenea Vasile lucrează de 30 de ani, printre morți și în folosul lor, inscripționând cruci, făcând capace pentru morminte sau suporturi de flori și mici statui. De acolo, vede cine vine în cimitir cu flori și “cine vine să nu mai plece vreodată”.

„Aici vin tot felul de oameni, nu numai sibieni. Vin la cei dragi care s-au dus. Dar mai vin și la mine, să comande o cruce sau ce mai e nevoie pentru un mormânt frumos. Nu sunt multe de povestit cu oamenii, vin şi se uită sau întreabă ce am şi asta cumpără, e un domeniu care rămâne împietrit în timp, când vine vorba de moarte nimic nu se schimbă. Anii vin şi trec, morţii se omagiază la fel”, povestește nenea Vasile.

Sibianul povestește că meseria sa nu e poate cea mai veselă, dar e un domeniu în care nu se schimbă aproape nimic niciodată, iar de ieșit bani, ies suficienți pentru un trai decent.

“Dacă vin să le fac o piatră, să le inscripţionez şi așa mai departe le iau cam 230 -240 de lei. Cel mai mult se lucrează cu mozaic, cu marmură albă sau neagră, pentru că cimentul nu dă aspect.

Mozaicul de China şi granitul de China sunt greu de obţinut, costă mai mult şi rar primesc comandă pentru ele, câteodată trece şi un an până primesc o lucrare. Mozaicul a fost de bază de acum o sută de ani şi a rămas până azi”.

Fragment din Cimitirul de la Săpânța

Departe de Cimitirul Vesel de la Săpânța sau de Cimitirul Bellu, cimitirul municipal din Sibiu, chiar dacă nu adăpostește multe personalități, are și el câteva alei pe care stau cuminți morminte împodobite cu statui sau cu inscripții mai deosebite sau chiar ciudate.

Pe o piatră neagră, mare stau scrise trei cuvinte „Nihil Sine Deo”(Nimic fără Dumnezeu), iar alături e crucea cu date despre cel care odihnește acolo. Versurile lui Eminescu sunt destul de des întâlnite, printre care ”O, mamă, dulce mamă, din negură de vremi/ Pe freamătul de frunze la tine tu mă chemi;/Deasupra criptei negre a sfântului mormânt/Se scutură salcâmii de toamnă și de vânt,/Se bat încet din ramuri, îngână glasul tău.../Mereu se vor tot bate, tu vei dormi mereu”. Se mai găsesc și citate din Biblie - ”Pentru a găsi totul, părăseşte totul” (Ioan al Crucii), dar și inscripții cu detalii despre cel decedat - ”Într-un tragic accident - Să fie oare adevărat că pasiunile cer jertfe?”.

Nenea Vasile crede că ”moartea e sobră și simplă aici” și în anumite domenii nu există elemente de noutate.

”Eu lucrez în domeniu de 30 de ani şi văd multe, oamenii vin şi comandă pentru morţii lor, dar în general sunt pietre sobre, nu prea pun versuri sau alte citate. Că dacă e până acolo poezia nu o citeşte nimeni. Eu dacă mor, chiar dacă lucrez aici în cimitir şi fac pietre de mormânt, cine o să mai ştie chiar dacă citeşte o poezie? Nimeni! Oricum, aici oamenii sunt mai sobri, nu prea încalcă tradiţia, nu prea vor lucruri noi sau diferite”, mai spune sibianul.

Mormintele ca destinație turistică

Dintre turiștii care ajung la Sibiu unii mai ajung și la cimitir, pentru a vizita mormintele personalităților îngropate la Biserica din Groapă sau în criptele fostelor mănăstiri. Poate cele mai multe vizite se fac la mormântul lui Samuel von Brukenthal, care se află în cripta Bisericii Evanghelice, și la Biserica dintre Brazi. Aici sibienii, dar și turiști din alte orașe, vin să viziteze locul în care au fost îngropați  jurnalistul George Barițiu, omul politic și avocatul Ioan Rațiu, dar și  unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848, Alexandru Papiu-Ilarian.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus