Marţi,
17.06.2025
Partial Noros
Acum
16°C

Fosta atletă Alina Voaideș a promovat în lotul de arbitri din Liga 3 de fotbal. Alături de încă doi colegi din judeţul Sibiu

Fosta atletă Alina Voaideș a promovat în lotul de arbitri din Liga 3 de fotbal. Alături de încă doi colegi din judeţul Sibiu

Lotul de arbitri de fotbal din judeţul Sibiu, pentru Ligile 1, 2 și 3, a crescut cu încă trei. Alina Voaideș (Sibiu), Marius Duţă (Sibiu) și Daniel Nagy (Dumbrăveni) au promovat în lotul de Liga a III-a, după un examen organizat de către Comisia Centrală de Arbitri, care a scos la concurs opt locuri de arbitri centrali și 15 locuri de arbitri asistenţi.

Concursul a constat în două probe, o testare teoretică și una practică, în urma căruia cei trei arbitri din judeţul au fost selectaţi printre cele 15 locuri de “tușieri”.

A fost extrem de greu, cu un pic de emoţii, dar de abia aștept să arbitrez primul meci. Acum trebuie să-mi faci un PFA, pentru a mă putea plăti, și apoi urmează să primesc un meci. Mai sunt doar câteva etape din tur și sper să prind măcar penultima sau ultima etapă”, a declarat Alina Voaideș, pentru Turnul Sfatului.

Alina (22 de ani) a fost mulţi ani atletă, în probele de pentatlon și heptatlon, unde a fost multiplă campioană naţională, iar în 2010 a participat la Campionatul European din Rusia. La finalul anului 2013 s-a retras din atletism și a decis, după câteva luni, să se lanseze în arbitrajul din fotbal.

Citeşte şi Niciodata in offside. Povestea atletei devenita “tusiera”: a fost nevoita sa renunte la “prima dragoste”
Marius Duţă (22 de ani) a jucat fotbal încă de când era mic, activând pentru FC Arig, câţiva ani, și pentru CSȘ Șoimii Sibiu, un an, însă mărturisește că își dorea dintotdeauna să ajungă arbitru.

Sunt foarte fericit. Pot spune că de mic îmi doream să ajung arbitru. A fost foarte greu concursul, dar s-a meritat. La testul fizic a fost destul de dificil, iar la cel theoretic a fost acceptabi. Proba de viteză m-a pus cel mai în dificultate, mi s-a părut foarte dificilă pentru nota maximă. 40 metri în 4.8 secunde este foarte dificil, câte 6 bucăţi. A fost cel mai greu examen pentru că a necesitat multă muncă. Mi-am propus să nu mă opresc până nu ajung cu ecuson FIFA. Așteptările sunt foarte mari din partea mea. Urmează în cursul lunii acesteia să primim cu toţii, din spusele lor, câte un meci în eșalonul terţ”, a spus Marius Duţă.

Marius mai crede că inexistenţa unei echipe din Sibiu în ligile superioare îi fac pe cei de la CCA să  nu-i privească cu “cei mai buni ochi”. “Consider că, în general, sportul din Sibiu este mult prea neglijat,  cu investiţii puţine și de scurtă durată, iar arbitri cred că nu au fost suficienţi de serioși și pregătiţi ca să ajungă la un nivel foarte ridicat. Mă pot lua exemplu pe mine, care sunt la primul examen de acest gen și pe care l-am trecut cu brio datorită muncii și seriozităţii. Este evident că suntem priviţi altfel, din cauza aceasta, deoarece noi  suntem delegaţi în alte judeţe și colegii noștri nu au ce arbitra în Sibiu pentru că nu sunt echipe de fotbal la nivel superior”, exclamă Marius Duţă.

La nivelul primelor 3 ligi, judeţul Sibiu dispune de nouă arbitri. În Liga 1 nu se află niciun arbitru, în Liga 2 există doi (un central Andrei Lucian Ţiţii și un asistent Ioan Daniel Ciocănea), în timp ce în Liga 3, pe lângă cei trei promovaţi, mai fac parte încă patru (doi centrali Călin Lazăr (Mediaș) – Cristian Vieru (Cisnădie) și doi asistenţi Adrian Epure (Orlat) –  Tocai Emeric (Mediaș).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus