Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Afacerea GosCom. Aleșii-inculpați încep ”să dea din casă”: ”zicea că i-am umplut de bani”

Afacerea GosCom. Aleșii-inculpați încep ”să dea din casă”: ”zicea că i-am umplut de bani”

Judecătoarea: ”A spus nume?”. Consilierul local Eugen Moraru: ”A spus, a spus că i-am umplut de bani”. Judecătoarea: ”Pe cine?”. Eugen Moraru (fost candidat USL la Primărie): ”Pe Lața și pe Plopeanu”. Dialogul este doar o parte a audierilor care au continuat marți dimineață în Dosarul GosCom, în care DNA a trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție conducerea Primăriei Mediaș și întreg Consiliul local (cu excepția unui singur ales). În dialogul redat mai sus, Eugen Moraru a amintit în fața instanței un episod din decembrie 2013, petrecut pe holurile Primăriei, după ce Consiliul Local Mediaș (din care și Moraru face parte) a votat cumpărarea a aproximativ 20% din acțiunile societății Gospodăria Comunală SA. Cumpărarea acțiunilor a avut loc chiar dacă restul acțiunilor erau deținute tot de Consiliul Local Mediaș, deci controlul societății tot în mâinile administrației locale era. Întreaga afacere capătă cu totul alte nuanțe, după ce procurorii DNA au arătat că din cei aproape 700.000 de lei plătiți pentru pachetul de acțiuni, mai bine de 150.000 de lei au ajuns în conturile a doi dintre consilierii locali din Mediaș: Ilie Lața și Teodor Plopeanu (fost primar).

”N-am știut”

În fața instanței, Eugen Moraru a arătat că membrii forului legislativ local din Mediaș habar nu aveau că doi dintre colegii lor (Lața și Plopeanu) erau membrii ai Asociației GosCom, asociație care deținea cele 20% din acțiunile societății Gospodăriei Comunale SA. Această societate era și este beneficiara contractului de administrare a asfaltului străzilor din Mediaș, deci afacerea ar fi trebuit să meargă ”ca pe roate”. Însă din cauza proiectului de modernizare a rețelelor de apă și canal din oraș (după cum susținea conducerea Primăriei Mediaș) asfaltările străzilor din oraș a fost tot amânată, până când Gospodăria Comunală SA s-a trezit în pragul falimentului. Este vorba de toamna anului 2012, când același Consiliu Local Mediaș (care deținea până atunci doar 48% din acțiunile Gospodăriei Comunale SA) este invitat să participe la majorarea de capital a societății, pentru evitarea falimentului. Îngrijorați pentru ”soarta celor 150 de angajați”, consilierii medieșeni au votat în octombrie 2012 alocarea a trei milioane de lei pentru mărirea capitalului social. Asociația GosCom (care deținea restul de 52% din acțiuni) nu mai participă însă la majorare, astfel că devine acționar minoritar.

În urma majorării capitalului social exclusiv din banii medieșenilor, Asociația GosCom mai rămâne cu 19,88% din acțiuni. Iar cum societatea de drumuri mergea tot mai prost, un an mai târziu cei de la Asociația GosCom au socotit că merită să încerce să își vândă acțiunile, iar bani pentru niște acțiuni inutile la o societate cu ambele picioare în groapă a fost dispus să aloce doar Consiliul Local Mediaș. Prin ”cei de la Asociația GosCom”, însă, trebuie înțeles și Ilie Lața și Teodor Plopeanu, beneficiari direcți ai întregii afaceri. Dar despre faptul că cei doi consilieri locali ar fi și membri ai Asociației amintite, ceilalți consilieri locali habar nu aveau, susține Eugen Moraru în fața instanței. ”Dar nu am știut. Eu nu am știut niciodată componența Asociației GosCom. Cine era în incompatibilitate (Lața și Plopeanu - n.r.) ar fi trebuit să ridice mâna, după cum făcea Nagy Pavel (consilier local angajat al Gospodăriei Comunale – n.r.) care se abținea de la vot. Era sarcina secretarului să verifice incompatibilitățile”, a mai arătat în fața instanței Moraru.

O adresă ”uitată”

Eugen Moraru a fost întrebat de judecătorul de caz și de informarea realizată de către Aurel Jude, cel care până la finalul lui 2013 a fost președintele Consiliului de Administrație al societății Gospodăria Comunală SA. Informarea lui Jude a fost depusă la secretariatul Primăriei din Mediaș înaintea ședinței în care să se decidă achiziționarea pachetului de 20%, dar nu a fost prezentată consilierilor locali, deși indica starea precară a societății și chiar iminența falimentului. ”Dacă în 9 decembrie 2013 (data în care a avut loc ședința extraordinară în care a fost votat proiectului de achiziționare a pachetului de acțiuni) aș fi avut cunoștință de acea informare, aș fi cerut amânarea ședinței”, a declarat Eugen Moraru în fața instanței. Avocații apărării au încercat în cadrul audierilor să diminueze importanța acelei informări, arătând că documentul semnat de președintele CA al Gospodărie Comunală SA ”nu era însoțit de niciun studiu de fundamentare” sau vreo altă analiză mai complexă. Informarea a fost pusă în mapa consilierilor locali abia la următoarea ședință a forului legislativ local, când achiziția pachetului minoritar de acțiuni era deja decisă, iar banii se aflau deja pe drumul către conturile unora dintre aleșii locali. ”Ni s-a spus că astfel de informări nu se prezintă decât în ședințele ordinare, iar aceea din 9 decembrie era o ședință extraordinară”, a amintit Moraru motivul sub care a fost justificată lipsa de transparență a aparatului din Primăria Mediaș.
”După ședință am aflat că «i-am îmbogățit» pe nu știu ce consilieri locali. Păi, dacă el știa, trebuia să ridice această problemă în Consiliu”, a mai spus Eugen Moraru despre un alt consilier local, Ioan Petrariu. El este singurul care s-a opus achiziționării pachetului minoritar de acțiuni și cel care a și sesizat organele de cercetare penală.

Audierile continuă

Audierilor celor 23 de inculpați din Dosarul GosCom continuă la Tribunalul Sibiu. 23 de oameni de seamă (aleși, foști aleși și oameni de afaceri) din Mediaș au fost trimiși în judecată de DNA în septembrie anul trecut, când a fost finalizat rechizitoriul dosarului Afacerea Goscom. Printre cei 23 se numără actualul primar, Teodor Neamțu, actualul viceprimar George Petrescu, fostul viceprimar actual consilier Floarea Taropa, Ioan Șerban – președintele și acționarul majoritar al Asociației Goscom, precum și Ilie Lața și Teodor Plopeanu (consilieri locali care au demisionat între timp). Toți sunt acuzați de ”două infracțiuni concurente de abuz în serviciu, dintre care una cu consecințe deosebit de grave”. În judecată au mai fost trimiși și actualii consilieri locali ai Mediașului, Balazs Bela Atila, Ciulea Ioan Vasile, Grozav Eugen, Knall Helmuth Iulius, Lăzăroiu Ioan, Manta Anca Maria, Moraru Eugen, Neag Florin, Nicorici Constantin Gheorghe, Popa Ioan, Sas Ilarie, Taropa Floarea și Toma Cosmin Lucian, Ciolpan Vasile, Nagy Pavel și Pătrui Eleonora.

Foto: arhiva Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus