Marţi,
08.10.2024
Cer Senin
Acum
15°C

ULBS a lansat un proiect pentru formarea profesionala a 1.400 de cadre didactice

9,56 milioane de lei este valoarea unui proiect al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu în cadrul căruia vor fi organizate și cursuri de formare profesională destinate unui număr de 1.400 de profesori din întreaga țară. Proiectul este derulat în parteneriat cu Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați și beneficiază de finanțare europeană prin intermediul POSDRU 2007 – 2013.
Perioada de implementare a proiectului denumit „e-Mentor: Dezvoltarea de competenţe şi abilităţi TIC şi Mentorat educaţional al persoanelor cu dizabilităţi, pentru profesori” este mai 2014 – octombrie 2015. ”Demersul universitarilor sibieni urmăreşte creşterea nivelului abilităţilor, competenţelor şi informării cadrelor didactice din învăţământ cu privire la Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC), metode interactive de e-learning şi lucrul cu persoanele cu dizabilităţi. Toate aceste competenţe şi abilităţi ar urma să fie utilizate în mod extensiv în activitatea didactică din întreaga ţară, în scopul îmbunătăţirii rezultatelor procesului educaţional, precum şi creşterea accesului persoanelor cu dizabilităţi la educaţie”, se arată într-un comunicat de presă.

De la școala generală, la facultate

Proiectul celor de la ULBS a fost lansat în cursul zilei de joi. ”Cadrele didactice vor fi selecționate atât din învățământul preuniversitar, cât și din cel universitar. Este un grup țintă care cuprinde învățământul primar, gimnazial, liceal, tehnic și universitar. Selecția cadrelor didactice se va face pe principiul «primul venit, primul servit». Înscrierea va fi făcută prin intermediul unui portal care urmează a fi creat. Cei 1.400 de profesori pot veni din toate regiunile țării”, a declarat Daniel Mara, managerul proiectului.
Rectorul ULBS, Ioan Bondrea, arată că proiectul este unul important atât prin valoare, cât și prin obiective.  ”Prin acest proiect trecem de la faza de a discuta despre copiii cu dizablități la a face ceva concret pentru ei. Dincolo de obiectivele și etapele acestui proiect sper ca aceste lucruri să se întâmple: să creăm un acces facil copiilor cu dizabilități la procesul educativ, să le oferim aceleași condiții de educație precum și celorlalți copii”, a declarat Bondrea. Anul acesta, Universitatea condusă de Bondrea a semnat aproximativ 22 de proiecte cu finanțare europeană, a căror valoare totală se ridică la aproximativ 35 de milioane de lei.

Acest proiect este unul de suflet și cred că toți trebuie să ne implicăm. Copiii merită mai mult, am avut șansa să văd cum se lucrează cu ei. Copiii merită să simtă că nu sunt deosebiți de ceilalți”, Ștefan Firu, inspectorul școlar general al județului Sibiu


Unul din trei profesori comunică on-line cu elevii

Iniţiativa Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu vine în contextul în care, potrivit ultimelor studii în domeniu citate de reprezentanții proiectului, profesorii continuă să utilizeze prea puţin platformele e-learning. Astfel, dacă 70% dintre cadrele didactice folosesc TIC  cel puţin săptămânal pentru a printa materiale, 64% pentru pregătirea cursurilor, 58% pentru e-mail cu colegii, doar 33% o folosesc pentru comunicarea e-mail cu elevii, 21% utilizează proiectoare video pentru lecţii si doar 13% utilizează platforme e-learning. ”Tocmai de aceea, proiectul derulat de ULBS îşi propune să creeze cadrelor didactice competenţe practice de utilizare a TIC şi e-learning, dar şi competenţe de mentorat al persoanelor cu dizabiltăti, printre altele”, arată reprezentanții ULBS.

700 și 700

Cursurile de formare profesională urmează a fi organizate atât la Sibiu, cât și la Galați, în fiecare centru urmând a fi pregătiți câte 700 de cadre didactice. ”Credem în educația incluzivă, care vizează integrarea tuturor persoanelor în cadrul comunității, de la persoanele cu dizablități, până la cele cu potențial înalt, dar care au dezavantaje sociale sau materiale. Proiectul nostru are ca țintă persoanele cu dizabilități, dar suntem convinși că toate cadrele didactice vor folosi experiența primită în cadrul acestor cursuri față și celorlalte categorii de elevi”, mai arată managerul proiectului, Daniel Mara.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

6 comentarii

profa

Acum 10 ani

O aiureala care mananca niste bani... ar trebui facute alte lucruri pt. invatamant, cum ar fi : regulamente clare atat pt, elevi, cat si pt. profesori si care sa fie respectate... se cheltuiesc bani de pomana, iar unii smecheri care tin cursuri se umplu de bani si lucrurile tot prost merg lucrurile in invatamantul romanesc.
Raspunde

Vasile

Acum 10 ani

Invatamantul in ULBS e jalnic; majoritatea profesorilor sau cum s-or numi ei nu au nici macar o zi de lucru in domeniu, experienta 0. Cum mai am eu pretentia ca si copilul meu sa invete ceva folositor care sa il ajute in viata atata timp cat profesorul lui care preda economie/inginerie/etc nu a lucrat nici o zi intr-o banca/intreprindere/spital ... nimic. Din punctul meu de vedere nu ar trebui sa predea nici macar un profesor care nu are minim 10 ani experienta in acel domeniu. NU sa faca alte cursuri si instruiri ca sa invete ei cate ceva, penibil.
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Sunt 1400 de HANDICAPATI (\"persoane cu dizabilitati\") ca PROFESORI? pentru acestia este Proiectul anuntat...Scoala Speciala de la Porcesti are din pacate numai pentru fete locuri disponibile..dar cea de la Boita parca pentru baieti...Trimiteti-i acolo pe cei 1400...(\"Sa dai foc la puscarie si la casa de Nebuni\")...
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Asta m-a derutat: ---\"Dezvoltarea de competenţe şi abilităţi TIC şi Mentorat educaţional al persoanelor cu dizabilităţi, pentru profesori” ___
Raspunde

siby

Acum 10 ani

D-na Daniela Sarpe de la Universitatea din Galati a declarat ptr. anul 2012 venituri de peste 250.000 lei adica aprox. 60.000 eur!!!!Pai cum sa nu fie total implicate astfel de persoane pentru a-si spori veniturile, cand asistentii sau conferentiarii castiga de 10 ori mai putin dar muncesc de 5 ori mai mult decat profesorii!!!
Raspunde

dotore

Acum 10 ani

si cea are ulsb cu comparatile tale ,bai studentule tot ce este academi in tara sunt fabrici de facut diplome ,spune o masina coceptie romaneasca ,s-au o inventie de premiul nobel factte in iltimi 70 de ani ,ba scoli profesionale ,sasi s-au dezvoltat fara s-a se umpole de diplome si multa gargara ,cladiri si geometie in spatiu care s-au ridicat cind se lucra fizic nu cu utilaje performante ,dar nu concepute de noi , am facut si noi o masina celebra LASTUNU ,cu motoras de parbriz ,mai lasa comparatile ca nici aia de ,cluj,bucuresti ,iasi ,si una pentru tine nu ai vazut cum se negociaza la iasi lucrarile de diploma ,ba pina o tineti pe tanti cati [andronescu ] la minister se duce dracu tot sistemul academic ne trezim numai cu COPY- PASTE
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus