Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

    Centrul de Cercetare  al Secţiei Chirurgie II de la Spitalului Județean premiat la saloanele de inventică

    Centrul de Cercetare  al Secţiei Chirurgie II de la Spitalului Județean premiat la saloanele de inventică

În cadrul Secţiei Clinice Chirurgie II a SCJU Sibiu, condusă de dr. Dan Sabău se desfășoară și activități de cercetarea şi inovarea. De aceea medicii şi rezidenţii secţiei activează şi în cadrul unui Centru de Cercetare, Aplicare şi Implementare a elementelor de chirurgie deschisă şi miniinvazivă inovatoare, coordonată tot de dr. Dan Sabău. Pornind de la practica chirurgicală aplicată în interesul pacientului, care, conform dr. Sabău, „e elementul care ne încurajează şi ne motivează”, centrul este locul unde „zonele  de gândire şi de inovare la care am ajuns îşi găsesc aplicabilitate practică, în scopul dezvoltării tehnicilor de miniinvazivitate şi ale modului de abordare  a acesteia”.

Activitatea derulată în centrul de cercetare s-a concretizat recent în participarea Departamentului de Cercetare în Chirurgia Miniinvazivă din cadrul Secţiei Chirurgie II a SCJU Sibiu la „Noaptea Cercetătorilor” din cadrul Conferinţei Naţionale de Chirurgie a Societăţii Române de Chirurgie. Centrul a fost prezent cu 12 exponate funcţionale, utilizate pentru diferite proceduri aplicate în intervenţiile chirurgicale specifice secţiei, beneficiari fiind, în mod direct, pacienţii. Totodată participarea medicilor Secţiei Chirurgie II la Conferinţa Naţională de Chirurgie de luna trecută a presupus şi un număr de nouă lucrări susţinute.

„În cadrul centrului nu facem inovaţie şi inventică de dragul inventicii, ci pentru că există mereu loc de mai bine, atât ca afirmaţie generală cât şi în ceea ce priveşte miniinvazivitatea,  deoarece, fiind o tehnică relativ nou apărută - câţiva zeci de ani însemnând un interval redus în medicină-, aceasta permite celor interesaţi nu numai să aplice ceea ce s-a descoperit până acum ci şi să găsească noi soluţii în faţa diverselor provocări. De aici, un câmp extrem de larg de acţiune, şi dezvoltare a acestor soluţii tehnice la care am ajuns, scopul fiind binele pacientului prin un abord ceva mai facil al chirurgului în relaţia cu acesta, suferinţa mai scurtă a bolnavului, reducerea duratei intervenţiei chirurgicale şi securitatea suplimentară a pacientului”, explică dr. Dan Sabău.

În acest sens, unul din domeniile în care Secţia Clinică Chirurgie II a SCJU Sibiu este foarte bine clasată la nivel naţional sunt operaţiile de foraj transtumoral şi protezare pe cale laparogastroscopică, pentru care activitatea de cercetare presupune continuitate şi dezvoltare continuă.  

„Spre exemplu, în tratamentul paliativ al bolilor de esofag, în special al cancerului dar şi al altor tipuri de leziuni esofagiene, am realizat în cadrul departamentului 38 de propuneri şi variante inovative de exprimare chirurgicală. În condiţiile în care protezarea esofagiană miniinvazivă are o poziţie specială, dat fiind că miniinvazivitatea, în varianta pe care o propunem face ca bolnavul să se poată alimenta normal, să mestece alimentul, să-i simtă gustul, să poată sta la masă cu familia sau prietenii independent de tuburi, seringi, pompă, blender, independent de invaliditate şi efecte adverse care ţin de biologia individului, pacientului dar şi de tehnologie, tehnică, tactică şi instrumente folosite”, detaliază dr. Sabău.

Mai mult, cercetarea din cadrul centrului presupune şi o asociere între specialităţi cum ar fi endoscopia şi laparoscopia, demers prin care, sunt însumate performanţele ambelor discipline, fapt care le potenţează suplimentar, însemnând mult mai mult decât fiecare din ele, luate separat.

Premii la saloane de inventică şi brevete de la OSIM 

Activitatea de cercetare – inovare depusă de chirurgii Secţiei Chirurgie II se concretizează şi în participări la mai multe saloane de inventică din ţară şi din străinătate. Astfel, la Salonul de Inventică de anul acesta din Cluj s-a obţinut o diplomă şi o medalie de aur, medicii secţiei urmând să participe şi la salonul de inventică de la Bruxelles. Totodată, în luna decembrie este aşteptat un răspuns în legătură cu două brevete OSIM din şase înaintate. „Ritmul de evaluare a brevetelor OSIM în cadrul instituţiei impune minimum 2 ani de cercetare a originalităţii produsului, a calităţii lui, şi de aceea un brevet OSIM, internaţional sau triadic, reprezintă, după părerea noastră, maximum de performanţă în domeniul cercetării”, mai spun reprezentanții centrului.

Secţia Clinică Chirurgie II a SCJU Sibiu este una dintre cele mai importante secţii ale SCJU Sibiu, având o capacitate de 50 de paturi, dintre care zece sunt alocate Compartimentului de chirurgie vasculară;

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus