Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Proiect-pilot al Primăriei Sibiu: iluminat eco pe strada Nicolae Iorga

Proiect-pilot al Primăriei Sibiu: iluminat eco pe strada Nicolae Iorga

Consumul a 53 de sisteme de iluminat de pe tot atâția stâlpi amplasați pe strada Nicolae Iorga va fi contorizat separat în cadrul unui proiect – pilot al Primăriei municipiului Sibiu, anunță reprezentanții administrației locale Sibiu. Sistemele de iluminat sunt de tip ”eco”, anunță reprezentanții Primăriei - mai precis este vorba de sisteme cu leduri -, iar contorul care va măsura consumul acestora este unul de tip ”smart”, în sensul că măsurătorile acestuia vor putea fi făcute de la distanță. În funcție de rezultatele măsurătorilor din următoarele șase luni, administrația locală urmează a lua o decizie referitor la oportunitatea implementării și în Sibiu a unui astfel de sistem de iluminat. ”Eu le transmit că merită acest sistem. La noi, facturile au scăzut cu 75% după implementarea iluminatului bazat pe leduri. Această reducere am înregistrat-o și datorită faptului că vechiul sistem de iluminat era supradimensionat”, arată Tudor Mihalache, primarul orașului Copșa Mică, primul oraș din Transilvania iluminat integral cu un sistem bazat pe leduri.

Proiect de 130.000 de lei

Pentru amplasarea noilor sisteme de iluminat și a celui de contorizare, Primăria Sibiu a semnat un contract în valoare de 130.866 de lei cu firma Energo Bit SRL, din Cluj Napoca. În termen de trei luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor aceștia vor finaliza noul sistem. Cele 53 de sisteme de iluminat vor funcționa doar pe o parte din strada Nicolae Iorga, mai precis cea cuprinsă între intersecțiile cu Vasile Milea și Mihai Viteazu. ”Pentru a avea termen de comparație a datelor, pe tronsonul dintre bulevardul Mihai Viteazu și Calea Cisnădiei se vor păstra cele 49 de corpuri de iluminat existente”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sibiu, remis redacției Turnul Sfatului.

“Ne îndreptăm spre un domeniu mai puțin cunoscut la noi, acela al eficientizării energetice, și de aceea, înainte de a concepe strategii complexe, am dorit să implementăm un proiect pilot care să ne dea o idee despre rezultatele la care ne putem aștepta și eficiența costurilor”, Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului

Exemplul de la Copșa Mică

În 2012, primăria din Copșa Mică a finalizat procedurile de atribuire a contractului de modernizare și extindere a întregului sistem de iluminat public din oraș. Concret, printr-un credit-furnizor, cei din Copșa Mică au angajat o firmă care să amplaseze sisteme de iluminat cu leduri în locul celor vechi. ”Erau destul de scumpe aceste sisteme pe atunci, între 300 și 500 de euro bucata”, amintește acum primarul Tudor Mihalache. Firma a modernizat și extins sistemul pe banii ei, iar investiția o recuperează în termen de cinci ani, din diferența rezultată în urma economiilor la consumul de electricitate. Economii extrem de importante: dacă factura lunară pentru iluminatul public înainte de a se face trecerea pe sistemul cu leduri era de aproximativ 20.000 de lei, ea a scăzut la aproximativ 3.500 de lei. ”După acești primi trei ani de la punerea în funcțiune a sistemului, vârful de plată lunară scade, ajunge la 10.000 de lei pe lună, astfel încât trecem la etapa a doua a proiectului, cel de extindere”, mai arată primarul din Copșa Mică.

Foto: Primăria municipiului Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

DiodaLED

Acum 8 ani

Nu era mai prudent,avind in vedere informatiile pretioase oferite de dl. Mihalache,ca Primaria sa semneze un contract pe zero lei,urmind ca fezabilitatea proiectului sa fie verificata pe banii firmei nu ai sibienilor?Intreb,nu dau cu paru'!
Raspunde

LS

Acum 8 ani

Cu siguranta cifrele vor spune rezultatul previzibil - respectiv faptul ca iluminatul led stradal este mai economic si de preferat celui clasic. Ar fi ideal daca prin intermediul economiilor facute s-ar putea imbunatati sistemele de felinare de pe langa alei, dintre blocuri. E plin cartierul Hipodrom de zone semi-iluminate, nu doar strada Nicolae Iorga are nevoie...
Raspunde

Lampas

Acum 8 ani

Onor Primaria Sibiu - priveste si te minuneaza la vecinii din Brasov ! http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Brasov/Stiri/Sistem+inteligent+de+iluminat+si+siguranta Oare de ce s-au mai sifonat banii pe studiul respectiv ?
Raspunde

Luminita

Acum 8 ani

in principiu, orice firma care se ocupa de un proiect de iluminat stradal ofera o garantie a lucrarilor, garantie care poate prevede si rezultatele obtinute in urma implementarii sistemului de iluminat (in functie de ce este cuprins in contract). Totul depinde de ce negocieri s-au facut de ambele parti. Doar pentru ca la Copsa Mica firma isi recupereaza banii pe parcurs, iar la Sibiu nu s-a procedat asa, nu este un indicator pentru faptul ca acest este fezabil sau nu.
Raspunde

Dorin

Acum 7 ani

Este destul de greu cu primarii din România care gândesc pe termen scurt. Sa fiu mai explicit eu colaborez cu un producător european de top cu care tot încercam sa propunem primăriilor din România sisteme de iluminat foarte eficiente fără nici un fel de implicare financiară din partea autorităților . Toată investiția fiind suportata de noi iar primaria sa ne-o plătească in timp strict din economiile generate pana la recuperarea investiției . Aproape de fiecare data ne-a fost închisă Usa in nas pentru ca nu umblam cu plicul in buzunar . Dacă Cunoasteti primarii interesate de o colaborare in acest sens nu ezitați sa macontactati
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus