Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Bogdan Olteanu, BNR: Peste 7-10 ani am putea fi pregătiți să adoptăm euro. Dar vrem?

Bogdan Olteanu, BNR: Peste 7-10 ani am putea fi pregătiți să adoptăm euro. Dar vrem?

Invitat la Sibiu pentru o întâlnire cu studenții ULBS, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu, a declarat joi după-masă, că România ar putea fi pregătită pentru introducerea monedei unice europene peste aproximativ 10 ani, dacă demersurile ar fi începute în toamna acestui an.

Potrivit lui Olteanu, dacă România ar începe procesul de aderare la euro, ar putea fi "rezonabil” pregătită peste 7 – 10 ani, dar numai dacă ne dorim moneda unică.

"Ca să termini un proces trebuie mai întâi să îl începi şi România încă nu a început pregătirea trecerii la euro. Dacă l-am începe – să zicem – în această toamnă, probabil că, din punct de vedere tehnic, într-o perioadă de 7 – 10 ani am putea să fim rezonabil pregătiţi”, a spus Bogdan Olteanu, întrebat despre momentul în care România va trece la moneda unică europeană.
Olteanu a afirmat că aderarea la moneda unică depinde de viaţa politică.
"România s-a angajat să adere la euro. Am scris-o şi în Constituţie, am votat-o la referendum. Nu am scris când se va întâmpla acest lucru. Există ţări în care politicul apreciază că e mai bine mai târziu. De exemplu, în Ungaria, Guvernul a decis că atunci când Ungaria va ajunge la nivelul de trai – să zicem – la 90% din media UE, atunci o să pună problema aderării. Din ce am văzut noi în ţări care au aderat, două treimi din nivelul de trai e un nivel rezonabil ca să poţi să te duci acolo fără să ai dificultăţi”, a declarat viceguvernatorul BNR.
Acesta a dat ca exemplu Slovacia, "o ţară care acum merge bine, economia e tot mai competitivă şi oamenii câştigă tot mai mult”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

gram

Acum 8 ani

Cam slab cu gramatica in titlul stirilor....:inca 7am sau inca 7 ani!???? of , e greu la munca .........
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus