Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
1°C

Din ”facerea” unui spectacol de teatru: ”aprind o lumânare și mă uit la flacără”

Din ”facerea” unui spectacol de teatru: ”aprind o lumânare și mă uit la flacără”

Multe ore de repetiții stau în spatele unui spectacol de teatru, iar regizorul împreună cu scenograful, cu actorii, dar și cu echipa tehnică, încearcă să pună în scenă cea mai bună variantă. Cum găsesc cea mai bună variantă am încercat să aflu timp de câteva ore, la repetițiile spectacolului „Variațiunile Goldberg”, al secției germane din cadrul Teatrului național ”Radu Stanca”.

Cu doar câteva minute înainte de începerea repetițiilor, actorii, dar și cei din camera tehnică pregăteau ultimele detalii. Discuțiile se rezumă la poziționarea corectă pe scenă, astfel încât „să cadă” lumina bine pe ei. „Eu știu toată scena și acolo unde e steluța pe podea trebuie să stau pentru a avea lumină bună”, spune actrița Anca Cipariu. Reglarea luminilor și a sunetului au fost principalele aspecte de care s-a ținut cont în ultima repetiție pentru spectacolul „Variațiunile Goldberg”. „E mai mult o repetiție tehnică, vreau să fie totul în regulă în privința asta”, spune regizorul Charles Muller. În sala de teatru e o atmosferă relaxantă, se fac glume și se discută despre următoarele spectacole pe care actorii le pregătesc atât pentru scena sibiană, cât și pentru scenele din țară. Dar discuțiile se termină atunci când pe scenă își face apariția regizorul. Cu scenariul în mână, Charles Muller se așază în fața scenei pregătite de ultima repetiție și îi strânge în jurul său pe actori pentru a le da ultimele sfaturi. Fiecare actor intră în pielea personajului său, iar replicile acestora încep să curgă într-o germană impecabilă. De pe margine, regizorul analizează fiecare gest, fiecare replică a actorilor, iar când ceva nu i se pare potrivit oprește repetiția pentru a aduce îmbunătățiri. Nu intervine peste actori, ci se leagă mai mult de aspectele tehnice care trebuie să fie într-o sincronizare perfectă cu textul piesei. Muzica de Bach răsună în sala de teatru, iar luminile pun în evidență fiecare actor. „Muzica e foarte frumoasă, să o lăsăm mai mult”, spune regizorul echipei din cabina tehnică. Când și când le mai face sugestii actorilor și le mai șoptește câte un cuvânt atunci când e cazul.

variatiunile-goldberg-foto Dragos Dumitru

Ritualurile actorilor

După aproape două ore de repetiții, actorii se retrag în cabinele lor pentru a se pregăti pentru seara spectacolului. Se știe faptul că actorii au anumite tabieturi înainte de spectacol și nici Daniel Bucher nu se abate de la această regulă. El sosește la teatru cu o oră și jumătate înainte de începerea spectacolului, pentru a-și reconstitui traseul și textul. „Aprind o lumânare și mă uit la flacăra acesteia fără să mă gândesc la nimic”. Și actorul Daniel Plier are un ritual înainte de fiecare spectacol. „Am un traseu pe care îl parcurg înainte de fiecare spectacol, urmând niște pași în aceeași ordine. Dacă nu faci tot traseul riști să uiți ceva”, spune acesta. Întotdeauna își verifică recuzita și se pregătește spiritual printr-o rugăciune evreiască, pentru a avea un parcurs bun. Seara, cu doar câteva minute înainte de începerea spectacolului, oamenii încep să vină la teatru. Își iau rezervările sau biletele, după care fiecare primește câte o pereche de căști și se îndreaptă spre sală pentru a-și ocupa locurile. casetă

„Variațiunile Goldberg” este pe de o parte o farsă teatrală, iar pe de altă parte o piesă moralistă evreiască, care conține citate din Biblie și din lirica lui Shakespeare și Milton. Acțiunea se petrece în timpul repetițiilor pentru un spectacol de teatru cu subiect biblic și reflectă gândurile, dilemele și pretențiile regizorului și actorilor implicați în spectacol. Textul se caracterizează prin ironie și un simț al umorului tipic evreiesc, făcând ca spectacolul să devină o pledoarie pentru libertatea de expresie religioasă. De altfel, autorul a declarat în repetate rânduri că „farsa este forma literară perfectă”. După aproape două ore, spectacolul s-a încheiat, iar actorii au primit aplauzele mulțimii, după care s-au retras spre cabine. Pentru ei urmează o nouă zi de repetiții, dar de data aceasta, pentru un alt spectacol.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus