Stați că n-am terminat! Urmează Sfinții Trei Ierarhi – Vasile, Grigorie și Ioan. Sărbătoare, `au chiolhan? De data aceasta cred că se impune a discuta despre o sărbătoare de care avem parte în fiecare săptămână – participarea la comuniunea din biserica noastră parohială, a fiecărui cartier sau vecinătate, din sate și din orașe. Voi vorbi despre ceea ce cunosc mai bine, respectiv comuniunea ortodoxă a Duminicii. Frecventarea săptămânală a Bisericii, adică participarea împreună cu cei credincioși – parohia vie – la celebrarea liturghiei, permite oricui să observe că, de la această SĂRBĂTOARE A SUFLETULUI LIBER ȘI A MINȚII ÎNȚELEPTE, lipsește o categorie esențială de vârstă: tinerii între 14 și 34 de ani... Este greu să stabilești vreo cauză primordială, dar se pot lua în considerare tocmai specificul acestor vârste de trecere și impactul devastator al tehnologiei, al falselor mituri și sisteme de „comunicare” – în esență acea „mașinărie” la care se referea filosofic prof. Thomas Molnar, amintit în precedentele episoade.
Pentru o mai atentă pătrundere în resorturile acestui tip de inadecvare generațională (care include și ineficienta comunicare dintre părinți și copii), am ales opinii ale sociologului Mirel Bănică, aflat și el încă nu departe de „pragul tinereții”, adică cel de 35 de ani. Cercetătorul român vorbește despre tinerii născuți după 1989 în Estul Europei, care, deși provin din comunități naționale cu un bagaj istoric încărcat de experiențe complexe, adecvate unor bune răspunsuri la sfidările lumii de azi, aleg să „ardă etapele” și să se alinieze unor curente de comportament și inserție venite din CULTURI DEZVOLTATE TEHNOLOGIC, DAR REGRESIVE SPIRITUAL!
Știm bine că mulți dintre elevii români capabili visează la continuarea școlarizării în țări cât mai avansate tehnologic...Dar să vedem la ce concluzii a ajuns Mirel Bănică: * Spațial – acești tineri sunt cetățeni globalizați, au relații cu foarte multe spații de pe mai multe continente, drept care au pierdut IERARHIA unui spațiu natal și spiritual, deci nu mai sunt „înrădăcinați comunitar”. De-aceea și sunt într-o căutare febrilă de „comunități virtuale”, de grupuri de refugiu, de pseudo-identități culturale! * Temporal – acești tineri sunt angajați frenetic în „timpul liniar”, unidimensional (totul pentru a face bani !) și deci au pierdut „timpul ciclic”, acea periodică revenire la momentul de plecare, la izvorul spiritual – cum spunea Mircea Eliade „revizitarea sacrului”! Iată cum tineri străluciți în pregătirea lor, în profesiune, ratează urcușul spiritual, pierd SENSUL CREȘTIN AL VIEȚII! Din păcate, aceste două paliere, prin care se revelează drama generațiilor tinere de azi, sunt specifice evoluției culturale din „lumea a–ntâia”, și au început după câteva decenii de prosperitate post-belică... Tinerii români doar se aliniază, cu lipsa de experiență a vârstei, acestor tendințe secularizante și se pleacă presiunilor normale din societățile occidentale în care visează să rămână. Ca să nu mai vorbim despre imitatorii lor din țară, unde inadecvarea este și mai evidentă.
Ca să ajungem și noi, pe planul nostru autohton, la o concluzie a celor arătate, trebuie să ne referim la părinții celor care au între 14 și 34 de ani: misiunea lor este și rămâne, atât în familie cât și în comunitatea de familii (parohia, vecinătatea), să-și apropie copiii de Biserică – ceea ce le-ar folosi în primul rând lor și apoi neamului lor! Tot aici trebuie amintită lupta, ce a devenit atât de actuală, pentru menținerea forței demografice a poporului, în contextul atragerii internaționale a forței de muncă tinere; luptă care se îmbină cu nevoia de a păstra identitatea etnică și valorile tradiționale din țara aceasta!
Chiar dacă nu putem să eliminăm toate tentațiile rele și modele destructurante din lumea de azi, putem să devenim, cât mai mulți și cât mai motivați, ÎNTÂRZIETORI ai degradării morale și ai destabilizării societății !! Putem fii, măcar noi, creștinii, aceia care frânăm alunecarea comunității spre haos social, economic și spiritual. Și putem începe cu pregătirea copiilor pentru viața reală, care poate evolua pozitiv numai cu cetățeni cu suflet curat, liberi în a colabora între ei și cu Divinitatea din inima lor!
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Mirel Bănică , Urmează Sfinții Trei Ierarhi , Mircea Eliade , Thomas Molnar , Vestul Europei
Vizualizari: 1149
Ultimele comentarii
Acum 14 ore
Maria
Acum 15 ore
Valjan
Acum 15 ore
Pisi
Acum 15 ore
Nonick
Acum 15 ore
Domnul mima