Pentru profesorul universitar Roel Rietberg este a treia oară când vine în Sibiu. Predă managementul afacerilor în Olanda și în cadrul evenimentului “Sibiu, Capitală Universitară Europeană”, la invitația Universității “Lucian Blaga”, a revenit să îi învețe pe români cum se fac afacerile. Este o persoană veselă, căreia îi place să facă oamenii să zâmbească și vorbește tare frumos despre români și România. La sfârșitul interviul, ne-a spus cu un zâmbet larg “mulțumesc”.
Reporter: Pentru a treia oara în Sibiu. Ce v-a făcut să vă reîntoarceți?
Roel Rietberg: Unul dintre motivele pentru care am venit aici a fost că nu cunoșteam România. Cred în capacitatea de a păstra legături și proiectul “Sibiu, Capitală Europeană” este un instrument bun pentru că prin intermediul acestui eveniment ajungi să cunoști mai bine alte persoane, să vezi ce posibilități există. Este un program frumos, întâlnești oameni pe care nu i-ai mai văzut niciodată, care vin din țări de care poate ai uitat că există.
“Nu am avut niciodată o imagine proastă despre România”
Rep.:Care este părerea dumneavoastră despre studenții români?
R.R.: Studenții din partea de est și centrală a Europei sunt mult mai motivați și decât studenții mei. În Olanda părinții le plătesc mai ușor studiile, nu există presiunea financiară, nu e nicio luptă și studenții români, polonezi sau cehi, nu au studiile garantate, nu pot studia la fel de ușor ca ceilalți. Asta îmi place la studenții români, că sunt motivați, poate mult mai motivați și decât colegii lor polonezi. Vor mult să aibă o carieră, să reușească, poate chiar în afara României, și mie mi-ar părea rău pentru asta. Este o plăcere să predai unor oameni motivați. Dacă vezi studentul motivat și tu ca profesor devii mai dornic, predai într-un mod mult mai plăcut și altfel vin și rezultate mult mai bune. Acesta este principalul motiv pentru care mă întorc aici. Muncind și predând în România nu este chiar muncă, este ca un hobby.
Rep.: Care este părerea dumneavoastră în legătură cu sistemul educațional din România?
R.R.: Este o întrebare foarte grea pentru că știu foarte puțin cum funcționează sistemul. Nu vreau să fie negativist, dar sunt unele îmbunătățiri pe care trebuie să le faceți. Este foarte importat ca studenții să cunoască piața muncii. Cred că universitățile trebuie să le ofere posibilitate, măcar celor mai buni studenți, să vadă cum funcționează domeniul pentru care se pregătesc. Pot spune că sistemul românesc este în regulă și acest lucru se vede prin studenții care vin la noi, sunt buni, atunci și sistemul are trebui să fie bun. România este ca toate celelalte țări, doar că mult mai ghinionistă.
Rep.: Există ceva în sistemul educațional de aici care vă place și ați vrea să aplicați în Olanda?
R.R.: Cred că ceea ce ar trebui să luăm de la români și să aplicăm în Olanda este atitudinea. Atitudinea că nimic nu este garantat, că trebuie să muncești pentru fiecare bănuț pe care îl câștigi și că trebuie să fii atent și ambițios. Cred ca dacă studenții români și cei care se află deja pe piața muncii continuă să fie atât de ambițioși, în zece ani o să ne prindă din urmă. Sunt foarte pozitiv în legătură cu viitorul României.
”O atmosferă plăcută”
Rep.: Predați managementul afacerilor, cum vedeți economia lumii în următorii ani?
R.R.: Cred că trebuie să ne obișnuim cu faptul că o să fie mult mai multe companii internaționale. În al doilea rând, tehnologia o sa aibă un impact enorm, ceea ce folosim noi acum este foarte puțin evoluat față de ceea ce va urma. Și cred că încet, încet în toate colțurile lumii nivelul de trai o să se schimbe și asta este bine pentru toți. Iar, în mod special, cred că de aceea suntem aici, avem din ce în ce mai mult nevoia să cooperăm multicultural și multinațional. Cred că limba engleză o să devină din ce în ce mai mult limba vorbită în întreaga lume pentru că avem nevoie de o limbă în care putem să comunicăm oriunde. Trebuie să acționezi global și să gândești “local”.
Rep.: Ce întâmplare v-a rămas în minte în urma experienţei din România?
R.R.: Este o poveste emoţionantă. În primul an în care am fost în România, am venit alături de un coleg. Fiul colegului meu a avut de pregătit la şcoală un desen pe care să îl pună în pachetul care urma să fie trimis în România sub formă de ajutor pentru o familie cu o situaţie materială mai puţin bună. Acel desen trebuia să rămână anonim, dar băiatul nu a ţinut cont şi s-a semnat cu numele complet. Familia care a primit pachetul a căutat şi a tot căutat până a găsit adresa colegului meu. Au călătorit cu vechia lor Dacia până în Olanda şi astfel au legat o bună prietenie. Când am ajuns pentru prima oară în România mi-am însoţit prietenul în vizita pe care a făcut-o acelor oameni. Am fost primiţi cu multă afecţiune. A fost un moment deosebit.
R.R.: Cum ați caracteriza întreaga experiență din România în câteva cuvinte?
R.R.: O atmosferă plăcută.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Lucian Blaga , Capitală Europeană , În Olanda , Roel Rietberg , Pentru Sibiu , Studenţii Stephanie Broatch , comparatie , Iolanda Balaş
Vizualizari: 3259
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Diana
Acum 9 ore
Il ie
Acum 9 ore
Emil
Acum 10 ore
Eori
Acum 10 ore
Nelutu O