Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Sibiu reprezentat de spectacolul „Solitaritate" la Festivalul Internaţional al Francofoniilor de la Limoges

Sibiu reprezentat de spectacolul „Solitaritate

Spectacolul „Solitaritate”, creat de Gianina Cărbunariu la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a fost invitat să susţină două reprezentaţii la Festivalul Internaţional al Francofoniilor, ce se desfășoară în perioada 23 septembrie – 3 octombrie în regiunea Limousin (orașul Limoges).

Cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internaţional al Francofoniilor/ „Les Francophonies en Limousin” oferă, pe parcursul a 11 zile, o panoramă a creației francofone internaționale și creează un dialog al culturilor și al diferitelor limbaje artistice. Festivalul propune spectacole de teatru, muzică, dans, circ, operă, precum şi evenimente interdisciplinare. Nu lipsesc lecturile, proiecţiile de filme, expoziţiile, dezbaterile şi întâlnirile cu autorii spectacolelor. O secțiune specială este rezervată publicului tânăr, pentru ca acesta să poată intra în contact cu diversitatea lumii prin intermediul propunerilor artistice din festival.

După ce a fost prezentat în secțiunea oficială a Festivalului de la Avignon din 2014, fiind nominalizat de presa de specialitate ca unul dintre spectacolele emblematice ale ediţiei, spectacolul „Solitaritate” a mai fost prezentat în luna ianuarie 2015 la Teatro de la Abadia din Madrid și la Théâtre National de la Communauté Française de Belgique din Bruxelles.

Spectacolul face o cronică vie a României actuale. În „Solitaritate”, tânăra regizoare Gianina Cărbunariu vorbeşte despre discriminare, pierderea identităţii şi dezbinarea societăţii. „Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficțiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea romă de șoseaua principală a orașului și până la marcarea din ce in ce mai radicală a diferențelor între categorii sociale, etnii, generații. Sub pretextul respectării unor convenții sociale și al salvarii cetățeanului, sunt inventate de fapt reguli noi menite să stigmatizeze diferența și să estompeze tot ceea ce ar putea să ne apropie. Mai grav decât radicalizarea discursului politic despre sărăcie - vazută ca o vină a celui incapabil să fie eficient - este faptul că acesta a contaminat spațiul public și riscă să devină o perspectivă normală, justă, perfect îndreptățită”, a declarat  Gianina Cărbunariu.

Cele două spectacole vor avea loc pe 29 și 30 septembrie, ora 20:30, la Centrul Cultural Municipal Jean Moulin din Limoges. Turneul este realizat cu sprijin din partea Institutului Cultural Român.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus