Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Dosarul Maricuța: un an redus la audieri. Și atât

Dosarul Maricuța: un an redus la audieri. Și atât

Deschis în martie 2014 și devenit public în octombrie 2015 - odată cu descinderile la Primăria Șelimbăr și în casele principalilor suspecți deveniți mai apoi inculpați -, Dosarul Maricuța instrumentat de DNA Alba Iulia a rămas fără nicio măsură preventivă împotriva celui care dă numele celui mai mare dosar de corupție din Sibiu. Deși urmărit penal, Daniel Maricuța – fostul primar al comunei Șelimbăr - este liber, în timp ce restul de 17 urmăriți penal sunt sub control judiciar.

14 octombrie 2015. La sediul Primăriei Șelimbăr, la cel al Cadastrului sibian, precum și în alte 59 de locuințe sau sedii de firme, procurorii DNA din cadrul Serviciului Teritorial Alba Iulia desfășurau percheziții domiciliare. ”Pe surse”, se vorbea de prejudicii de peste 114 milioane de euro, sumă confirmată ulterior de comunicatele emise de DNA. Dosarul în cadrul cărora au loc aceste percheziții a fost deschis de procurorii anticorupție din Alba Iulia în martie 2014. După o noapte albă, procurorii ridică doar documente, fără a reține pe nimeni.

5 noiembrie 2015. La cererea DNA, Tribunalul Sibiu admite redeschiderea mai multor dosare penale pe numele celor din gruparea Maricuța, dosare închise cu NUP de procurorii sibieni.

25 noiembrie 2015. Daniel Maricuța – la acea vreme primar al Șelimbărului – și Elena Scumpu – secretar al aceleiași primării și atunci, dar și acum – sunt reținuți de DNA, fiind acuzați de constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și luare de mită. Daniel Maricuța este acuzat și de spălare de bani. Solicitat să emită mandat de arestare preventivă pe 30 de zile, judecătorul de drepturi și libertăți al Tribunalului Alba respinge cererea DNA. În schimb, dispune arestarea la domiciliu a celor doi. Pe 2 decembrie 2015, Curtea de Apel Alba Iulia menține decizia Tribunalului. ”În ceea ce privește măsura arestării preventive, cea mai severă dintre măsurile preventive, se apreciază de către judecătorul de drepturi și libertăți (…) că nu se impune luarea acestei măsuri. (…) Fiind vorba de o activitate infracțională la nivelul anilor 2000 – 2012, nu se poate reține, în opinia judecătorului de drepturi și libertăți, necesitatea arestării preventive în 2015. O distanță în timp atât de mare nu mai justifică nici urgența, nici pericolul concret pentru ordinea publică prin lăsarea inculpaților în libertate, astfel încât să se aprecieze ca oportună luarea acestei măsuri”, a apreciat judecătorul Tribunalului Alba. Primarul Maricuța și secretarul Scumpu sunt suspendați din funcție, printr-o decizie a prefectului. La jumătatea lui decembrie 2016, Maricuța demisionează din funcția de primar.

26 noiembrie 2016. DNA Alba Iulia anunță că a deschis urmărirea penală împotriva altor 17 persoane pe care le consideră parte a grupării Maricuța. Șase dintre acestea sunt reținute pentru 24 de ore și – ulterior – este solicitată arestarea preventivă. Este vorba de Marius Grecu (în acea vreme viceprimar, actualmente ales primar al Șelimbărului, acuzat inclusiv de luare de mită), Maria Melniciuc (specialist în cadrul Cadastrului sibian), Lucian Cîndea (unul din finii lui Daniel Maricuța, acuzat că intermedia terenurile furate de la moștenitorii de drept), Sorin Haiduc (considerat unul dintre apropiații lui Daniel Maricuța, în numele căruia încasa inclusiv șpăgi – 61 de apartamente primite ”dintr-un foc” au fost înscrise pe numele lui Sorin Haiduc), Ioan Tatu (fostul primar al Șelimbărului, în casa căruia au fost descoperite vechile hărți cadastrale ale comunei) și Marius Bogdan Lupu (pe numele său au fost transferate zeci de ha de terenuri valoroase care, de drept, ar fi trebuit retrocedate sașilor Thomas Theil și Otto Fabich). Dintre toți, arestat este doar Lupu, și asta deoarece pe 21 octombrie 2015, în București, s-a întâlnit cu unul din martorii în dosar, pe care a încercat să îl influențeze.

ianuarie 2016. Procurorii DNA anunță părțile implicate în dosar că ”extind cercetările”.

24 mai 2016. Daniel Maricuța și Elena Scumpu scapă de arestul la domiciliu, deoarece se împlinesc șase luni de când este luată această măsură preventivă împotriva lor, termenul maxim prevăzut de Codul de procedură penală. Împotriva celor doi, procurorii DNA instituie măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. După un concediu medical, Elena Scumpu revine în postul de secretar al primăriei Șelimbăr, adică în acea clădire în care mai lucrează și alți urmăriți penal în dosarul Maricuța. Printre aceștia, și actualul primar, Marius Grecu. ”Dialogul profesional nu este îngrădit. Comunicarea cu secretarul instituției se face prin compartimentele de specializate. Actele își urmează circuitul firesc”, precizează acum primarul Marius Grecu despre modul în care evită comunicarea directă (interzisă de procurori) cu Elena Scumpu.

20 iulie 2016. Mandatul de punere sub control judiciar al lui Daniel Maricuța expiră. Procurorii DNA ”își aduc aminte” de acest lucru abia pe 22 iulie, când emit o nouă ordonanță de prelungire a acestei măsuri preventive. Maricuța atacă, însă, această prelungire și judecătorii de la Alba Iulia îi dau dreptate: odată ce controlul judiciar a expirat, acesta nu mai poate fi prelungit ulterior. Maricuța este liber de orice măsură preventivă.

10 august 2016. Procurorul de caz emite o nouă ordonanță de punere sub control judiciar a lui Daniel Maricuța, pe o perioadă de 60 de zile, invocând faptul că a descoperit noi indicii de fapte penale care ar fi fost săvârșite de Maricuța. În ziua imediat următoare acesta atacă această ordonanță, iar pe 12 august 2016, Curtea de Apel Alba Iulia îi dă dreptate: anulează ordonanța, arătând că – din moment ce Maricuța a fost lăsat liber fiindu-i puse în cârcă prejudicii de 114 milioane de euro – pentru fapte ”mai mărunte” nu se justifică o măsură preventivă.

septembrie 2016. ”Au tot avut loc audieri de noi și noi martori. Care sunt acești martori, habar nu am, deoarece procurorii DNA nu precizează deloc în actele lor nume”, arată pentru Turnu Sfatului persoane implicate în Dosarul Maricuța. Potrivit acestor surse, DNA a mai cerut prin comisii rogatorii audierea de martori din Germania. În tot acest timp, Daniel Maricuța își petrece câteva zile la mare. ”Dom’le, eu l-am văzut cu fiul său inclusiv în BMW-ul acela X6”, povestește un localnic pentru Turnul Sfatului. BMW-ul la care face referire este amintit și în referatele DNA ca fiind o șpagă primită de Daniel Maricuța de la Simon Maurer, investitorul care a ridicat ansamblul Avantgarden3 pe teritoriul Șelimbărului. Ulterior, Maurer a arătat procurorilor facturile cu care respectivul autoturism ar fi fost achitat de către una din firmele lui Maricuța.

Citește și

Dosarul Maricuța. Ultima treaptă: au așteptat să moară, pentru a-i fura pământurile

Dosarul Maricuța. Ultimul tun e și cel mai sofisticat

Dosarul Maricuța. Procurorii extind cercetările

Dosarul Maricuța. Averea unui colonel, folosită pentru a lua din banii orașului Sibiu

Maricuța a demisionat. Surse: posibilul scop este de a scăpa de arest

Dosarul Maricuța. În loc de-o poveste de Crăciun

De ce (nu) au fost arestați Maricuța & co?

Ceilalți din Dosarul Maricuța

Dosarul Maricuța. DNA cere redeschiderea urmăririi penale

Dosarul Maricuța. DNA: un BMW X6 – șpagă pentru fiu, 61 de apartamente – șpagă pentru tatăl primar

Dosarul Maricuța. Interceptări: ”le arătăm un loc rău și să punem unde ne trebuie”

Dosarul Maricuța. De la falsuri cu pastă corectoare până la ”premii” de 100.000 de euro pentru renunțarea la procese

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

alzara

Acum 7 ani

Aşa se clădeşte încrederea în Justiţie ,în statul de drept ,în clasa politică ,în onestitatea şi dedicaţia aleşilor(!) local ,în final în România pe care am croit - o după ' 89 pentru copiii noştri .Asta în iubita şi lăudata noastră Transilvanie ,apendicul Austriei ; ce - o fi dincolo de munţi ? Să luăm o gură de iluzii şi să ne pregătim de vot ,căcei harnici au plecat în srăini ca să nu mai fie umiliţi .
Raspunde

@@@@

Acum 7 ani

N-are rost sa va mai agitati ,escrocul de maricuta e uns cu toate alifiile,e protejat de oameni grei (procurori,judecatori,politisti din Alba,Sibiu) pana la cei grei ,iohannis,koveszi la bucale,concluzia este ca Romania e STAT MAFIOT unde legile sunt pt fraieri,gainari...nu pentru hotii ordinari ce fura milioane de euro sub paravanul unei justitii de cacat corupta!
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

Ai dreptate, barosane, l-o fi săltat vreun procuror de ăsta mai începător, din greșeală.
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, voi aveti incredere in justitie, doar atunci cand da "verdicte" care satisfac frustrarile ce va alimenteaza neputinta? Halal "stat de drept" vreti sa "construiti"....
Raspunde

Ion

Acum 7 ani

Draga, dar pe tine ce verdict te satisface, si cand ai frustrari iti alimentezi neputinta?
Raspunde

o sibianca

Acum 5 ani

Maricuta si cu parasuta de secretara isi vad de treaba lor, nu cred ca o duc rau,am auzit ca se intalnesc prin Paltinis si se discuta ca primaria e condusa in continuare de ea iar Grecu e doar un paravan.DNA tot analizeaza si te minunezi pe cine va arunca vina..........
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus