Marţi,
04.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

Studiu national prezentat la Sibiu: Peste 1,7 milioane de romani au diabet. Ardelenii sunt mai sanatosi

După Turcia, România acupă locul doi în Europa la apariția diabetului în rândul populației. Peste 1,7 milioane de români au diabet, iar alte trei milioane de persoane suferă de prediabet şi vor dezvolta boala în următorii zece ani dacă nu iau măsuri, cele mai mari probleme fiind în zona de sud a ţării, relevă datele unui studiu naţional prezentat, miercuri, la Sibiu.

Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, medicul Maria Moţa, a prezentat, într-o conferinţă de presă, rezultatele finale ale Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), potrivit căruia prevalenţa diabetului zaharat în România, respectiv numărul de cazuri raportate la o sută de locuitori, este de 11,6 la sută, ceea ce situează ţara pe locul doi în Europa, după Turcia, care are o prevalenţă de 14,85 la sută, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Acelaşi studiu a relevat faptul că 1.752.000 de români au diabet, iar alte trei milioane de persoane suferă de prediabet, urmând să dezvolte această boală în următorii zece ani dacă nu iau măsuri pentru a-şi proteja sănătatea.

Studiul a fost realizat pe cele opt regiuni istorice ale României, în zona de sud a ţării, în care au fost incluse judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa, înregistrându-se cele mai mari probleme, prevalenţa diabetului zaharat fiind de 13,39 la sută.

Urmează în topul naţional judeţul Ilfov, cu o prevalenţă de 12,79 la sută, urmat îde regiunile nord-est cu o prevalenţă de 12,38 la sută, sud-vest cu 12,1 la sută, nord-vest cu 11,69 la sută şi sud-est cu 10,44 la sută.

La polul opus sunt Ardealul, cu o prevalenţă de 9,99 la sută şi Banatul cu 8,2 la sută.

"Pentru mine a fost o surpriză acest lucru pentru că ştiam că în aceste regiuni se consumă foarte multe grăsimi saturate şi mă aşteptam la alt rezultat. E posibil însă ca în aceste zone să fie nivelul de educaţie mai ridicat, să fie mai multă siguranţă pe stradă sau mai multe locuri amenajate pentru sport în aer liber sau bazine de înot pentru a face mişcare. Nu am găsit încă nicio explicaţie a acestor date, însă urmează să analizăm în detaliu rezultatele studiului”, a declarat Maria Moţa.

Aceasta a afirmat, de asemenea, că există o "creştere epidemică a numărului de cazuri de diabet în ultimii ani şi creşterea nu s-a oprit”, fiind necesară intervenţia populaţiei asupra a ceea ce specialiştii numesc "factori modificabili”, între care sedentarismul şi consumul de alcool şi ţigări.

Maria Moţa a adăugat că în România există 921 de medici diabetologi, însă distribuirea lor nu este unitară, cele mai deficitare în specialişti şi cabinete de profil fiind judeţele din sud, unde există cele mai mari probleme cu diabetul zaharat.

Studiul PREDATORR a fost realizat în anul 2013 pe un eşantion de trei mii de persoane cu vârsta între 20 şi 79 de ani care aparţin de 101 medici de familie, aleşi aleatoriu dintre cei care au contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Peste 700 de medici specialişti din ţară şi străinitate participă, începând de miercuri, la Sibiu, la cea de-a 40-a ediţie a Congresului Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

D.

Acum 8 ani

Suntem si noi la ceva printre fruntasi in europa. :(
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus