În premieră pentru ultimii 30 de ani, consulul Republicii Federale Germania la Sibiu alături de consulii onorifici ai Austriei, Finlandei, Italiei, Luxemburgului și Maltei au lansat un discurs comun cu ocazia Zilei Europei.
Un mesaj pozitiv, care subliniază faptul că solidaritatea oamenilor de rând, asemenea celei de la nivelul Uniunii Europene, arată ”ce este posibil și cum ne putem oferi mai bine sprijin unii altora” a fost lansat de către Hans E. Tischler, consul al Republicii Federale Germania, într-un mesaj comun cu alți cinci consuli onorifici al Sibiu. Este vorba de Andreas Huber, consul onorific al Republicii Austria, Elena Lotrean, consul onorific al Finlandei, Italo Selleri, consul onorific al Italiei, Daniel Plier, consul onorific al Luxemburgului, și de Jonathan Diamantino, consul onorific al Republicii Malta.
Discursul comun a fost lansat cu ocazia zilei de 9 mai, Ziua Europei, care în contextul actualei pandemii nu poate fi celebrată precum în anii anteriori. ”În aceste săptămâni nu ne putem gândi la momente de sărbătorire sau de memorare după cum suntem obișnuiți. Corona-virusul nu se oprește în fața vreunei granițe de țară și s-a răspândit în cel mai scurt timp pe toate continentele. Repercusiunile crizei nu sunt încă previzibile și probabil va dura încă luni, dacă nu ani, până aceasta va fi depășită”, semnează consulul Germaniei la Sibiu, alături de ceilalți cinci consuli onorifici.
Însă chiar și această criză a scos în evidență solidaritatea la nivel de cetățeni - față de cei în vârstă și cei nevoiași, față de spitale și instituții sociale -, precum și la nivel de comunități mai mari, cum ar fi orașele sau statele. ”Astfel personal medical din România a sprijinit Italia, una dintre țările cele mai grav afectate de virus, să înfrunte obstacolele din sistemul medical de acolo. În cadrul conferinței europene a donatorilor din data de 4 mai au fost aprobate 7,4 miliarde de euro, sumă care va fi utilizată pentru dezvoltarea de vaccinuri și medicamente eficiente”.
Discursul lansat în spațiul public nu ocolește nici subiectul îngrădirilor drepturilor cetățenești, restrângerea contactelor sociale sau efectele asupra practicilor religioase. ”În aceste zile nu ne putem gândi la o viață normală, iar reîntoarcerea la normalitate se va face doar în etape”. Doar că aceste drepturi și libertăți vor ajunge să fie mai prețuite.
Criza cu efecte în diferite planuri are și o latură pozitivă, subliniază mesajul comun, fiind un prilej de relansare. ”Chiar acum este momentul să stabilim ce putem îmbunătăți în viitor la sistemele noastre medicale, unde putem să digitalizăm mai mult administrațiile publice, cum putem să ne modernizăm sistemele educaționale. Scopul nostru al tuturor este cel de a ieși întăriți din această criză pentru a aborda în continuare provocările existente precum schimbările climatice, migrația și concurența la nivel internațional. Și pentru economiile noastre criza oferă numeroase oportunități noi. Sistemele economice au dovedit cât sunt de inovative și flexibile și cum sunt posibile inovările, tocmai pentru că presiunea e atât de mare”.
Structura Uniunii Europene are o fundație solidă, dar sunt întrebări care își caută noi răspunsuri. ”Care sunt lecțiile pe care acestea trebuie să le învețe din criza declanșată de coronavirus? Cum se pot pregăti mai bine în cazul altor crize, indiferent de sursa acestora? Cum pot fi coordonate mai bine măsurile de depășire a situațiilor de urgență transnaționale?”, se mai arată, printre altele, în mesajul comun.
Semnatarii acestuia își încheie mesajul într-o notă optimistă. ”Democraţia, statul de drept, o justiţie independentă – acestea stau la baza Uniunii Europene, formând o fundaţie solidă care trebuie şi pe viitor protejată şi apărată cu multă atenţie. Noi, semnatarii acestui document, vă dorim tuturor să petreceți această zi în deplină sănătate sau să urmeze o însănătoșire grabnică!”.
Redăm mai jos, integral, discursul comun al consului Germaniei și al celor cinci consuli onorifici
Discurs al Consulilor din Sibiu cu ocazia Zilei EuropeiData de 9 mai este ziua cetățenilor Europei, este ziua noastră, a tuturor, zi în care ne gândim la tot ceea ce ne unește iar ceea ce ne este comun nu este puțin. Acum doi ani consulii onorifici din Sibiu şi cu mine am plantat puieţi de stejari la porţile oraşului şi aceştia se dezvoltă exemplar. Acum exact un an aici a avut loc un eveniment de mare festivitate, Summit-ul european.
În acest an Ziua Europei stă pentru prima oară sub semnul unei crize mondiale. În aceste săptămâni nu ne putem gândi la momente de sărbătorire sau de memorare după cum suntem obișnuiți. Corona-virusul nu se oprește în fața vreunei granițe de țară și s-a răspândit în cel mai scurt timp pe toate continentele. Repercusiunile crizei nu sunt încă previzibile și probabil va dura încă luni, dacă nu ani, până aceasta va fi depășită.
Deja astăzi putem observa însă o solidaritate care până acum nu a fost nicicând prezentă în această formă: oamenii se implică în sprijinul celor vârstnici și ai celor nevoiași, fac donații către spitale și instituții sociale și dau astfel un exemplu de vie împreună-lucrare. Are loc și un sprijin între țări, iar parteneriatele dintre orașe joacă un rol deosebit în această perioadă. Astfel personal medical din România a sprijinit Italia, una dintre țările cele mai grav afectate de virus, să înfrunte obstacolele din sistemul medical de acolo.
În cadrul conferinței europene a donatorilor din data de 4 mai au fost aprobate 7,4 miliarde de EUR, sumă care va fi utilizată pentru dezvoltarea de vaccinuri și medicamente eficiente. Cu toții ne dorim ca aceste eforturi să fie cât mai repede încununate de succes.
Criza arată însă și în mod evident cum multele drepturi și libertăți garantate prin constituțiile noastre și Carta drepturilor fundamentale europene, care ne par atât obișnuite și firești, pot fi anulate de la o zi la alta: astfel, de exemplu, dreptul la liberă circulație, dreptul la o menținere neîngrădită a contactelor sociale și dreptul de practicare a religiilor au fost restrânse. În aceste zile nu ne putem gândi la o viață normală, iar reîntoarcerea la normalitate se va face doar în etape.
Aceste drepturi şi libertăţi care sunt atât de valoroase pentru noi, au trebuit câştigate mai întâi de părinţii şi bunicii noştri în revoluţii şi revolte, nu în ultimul rând chiar în România acum mai mult de 30 de ani. Libertatea de opinie, cea a presei, libertatea de a călători şi cea a credinţei au fost oprimate pe continentul nostru mult prea mult timp.
Noi, semnatarii acestui document, suntem din acest motiv complet convinși că vom aprecia cu atât mai mult aceste drepturi și libertăți după întoarcerea la normalitate.
Criza de acum trebuie interpretată totodată ca un semn al relansării. Chiar acum este momentul să stabilim ce putem îmbunătăți în viitor la sistemele noastre medicale, unde putem să digitalizăm mai mult administrațiile publice, cum putem să ne modernizăm sistemele educaționale. Scopul nostru al tuturor este cel de a ieși întăriți din această criză pentru a aborda în continuare provocările existente precum schimbările climatice, migrația și concurența la nivel internațional. Și pentru economiile noastre criza oferă numeroase oportunități noi. Sistemele economice au dovedit cât sunt de inovative și flexibile și cum sunt posibile inovările, tocmai pentru că presiunea e atât de mare. Aici chiar digitalizarea mai are mult potențial când e vorba despre depășirea efectelor economice ale crizei.
Aceste săptămâni au dovedit de asemenea că Uniunea Europeană are o fundație solidă. Țările membre au căzut de acord asupra unor pachete de ajutor substanțiale și au găsit noi căi de a oferi sprijin. Cu toate acestea trebuie să ne întrebăm și aici, cum pot fi sprijinite și pe viitor instituțiile europene. Care sunt lecțiile pe care acestea trebuie să le învețe din criza declanșată de coronavirus? Cum se pot pregăti mai bine în cazul altor crize, indiferent de sursa acestora? Cum pot fi coordonate mai bine măsurile de depășire a situațiilor de urgență transnaționale?
Europa ne-a garantat până acum o viaţă în siguranţă şi bunăstare. Ne-a deschis perspective de viitor, la care părinţii noştri nici nu visau. Ne dorim ca acest lucru să rămână așa și pe viitor. Un sprijin valoros îl oferă aici și o societate civilă activă care le permite cetăţenilor să se implice şi să lucreze în beneficiul tuturor. Solidaritatea activ trăită este un semnal extraordinar care ne demonstrează ce este posibil și cum ne putem oferi mai bine sprijin unii altora. Ne dă tuturor curaj și speranță în aceste vremuri grele.
Democraţia, statul de drept, o justiţie independentă – acestea stau la baza Uniunii Europene, formând o fundaţie solidă care trebuie şi pe viitor protejată şi apărată cu multă atenţie.
Noi, semnatarii acestui document, vă dorim tuturor să petreceți această zi în deplină sănătate sau să urmeze o însănătoșire grabnică!
Semnatari:
Hans E. Tischler, Consul al Republicii Federale Germania
Jonathan Diamantino, Consul onorific al Republicii Malta
Italo Selleri, Consul onorific al Italiei
Elena Lotrean, Consul onorific al Finlandei
Daniel Plier, Consul onorific al Luxemburgului
Andreas Huber, Consul onorific al Republicii Austria
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: discurs , Uniunii Europene , Gospodăria Comunală , Asociația Consulilor Onorifici , Andreas Huber , Uniunea Europeană Guvernului P , Daniel Plier , Elena Lotrean , Ziua Europei , Pentru Sibiu , Italo Selleri , Republicii Federale Germania , Republicii Malta , Jonathan Diamantino , Structura Uniunii Europene , Republicii Austria , Zilei Europei
Vizualizari: 3629
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Robert
Acum 4 ore
Sibian
Acum 4 ore
Xxx
Acum 4 ore
Faze cu caș
Acum 4 ore
2cents