Miercuri,
09.10.2024
Partial Noros
Acum
22°C

Ministerul Sănătăţii derulează și în 2016 Programul naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin

Ministerul Sănătăţii derulează și în 2016 Programul naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin

Programul de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, demarat în 2012, continuă şi în 2016, astfel că toate femeile din judeţul Sibiu cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani pot cere de la medicul de familie o trimitere către spitalele din judeţ, pentru a face gratuit testul Babeş-Papanicolau.

Potrivit Ministrului Sănătăţii, în cadrul programului naţional gratuit de depistare a cancerului de col uterin, în momentul de faţă, există 88 de reţele unde se recoltează probe pentru testatea Babeş Papanicolau şi 6.000 de medici de familie participă în acest moment în program.

Potrivit Ministrului Sănătăţii până la sfârșitul lui 2015, de la începerea programului, au fost efectuate 470.475 de teste.

“Continuăm acest program în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi pentru reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii datorate acestora. Ne propunem ca în cinci ani de program să testăm 65% din populaţia eligibilă şi, pentru asta, în 2015 am dublat fondurile alocate pentru realizarea testelor Babeş Papanicolau. Dar obiectivul nostru depinde de cadrele medicale care derulează programul şi din această cauza apelul meu se îndreaptă către medicii de familie pentru implicarea mult mai activă. Până în prezent doar 40% dintre medicii de familie sunt implicaţi în activitatea de mobilizare a femeilor pentru participarea la screening”, declara la sfârșitul lui 2015 fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Reduceri și în mediul privat

Și spitalele private caută să încurajeze femeile să își facă test Papanicolau, iar la Sibiu un exemplu în acest sens este spitalul Polisano.

”În perioada 25 ianuarie - 20 februarie, în cadrul Clinicilor Polisano din Sibiu, se desfășoară Săptămânile de prevenire a cancerului de col uterin, unde ai pachetul de screening (consult ginecologic + test Papanicolau în mediu lichid) la preț redus - de la 220 de lei, la 100 de lei. Programează-te apelând numărul de telefon 021 – 9383”, potrivit Polisano.

Medicii care consultă în cadrul programului sunt Ovidiu Gligor și Anita Maxim, în sediile Clinicii Polisano din strada Izvorului nr.1A și Constituției 24.

Numai în Europa, peste 60.000 de femei dezvoltă cancer de col uterin, iar 30.000 mor din această cauză în fiecare an. Mai mult de 225.000 femei trăiesc cu această boală, primind tratament sau nu. Programele de screening a cancerului de col uterin pot preveni pana la 80% din cazurile de îmbolnăvire.

web-clinici-screening

Foto: www.medscape.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

7 comentarii

Timeea

Acum 8 ani

De ce este program demarat doar in Sibiu?! De ce nu in toata tara??? Cumva restul nu cotizeaza la CASS??? De ce nu se desfasoara programul la nivel national?
Raspunde

Liliana

Acum 8 ani

Timeea...e program NATIONAL la stat. Polisano e spital privat si e localizat in Sibiu, si ft bine ca are aceasta promotie. Si alte spitale/ clinici private ar putea lua exemplu.
Raspunde

Medici fara Frontiere.

Acum 8 ani

Doar femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani ? Iau campii, acest test trebuie sa fie obligatoriu pentru toate acele doamne,domnisoare,domnite, etc, care si-au inceput viata sexuala, indiferent de varsta si atat mai indicat daca nu au un partener sexual stabil si nu folosesc o metoda contraceptiva externa ( prezervativul ) si nu numai . Femeia este purtatorul iar barbatul este transmitatorul ( verticele ) . Recomandat sa fie facut o data pe an . Mai bine sa previ decat sa tratez.
Raspunde

mutu de la manutanță

Acum 8 ani

Normal, dacă ministrul e medic ginecolog la bază....
Raspunde

Cadar anamaria andreea

Acum 8 ani

Daca e gratuit de ce se plateste ?anu trecut nu am platit anu asta mia cerut 100 de lei deci pana la urma cum e? Gratuit sau cu plata
Raspunde

serban

Acum 8 ani

daca programul este gratuit de ce trebuie sa platesti la jumatate? daca o persoana nu are niciun venit cum poate sa plateasca aceste investigatii care sunt destul de costisitoare exemplu colposcopie 200 lei genotipare 300 lei IMUNOCITODIAGNOSTIC CIN2+ (CINTEC​​®​ PLUS) 360 lei secretie bacteriologica 130 lei. In Romania se moare din cauza saraciei si propagandei false ca se fac controale gratiut pentru prevenirea acestor boli
Raspunde

DAN

Acum 8 ani

MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus