În Master Planul pentru transporturi, Aeroportul Internațional Sibiu este menționat ca hub internațional, fiind inclus între primele cele mai importante din țară. Directorul general al AIS, Marius Ioan Gîrdea, spune că potențialul există și că Sibiul are numeroase avantaje în competiția cu aeroporturile din Cluj-Napoca și Târgu Mureș.
”În urma analizei acestui Master Plan putem să tragem concluzia că Sibiul a fost poziționat, în mod corect din punctul meu de vedere, între primele aeroporturi ca potențial de dezvoltare în perioada următoare. Dacă în momentul acesta suntem catalogați ca și un aeroport regional, avem potențialul de crește la nivel de hub internațional. Ceea ce va face ca, potrivit prognozelor, undeva în jurul anului 2020 traficul să crească la peste un 1,3 milioane de pasageri, iar în 2025 chiar la un 1,8 milioane. Totodată, datorită acestei creșteri, se observă că dezvoltarea a fost urmată de investiții. Și aici ne aflăm pe locul patru în țară, în ceea ce privește valoarea investițiilor prognozate pentru dezvoltarea aeroportului, undeva într-un cuantum de 51 de milioane, ceea ce nu poate fi decât benefic. Vom reuși în acest fel să completăm procesul de modernizare demarat acum șase sau șapte ani”, a declarat pentru Turnul Sfatului, directorul AIS, Marius Ioan Gîrdea. Pentru ca specialiștii de la București să ajungă la aceste concluzii, Gîrdea spune că nu s-a făcut lobby pentru Sibiu, ci doar s-a răspuns în mod profesionist la toate solicitările. ”Aeroportul a avut bineînțeles un punct de vedere exprimat de fiecare dată când au existat discuții legate de modul în care Msater Planul va arăta. Am trimis proiecte către Ministerul Transporturilor, dar așa cum știm, acest document nu este realizat în mod direct de către minister ci de către un consultant. Consultantul a făcut niște studii, a ținut cont de toate proiectele primite și a selecționat proiectele cele mai fezabile. Eu mă bucur că și aici ne situăm în prima parte a clasamentului în ceea ce privește proiecte selecționate”, a mai spus Gîrdea.
Cât privește concurența directă, adică aeroporturile din Cluj-Napoca și Târgu Mureș, Sibiul are câteva avantaje clare care se vor evidenția și mai bine în anii ce urmează. ”Trebuie să înțelegem că cele trei aeroporturi care deservesc piața din Transilvania se luptă pentru același bazin. Există doar câteva diferențieri. Marele nostru avantaj este că avem o zonă pe care o acoperim în mod singular, respectiv sudul Transilvaniei și până spre Muntenia, Vâlcea, chiar zona județului Argeș. Mai acoperim tot ce înseamnă zona de vest, adică Hunedoara și Alba în mare parte. Acesta este bazinul nostru cel mai ușor de colectat. Dacă vorbim de parte dinspre Târgu Mureș, Cluj, nordul județului Alba, acolo există o competiție între aeroporturi. Primele zone menționate pot deveni exclusiv deservite de noi. Asta va face, într-o formă sau alta, să crească numărul de pasageri. Bineînțeles, cei care au realizat Master Planul nu au ținut cont doar de această zonă ci s-au gândit și la alte elemente, cum ar fi salariul mediu, unul destul de ridicat în zona noastră în comparație cu restul țării, ceea ce face ca numărul de pasageri să fie mai mare raportat la numărul populației. S-a mai luat în calcul și dezvoltarea economică, tot ce înseamnă investiții și turism de business”, a mai explicat Marius Ioan Gîrdea.
Numărul de pasageri îmbarcaţi și debarcaţi pe Aeroportul Sibiu în primele opt luni ale anului 2014 a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu șase la sută, de la 128.449 pasageri la 135.966 de pasageri.
Tag-uri: Aeroportul Internațional Sibiu , Master Planul General , Târgu Mureș , ministerul transporturilor , Turnul Sfatului , Marius Ioan Gîrdea , Aeroportul Sibiu , Msater Planul , În Master Planul
Vizualizari: 428
Ultimele comentarii
Acum 14 ore
Gheorghe Ion
Acum 14 ore
Gheorghe Ion
Acum 15 ore
Teo 1
Acum 15 ore
Silviu Sibiu
Acum 15 ore
Marcian Radu