Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

La Mondialul de minifotbal, pe terenul de hochei. “Tase" si “Ciuca" joaca cu mantinela pentru trofeul suprem, in SUA

Au trecut aproximativ două decenii de când “tricolorii” reușeau să scoată lumea ȋn stradă, după victoriile răsunătoare de la un Campionat Mondial. Ȋn 94', Hagi și compania, “generația de aur”, uimeau America și obțineau cele mai bune rezultate din istorie, accederea ȋn sferturile de finală ale competiției.

Acum, naționala României de minifotbal ȋncearcă să le depășească performanța și să continue seria rezultatelor remarcabile. “Tricolorii” au un palmares de invidiat, câştigând toate cele cinci ediţii ale Campionatului European de minifotbal. Trofee la care au pus umărul și sibienii Gabriel Tănase şi Mircea Popa. “Ciucă”, așa cum îl numesc prietenii pe Mircea, este triplu campion european – în anii 2012 (Creta) şi 2013 (Chişinău) şi 2014 (Muntenegru). De partea cealaltă, “Tase” are ȋn palmares titlul european cucerit anul trecut, când România s-a impus în finala cu Slovenia, scor 1-0.

Acum, doresc aceeași performanță și la primul Campionat Mondial din istoria minifotbalului, ce va avea loc ȋn SUA, ȋntre 20-30 martie 2015, unde vor participa alături de echipa națională a României. 

Mircea Popa (26 de ani) evoluează la Juventus Sibiu (minifotbal), ȋn timp ce Gabriel Tănase (33 de ani) activează la echipa Marcă Ȋnregistrată Sibiu (minifotbal). Ȋn această iarnă, cei doi au fost ȋnregimentați și ȋn echipa de liga a IV-a din județul Alba, Euro Şpring.

"Ne dorim enorm titlul mondial"

Ȋnainte cu câteva ore ca cei doi să ia drumul Dallas-ului, Turnul Sfatului a luat legătura, printr-o convorbire telefonică, cu unul dintre aceștia. Cu o doză ridicată de ȋncredere și optimism, "Tase" pare nerăbdător să ia pulsul competiției supreme și ne-a mărturisit că ȋși dorește cu ardoare să repete performanța de la Campionatul European de anul trecut. "Atmosfera ȋn lot este excelentă. Nu avem emoții, suntem detașați și conectați, ȋn același timp, la importanța evenimentului, pentru că reprezentăm România la Mondiale. Emoții nu ar trebui să avem, pentru că suntem campioni europeni cinci ani la rând. Emoții ar trebui să aibă alții, nu noi. Ne dorim foarte mult să devenim campioni mondiali. Dar suntem conștienți că va fi și foarte dificil. Pe această cale, vreau să le mulțumesc șefilor mei de la ISU pentru ȋnțelegerea și sprijinul acordat pentru a participa la Campionatul Mondial", a declarat Gabriel Tănase.

Cu mantinela. Pe terenul de hochei

Un impediment important în drumul spre câştigarea titlului mondial ar fi condițiile de disputare, care vor fi total diferite față de cele regăsite ȋn Europa. Se va juca cu mantinela, pe un teren de hochei, iar dimensiunile terenului vor fi mult mai mari (60 de metri lungime și 30 de metri lățime). Ȋn ciuda acestor condiții, “Tase” speră ca noul stil de joc să nu le creeze prea multe probleme.

"Va fi destul de greu pentru că suntem obişnuiţi cu alte reguli şi aspecte. Mă refer la dimensiunile terenului și la faptul că se joacă cu mantinela. Sunt patru reprize de câte 15 minute. Ȋn stilul acesta se joacă ȋn SUA, Mexic și ȋn Canada. Nu ne-am antrenat ȋn stilul acesta pentru că nu am avut condițiile necesare. Jocul va fi mult mai intens, dar suntem pregătiți fizic. Din ce am văzut la antrenamente, stăm bine cu toții la acest capitol. Sper să ne adaptăm foarte repede la aceste condiții noi", explică sibianul.

Germania, Brazilia, Mexic…

La start se află 12 formaţii, respectiv cinci reprezentante din Europa (România, Serbia, Germania, Rusia şi Cehia), trei din America de Nord (Canada, SUA şi Mexic), una din America Centrală (El Salvador), una din America de Sud (Brazilia) şi două din Asia (Kazakhstan şi India). Acestea au fost împărţite în trei grupe, iar România face parte din Grupa B, alături de Germania, Mexic şi India. Gabi recunoaște că nu ştie foarte multe detalii despre adversari, însă crede că provocarea cea mai mare va fi modul ȋn care vor reuși să deslușească jocul cu mantinela.

"Nu avem prea multe informații ȋn legătură cu cele trei formații cu care suntem ȋn grupă. Noi ȋncercăm să ne facem jocul nostru, ȋncercăm să ȋmbinăm jocul cu mantinela. Cel mai important e primul meci, dacă reușim să  ȋnțelegem repede jocul cu mantinela și să ne adaptăm repede, eu zic că nu ar trebui să avem probleme. E foarte important meciul cu India, pentru că din start pleci cu trei puncte și nu mai e așa de mare presiunea pe tine. Asta vorbeam și ȋntre noi, că este foarte important să câștigăm primul meci, ai alt elan, alt entuziasm, altă atitudine și ȋncredere", susține "Tase".

Programul jocurilor: 

“Event Arena” din Allen: 21 martie, ora 02.00*: România - India 

“Hartman Arena” din Wichita: 22 martie, ora 23.00*: România - Mexic

 “Hartman Arena” din Wichita: 23 martie, ora 02.30*: România - Germania  

   * ora României

Meciurile vor fi transmite ȋn direct de postul Sport.ro.

 

Foto: www.campionateminifotbal.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus