Joi,
01.12.2022
Innorat
Acum
3°C

Dana Constantin si Marcel Bunea aduc expozitia "Doi" in fata publicului sibian

Sunt relativ rare expoziţiile în care numai doi pictori îşi expun tablourile pe aceeaşi simeză, preferate fiind etalările de grup sau cu alăturarea unor opere de artă diferite, sculptură, grafică, desen. Totuşi, Dana Constantin şi Marcel Bunea fac excepţie de la regulă şi vernisează împreună expoziţia „Doi”.

Pictori consacraţi, cadre universitare la institute de artă din Bucureşti şi Timişoara, artişti au în palmares numeroase expoziţii şi premii în ţară şi străinătate. Cei DOI şi-au sincronizat astfel concepţia plastică, încât lucrările expuse în acelaşi spaţiu nu se contrazic, ci se susţin prin complementaritate. Aceasta nu exclude deosebirile, dar nici nu impune contradicţia, iscând tocmai un fel de simbioză prin completare reciprocă, elementul comun fiind culoarea.

„Dana Constantin explorează şi exploatează limbajul cromatic, cu o solemnitate ritualică, într-o viziune nocturnă, cu accente sacre şi note misterioase. Culoarea-umbră, îmbracă forme din realitatea vizibilă în poetic şi simbolic, axându-se pe tonuri şi nuanţe mai mult decât pe contraste. Linia, apare sporadic, meandrică, fluidă, construind mâini şi flori, ca nişte „forme visate”, cu valenţe simbolice şi magice ancestrale, coborâte parcă dinspre divinitate, pe fondul unui cer înstelat”, spune curatorul expoziţiei, Valentin Mureşan.

Marcel Bunea orchestrează culoarea cu forma în compuneri abstracte, cu treceri armonios valorate, cu note lirice, potenţate de câteva contraste viguroase, echilibrat distribuite. Lucrările respiră o anume rigoare, prin intervenţia liniei structurând ordonator ansamblul, cu forme atent geometrizate, dar trecând apoi, prin efecte cromatice subtile, spre o metamorfozare a epurelor şi stilizărilor, în afectiv şi sensibil.

„Astfel, din abstracte şi geometrice acestea devin sugestive, aducând uneori în memorie un figurativ incert, ambiguu, cu un fel de „parcă” interioare intime, sau peisaje, ori narturi statice, solicitând imaginaţia”, mai spune curatorul expoziţiei.

Vernisajul va avea loc joi, 29 august, de la ora 13:00, la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus