Duminică,
14.09.2025
Innorat
Acum
17°C

Recomandarile Directiei de Sanatate Publica pentru a nu ajunge de Pasti la Urgente

Alimentaţia din aceste zile trebuie să fie echilibrată, iar cuvântul de ordine este “moderaţie”, potrivit Direcției de Sănătate Publică Sibiu, care face o serie de recomandări, pentru a nu se mai înregistra număr record de sibieni la Urgențe, ca în anii anteriori.

”Sărbătorile de Paşti constituie un prilej de mare bucurie pentru fiecare dintre noi şi trebuie petrecute conform tradiţiilor moştenite de la bunicii noştri. Ouăle roşii, mielul, cozonacul, pasca şi vinul sunt doar câteva dintre bucatele tradiţionale, care se vor afla pe masa noastră. În euforia sărbătorii, nu trebuie totuşi să uităm consecinţele provocate de alimentaţia în exces, mai ales după perioada mai lungă sau mai scurtă de post, prin care am trecut majoritatea dintre noi”, spun reprezentanții DSP Sibiu.

Iată câteva sfaturi transmise de DSP:

Ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi (datorită cantităţii mari de colesterol din gălbenuş), alături de legume proaspete de sezon.

Carnea de miel (drob, friptură) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste.

Puteţi să înlocuiți carnea de miel cu peşte şi/sau pui, care sunt mai uşor digerabile.

Alimentele (carnea şi chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar, evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei).

Dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în canţităţi foarte reduse. Nevoia de dulce care apare după masă, poate fi potolită cu o salată de fructe, dar fără frişcă sau alte sosuri dulci. Atenţie la ciocolată: un ou de ciocolată, de exemplu, are circa 500 de kcal şi 32 g de lipide.

Alcoolul în exces, constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, la noi, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat, inclusiv la cafea şi tutun.

După o masă bogată este bine să facem mişcare şi nu să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim. De asemenea, dacă masa durează mai multe ore, se recomandă pauze mai lungi între feluri, timp în care se pot face plimbări în aer liber sau alte activităţi fizice.

Nu în ultimul rând, recomandăm respectarea regulilor de igienă, pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare:

- nu consumaţi carne ce provine din tăieri clandestine/ambulante, ci numai pe cea cumparată din magazinele/sursele autorizate;

- nici băuturile alcoolice (vin, ţuică) nu trebuie procurate de la comercianţii ambulanţi;

- nu consumaţi carne insuficient tratată termic;

- nu folosiţi ouă de raţă/gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei;

- păstraţi alimentele uşor alterabile (carne, peşte, ouă, maioneză, creme) la frigider;

- menţineţi igiena mâinilor, spălându-vă frecvent, ori de câte ori este nevoie.

Foto: www.romaniatv.net

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 247

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus