Vineri,
03.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
1°C

FOTO. Cand lupta cu viata se masoara in grame

Pentru cei mai mulți dintre noi viața se măsoară în zile, ani, dar sunt câteva ființe pentru care viața este măsurată în grame. Aceștia sunt bebelușii de la secția Terapia Intensivă Neonatală a Spitalului Județean Sibiu, cei pentru care medicii s-au mobilizat încă de anul trecut și au cerut ajutorul comunității sibiene.

Oamenii au reacționat, iar când secția era în impas, ajutorul în donații și nu numai a început să apară. Poate singura secție a spitalului sibian, pe care comunitatea sibiană ”a susținut-o și o susține, pentru că micuții de aici merită să nu fie uitați și ignorați”.

Când ai 1.200 de grame și lupți să trăiești

Într-o după-amiază de sâmbătă, în secție, verifică incubatoarele și completează fișe vreo trei asistente și un medic. Dr. Maria Ognean, o ține la piept pe Adelina și întreabă asistenta dacă fetița a avut dureri și de dimineață. Asistenta îi răspunde că micuța a avut o perioadă mai grea și în prima parte a zilei.

”Știți, Adelina s-a născut cu 1,2 kg și a ajuns la 1,9 kg. E deja de câteva săptămâni la Terapia Intensivă Neonatală. Mama nu a vizitat-o niciodată. Nu e abandonată, ne are pe noi, apoi va fi îngrijită până  o să vină mama ei, pentru că mamele nu spun că abandonează copilul, ci că îl lasă în grija statului. Dar acești copii născuți prematur sunt niște micuți supraviețuitori. Mai avem aici și o fetiță de 800g, plus alți șase bebeluși, dar toți sunt fantastici. De obicei copiii care se nasc înainte de 28 de săptămâni, ajung acasă cu mama cam în jurul datei la care ar fi trebuit să se nască, dacă sarcina era dusă la termen. Nu e ușor să îți ia cineva sânge zilnic, să-ți bage tuburi prin stomac sau prin plămâni, cum li se întâmplă lor. Dar cu toate astea, ei găsesc puterea să zâmbească, să lupte, să crească puțin câte puțin”, spune Maria Livia Ognean, șeful  Clinicii de Neonatologie.

Cinci medici și 12 asistente luptă alături de ”micii supraviețuitori” pentru câteva grame în plus, pentru o șansă la o viață normală.

În ziua în care am vizitat secția, opt copilași dormeau sau priveau cu ochișori mari din incubatoare. Capacitatea secției este de zece locuri, dar nu de puține ori aici sunt internați câte 13-14 copilași. Nu se plânge nimeni de muncă, dar două asistente pe noapte e greu să supravegheze atâția copii și atunci ajutorul vine din partea rezidenților, care petrec multe ore în spital, învățând teoretic, dar practic oferind mult ajutor.

”Sibienii ne susțin”

Asociația Baby Care s-a născut din nevoia de a asigura banii necesari pentru achiziționarea unor aparate și materiale vitale pentru funcționarea secției. Medicii au lansat campanii cum au fost „Un vis, o speranţă, o viaţă” și „Azi prematur, mâine campion – Luptă pentru viaţă”, care au mobilizat sibienii să doneze bani și să se implice în proiectele de susținere ale secției.

”Am reușit să strângem bănuți pentru a lua un ecograf și încet-încet o să strângem să mai luăm și altele. Sibienii ne susțin. Toate acțiunile sunt făcute cu ajutorul părinților în primul rând, dar și al altor oameni cu suflet mare. Noi credem că aceasta e cea mai frumoasă secție. Am fost mereu deschiși în legătură cu munca noastră, dar prima dată când am realizat că putem încerca să apelăm la ajutorul comunității a fost când o colegă a venit cu soțul la serviciu. Toți obișnuiesc să vorbească despre munca lor acasă și soțul colegei a venit să vadă micii omuleți. A fost atât de impresionat și a întrebat «cum e posibil ca oamenii să treacă pe lângă spital și să nu știe ce se întâmplă aici? Trebuie să vorbiți despre asta, lumea trebuie să știe și chiar să ajute». Așa a apărut Asociația Baby Care și am demarat campaniile. Sibienii au reacționat, ajutoare mai mici, mai mari au început să vină și uite așa acum putem lua ecograful și în timp sperăm și alte lucruri necesare secției. Mai e nevoie de multe aparate, medicamente pentru apnee, dar noi luptăm pentru viață împreună cu ei și sunt sigură că mulți ni se vor alătura”, povestește zâmbind dr. Ognean.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus