Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Voluntari pentru copii. ”Mi-au schimbat viața și îi văd ca pe o binecuvântare”

Voluntari pentru copii. ”Mi-au schimbat viața și îi văd ca pe o binecuvântare”

Emoţii, mulţumire şi două ore pe săptămână. Asta înseamnă în câteva cuvinte să fii voluntar în cadrul proiectului Ajungem Mari. Programul educaţional caută aproximatix 100 de voluntari, liceeni, studenţi sau angajaţi, care să facă minuni prin educaţie pentru copiii din centre de plasament şi medii defavorizate, din Sibiu. Voluntarii susţin, timp de două ore pe săptămână, cursuri interactive sau ateliere de creaţie, fac teme împreună sau le dezvăluie lumea prin ieşiri educative.

Voluntarii Ajungem MARI sunt o echipă, se susţin, se sfătuiesc şi se înlocuiesc unii pe alţii, pentru a fi cât mai productivi şi pentru a ajuta cât mai mulţi copii. Să fii voluntar înseamnă să mergi două ore pe saptamană, alături de un coleg, la o grupă de până la 15 copii, şi să le transmiţi celor mici din pasiunile tale, de la engleză şi matematică, la muzică, teatru, fotografie, astronomie si multe altele. Întâlnirea cu copiii te provoacă să fii creativ, le descoperi nevoile, te schimbi o dată cu ei, şi prin simpla ta poveste, prin experienţa ta de viaţă, le poţi schimba destinul.

“Mi-au schimbat viaţa”

Pe lângă cunoştinţe, voluntarii Ajungem MARI le transmit copiilor şi valori importante, îi încurajează şi îi ajută să îşi dea seama ce vor să facă mai departe. Copii se ataşeaza de ei, iar voluntarii le devin profesori, mentori şi prieteni.

ajungem mari (3)

”Încă mă gândesc ce decizie bună am luat atunci când am hotărât să devin voluntar. Ca în multe alte situații, nu ştii de la început ce te aşteaptă. Ce am găsit aici? Copii minunați, împlinire, un mod diferit de a privi şi aprecia lucrurile aparent insignifiante, afecțiune, nu mă aşteptam să aibă o asemenea intensitate, însă mă bucur, de fiecare dată când sunt cu ei, că există în viața mea. Consider că activitățile pe care le desfăşurăm cu ei aduc beneficii pentru ambele părți, ne încărcăm reciproc cu informații şi energie”, povesteşte Iulia Bulea, voluntar Ajungem Mari.

ajungem mari (1)

Voluntarii obţin satisfacţii la fiecare întalnire din lucruri simple, care înseamnă, însă, enorm pentru copiii care nu au susţinerea şi încurajarea părinţilor.

”Cu cât îi descopăr pe ei mai mult, cu atât mă descopăr și pe mine, iar simplul fapt că ei apreciază prezența noastră este mai mult decât suficient pentru a-ți confirma că ceea ce faci pentru ei este bine și frumos. Mi-au schimbat viața și îi văd ca pe o binecuvântare pentru mine. Sper ca relația noastră cu copilașii să evolueze frumos și să ne mândrim cu ei, şi ei cu noi”, spune Claudia Bacila, voluntar.
Cum ajungi voluntar

Cei care doresc să devină voluntari trebuie să completeze un formular disponibil pe pagina de internet a proiectului, iar apoi vor participa la un training de opt ore care se va desfăşura în week-end. Perioada modulului de voluntariat fiind de șase luni.

”În timpul trainingului o să afle, în primul rând, mai multe despre ceea ce facem noi, ce înseamnă să fii voluntar Ajungem Mari, centrele de plasament cu care noi lucrăm, tipurile de copii, ce înseamnă copil din centrul de plasament. E un tranning foarte lung, aşadar pe parcursul lui facem şi jocuri, ne jucăm, încercăm să revenim la copilărie. Facem jocuri pe care, mai apoi, ei le pot aplica în activităţile pe care le au cu copii. După instriure, care este obligatorie pentru toată lumea, are loc un interviu prin care dorim să cunoaştem mai bine persoanele cu care urmează să lucrăm, iar apoi o testare psihologică” spune Carmen Bucşa, coordonator Ajungem Mari Sibiu.
Pentru prima dată la munte

Iată o parte dintre “minunile” pe care le poate face un voluntar într-un centru de plasament: să îi zică prima oară unui copil că este extraordinar şi să îl ajute să îşi descopere calităţile, să îi înveţe pe copii să se încurajeze în loc să se jignească, să ducă un copil pentru prima oară la munte, să îi inveţe să lucreze în echipă sau să împartă culorile. Voluntarii primesc în schimb de la copii zâmbete, îmbrăţisări, desene, bucuriile revederilor și mai ales posibilitatea de a-i vedea evoluând.

ajungem mari (2)

Voluntarii trebuie să fi împlinit 15 ani (fără limită superioară de varstă) şi să îşi dorească să îi ajute pe copii să îşi cunoască calităţile, să îi încurajeze sau să meargă cu ei pentru prima dată la munte. Următorul modul va avea loc în perioada octombrie 2016 – martie 2017, iar voluntarii se pot înscrie până pe 15 septembrie. Mai multe detalii pe http://www.ajungemmari.ro/implica-te/devino-voluntar/.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus