Luni,
26.07.2021
Cer Senin
Acum
29°C

Clubul fumatorilor de pipa:"Noi ne bucuram ca traim in Romania"

Stephan Bichler este un austriac stabilit de 14 ani în Sibiu care are o mare pasiune: să fumeze pipă. Pasiunea lui l-a îndemnat să caute cât mai multe informaţii despre tutun, tipuri de pipe şi hoinărind printre site-uri şi-a dat seama că cele mai multe informaţii le găseşte pe paginile cluburilor fumătorilor de pipă. Atunci s-a gândit să facă un club şi la Sibiu, iar în aprilie 2010 a avut loc prima întâlnirea a fumătorilor de pipă, la care s-au întâlnit şase oameni. După trei ani numărul membrilor a ajuns la aproximativ 25, iar întâlnirile lunare au devenit o tradiţie.

La un trabuc şi o poveste

„După ce m-am hotărât să fac acest club mi-am dat seama că nu prea am cu cine să fumez, că mai cunoşteam doar doi fumători de pipă, iar un club cu doar trei persoane nu era chiar ceea ce îmi propusesem. Aşa că am zis să includem şi fumătorii de trabuce şi cigarillo şi mi-am făcut o pagină a clubului pe Facebook, astfel încât să fim vizibili unui public cât mai numeros. Timpul a trecut şi acum suntem cam 25 de pasionaţi care ne aduăm lunar la Cafe Wien, apoi cam tot atâtea persoane au venit în vizită şi sincer, de când am deschis clubul, nu am amânat niciodată o întâlnire, minim 15 peroane tot veneau şi discuţiile se înfiripă şi ajungi să îţi doreşti să vină cât mai repede următoarea întâlnire”, povesteşte Stephan Bichler.

Stephan spune că pe el fumatul îl relaxează, iar discuţiile care se înfiripă în fumul pipei, în ultima zi de marţi a fiecărei luni, sunt revigorante, o sursă de a afla lucruri noi despre” făuritorii” de pipe, diferite tipuri de tutun şi numeroase alte subiecte, mereu inepuizabile.

„În general oamenii spun lucruri negative despre România, dar nu e chiar aşa. Noi ne bucurăm că trăim în România, o ţară în care oamenilor le este permis să se bucure de această pasiune, fără să fie nevoiţi să se ascundă în pivniţe pentru a fuma, cum se practică în alte ţări. Noi ne dăm seama că sunte norocoşi şi putem dispune de anumite libertăţi, după care alţii, în Europa, tânjesc”, povesteşte fondatorul clubului.

Din clubul fumătorilor de pipă şi trabuc fac parte sibieni din majoritatea domeniilor profesionale, de diferite etnii, de la saşi, la români, austrieci şi chiar un rus. Fiecare dintre ei se întoarce din călătoriile în ţară sau în străinătate cu ceva nou, „un trabuc mai diferit sau un tutun mai deosebit, pe care în aduce să îl probeze împreună cu membrii clubului”.

Trei doamne şi un „sculptor de pipe”

Printre fumătorii de pipă şi trabuce se numără şi trei femei, dar şi un „artist-meşter”, adică un sculptor, care inspirat de aceeaşi pasiune face pipe.

„Nu e un club al bărbaţilor. Avem şi trei doamne care fumează alături de noi, dar ele mai mult trabuce sau cigarillo-uri. E o lume diversă şi complexă la club. Avem un membru deosebit, un sculptor sibian, care vine cu sfaturi, ne spune cum să ne reparăm pipele când sunt ciobite sau un pic rupte, şi el chiar face şi pipe. Noi aceştia suntem şi ne bucurăm de aceste momente la care îi aşteptăm să ni se alăture şi pe alţi sibieni care fumează pipă sau trabuce”, mai spune Stephan Bichler.

Fondatorul clubului povesteşte că multă lume vede această activitate ca fiind una exclusivită şi costisitoare, dar „oamenii interpretează greşit, căci costurile nu sunt mult mai mari, iar cantitatea de tutun fumată este semnificativ mai mică decât la un fumător de ţigări normale”. 

foto: http://sibiupipecigar.blogspot.ro/

Vizualizari: 882

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

Georg

Acum 7 ani

TRADITIE: Si ABERT HUET apare cu PIPA intr-o imagine de la 1592 (Capela, fosta TEMPLUM (Soterius:Cibinium) St. Ladislaus, langa Gymnasium, daramata Julius-August 1898). O doamna de la Onor. Fac. Istorie ULBS isi bazeaza, la descoperiri arheologice Piata Huet 2005, DATAREA de mormant sec. XVIII pe o PIPA, afirmand ca ATUNCI sec XVIII, ar fi aparut..in Deci sa mai aveti BAZA in DATARILE ISTORICILOR LOCO. Si asta, pentru ca 1592 (Albert Huet cu pipa) NU este in sec XVIII...
Raspunde

Georg

Acum 7 ani

Corrigenda:ABERT HUET citeste si scrie: ALBERT HUET...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus