Sâmbătă,
28.01.2023
Ceata
Acum
-1°C

Mafia lemnului, la Săliște: primarul acuzat de ”fraternizare”, DNA fără vlagă, demisii forțate | Video și audio

Mafia lemnului, la Săliște: primarul acuzat de ”fraternizare”, DNA fără vlagă, demisii forțate | Video și audio

Un documentar despre tăierile ilegale de lemn din România și Ucraina, publicat de Rise Project sub numele ”Clear Cut Crimes”, aduce în atenția publică o serie de acuzații referitoare inclusiv la persoanele care conduc sau influențează Ocolul silvic Valea Frumoasei, din Săliște.

Acuzațiile de tăieri ilegale, de întocmirea unor documente false, precum și de mușamalizarea acestei situații sunt aduse de Mihail Hanzu, fost angajat al Ocolului silvic Valea Frumoasei. Acesta susține în documentarul celor de la Rise Project faptul că seria de nereguli a fost prezentată și celor de la DNA Alba Iulia. Dar că, în timp ce discuta cu un polițist judiciar, în birou a intrat o procuroare. ”Lucrurile acestea să le discutați în alt birou. Am ieșit afară, polițistul judiciar îmi dă înapoi tot ceea ce am dus acolo – copii după documente. La insistențele mele ține un simplu tabel și îmi zice: «domnule Hanzu, noi alt birou nu avem»”, povestește Mihail Hanzu despre întâlnirea cu cei de la DNA Alba Iulia. Potrivit celor prezentate în documentar, Hanzu ar fi vrut să prezinte un caz în care lemn tăiat ilegal ajunge în fabricile grupului austriac Holzindustrie Schweighofer (în speță, în cea de la Sebeș).

O demisie forțată

Mihail Hanzu a fost angajat al Ocolului silvic Valea Frumoasei, de unde a demisionat – spune el - forțat de împrejurări: nu voia să fie părtaș la ilegalități. Aceste ilegalități, susține Hanzu, sunt cunoscute și protejate de Horațiu Răcuciu, primar al comunei Săliște. ”Am plecat abia când mi-am dat seama că ilegalitățile de la ocol și jaful din averea Săliștii și a satelor sunt fapte bine cunoscute și protejate de primarul Răcuciu și că pârghiile pe care le aveam nu erau suficiente ca să opresc distrugerea pădurii satelor și a Săliștii”, povestește Hanzu, în descrierea unei înregistrări publicată la finele lui mai 2016 pe internet. Respectiva înregistrare redă dialogul pe care l-a avut cu primarul Răcuciu în ziua demisiei. ”Spre exemplu cu peste șase luni mai înainte de discuția aceasta am dat domnului primar o situație din care reieșea lipsa a sute de mii de metri cubi de lemn din pădurile Săliștii. Acesta a mușamalizat totul, spunând la minutul 5:40 că tabelul în care i-am făcut un calcul estimativ «l-a aruncat». Deci apără pe față ilegalitățile!”, scrie Hanzu.

mihail-hanzu-foto-facebook Mihail Hanzu, sursa: Facebook

”Eu nu vreau să furăm și nu am furat niciodată. Dar nu e problema ta ce face Sanda… (…) Eu atâta timp cât am încasat opt miliarde de la Ocolul Silvic, eu sunt mulțumit”, este una din replicile date de Horațiu Răcuciu lui Hanzu, după cum se aude în înregistrare. ”Au tăiat la vreo 25 de miliarde, nu știu de unde au băgat cheltuieli atât de mari. Eu nu pot să semnez proces verbal de recepție a lucrărilor, fără ca eu să fi călcat în pădure. Eu i-am văzut cât sunt de periculoși. Mie îmi e că trec la tăinuire, dacă mai stau mult cu ăștia și eu vreau să stau liniștit. Nu pot să fac ceea ce vor ei să fac. Este vorba de încălcarea regimului silvic, și asta este infracțiune. Eu nu mă joc cu treaba asta”, este replica lui Mihail Hanzu.

Horațiu Răcuciu: Tu trebuia să te integrezi și nu te-ai integrat. Mihail Hanzu: Dar nu mă pot integra într-un grup infracțional organizat. Căci ce fac ei acolo sunt infracțiuni.

Horațiu Răcuciu: Păi, atunci, măi Mihai, n-are rost, trebuie să ne despărțim cumva, că nu merge așa, crede-mă că nu merge. Mihail Hanzu: Stai să îți spun. Acelea sunt acte false. Eu nu pot să fac mai departe acte, când știu că el îmi dă acte false.

Horațiu Răcuciu: Dar de unde știi tu? Mihail Hanzu: Păi, îl văd, că le face de față cu mine și cu martori acolo.

Horațiu Răcuciu: Păi, să nu te uiți la el. Mihail Hanzu: Păi nu pot să nu mă uit la el dacă vine și face…

Horațiu Răcuciu: Te uiți în altă parte. Eu nu înțeleg aici de ce nu… E răspunderea lui.

(transcriere din înregistrarea lui Mihail Hanzu)

Înregistrarea discuției dintre Mihail Hanzu și Horațiu Răcuciu:

”Nu s-au constatat infracțiuni”

Primarul orașului Săliște, Horațiu Răcuciu nu a putut fi contactat pentru a-și exprima un punct de vedere legat de acest subiect. Totuși, pe pagina web a Primăriei Săliște există un mesaj adresat de primar concetățenilor: ”Un bun primar trebuie să dea dovadă de seriozitate şi respect pentru cetăţeni. Vă asigur că în mandatul meu o să respect cu fermitate aceste principii. Îmi doresc să fiu un primar care pune pe primul loc problemele comunității, care respectă oamenii și tradițiile şi care pune toată experiența sa în slujba unei mai bune administrări a banilor publici”, scrie primarul. (Alin Bratu)

harta_ocol1 Sursa: osvaleafrumoasei.ro

”Acum, ideea este în felul următor. Dânsul a fost angajat acolo. Eu nu puteam să îi impun ceea ce să facă acolo, după cum nici nu i-am impus să facă nici un lucru în ceea ce privește activitatea ocolului. (…) Îmi doresc ca lucrurile să se clarifice, iar cei care sunt răspunzători, dacă sunt, să plătească dacă e cazul…”, răspunde Horațiu Răcuciu în documentarul celor de la Rise Project. Referitor la demisia lui Hanzu, Răcuciu spune că nu a făcut presiuni. ”Nu a fost nicio presiune din partea mea să-și dea demisia și nici nu aveam niciun motiv să fac asta. E un cetățean pe care îl respect. Eu am cerut să se integreze la locul de muncă, nu sub alt aspect”,  a mai spus Horațiu Răcuciu.

racuciu Primarul Horațiu Răcuciu

Contactat de Turnul Sfatului, actualul șef al Ocolului silvic Valea Frumoasei, Tiberiu Brad, spune că neregulile semnalate de Mihail Hanzu au fost verificate de mai multe ori. ”De la domnul Hanzu nu am contabilizat până acum câte plângeri a făcut la adresa ocolului acestuia. Au venit cam toate organele de control, între timp, de când a făcut dumnealui reclamațiile și am ajuns eu șef aici. Nu s-au constatat elemente care să constituie infracțiuni. Sunt niște lucruri care durează de vreo doi ani de zile”, declară Tiberiu Brad. El a declarat că va reveni cu detalii.

”Ocolul Silvic Valea Frumoasei Săliște s-a înfiinţat în data de 06.11.2002 şi avea în administrare o suprafaţă de 8.325 ha fond forestier, aparţinând oraşelor Sălişte (6148ha), Miercurea Sibiului (1220) şi Ocna Sibiului (957ha). În data de 15.07.2005 pădurile oraşului Miercurea Sibiului au trecut în administrarea D.S. Sibiu. Suprafaţa actuală administrată de Ocolul Silvic Valea Frumoasei este de 7177 ha, incluzând aici şi două păduri ale parohiilor Mag şi Fântânele cu o suprafaţă de câte 30 ha fiecare”, Sursa
Exemplele lui Hanzu

”Încă un exemplu, arborii ce urmau să fie tăiați erau inventariați iar în carnete se treceau valori mai mici, ca să iese volumele mai mici. Spre exemplu, în una din cele două tăieri unde am fost lăsat să ajung și să verific, din datele date la ocol ieșeau 170 metri cubi dar în pădure, după ce am verificat, se tăiau de fapt 210. Am corectat actul respectiv, dar atât. Inginerul a falsificat ulterior carnetul. Au continuat tot așa! Și acolo am ajuns pentru că erau din punctul lor de vedere marcarea era corectă!”, este unul exemplele date de Mihail Hanzu referitor la neregulile de la OS Valea Frumoasei. El mai face și o referire concretă, la un canton din Amnaș, unde urma să fie angajat un fin al primarului Horațiu Răcuciu. ”A fost totuși un lucru, unul singur, unde primarul Răcuciu Horațiu mi-a cerut să respect legile și normele silvice, controlul de fond pentru predarea-primirea cantonului 7 Amnaș, unde urma să fie angajat un fin al său. În acel canton, unul mic de altfel, am găsit peste 4500 de cioate de la arbori tăiați ilegal. Valoarea pagubei este de peste 900 000 lei (200 000 EURO) doar în acest canton, 7 Amnaș. Dar în rest.....a făcut tot ce i-a stat în putință ca să protejeze jaful. Asta cu finul, e la minutul 12:00, când primarul zicea că „nu merge treaba”. Mai mult, sunt cantoane, unde situația este cu mult mai gravă decât cea din acest canton”

Mii de arbori tăiați ilegali

Profesoara Maria Hanzu a fost consilier local al orașului Săliște până în decembrie 2014. Atunci, ea a demisionat, acuzându-l pe primarul Horațiu Răcuciu de faptul că acoperă ilegalitățile din cadrul OS Valea Frumoasei. ”Având în vedere toată această exploatare extraordinar de intensă şi haotică a pădurii, în rândul consilierilor au apărut suspiciuni că în realitate se taie mult mai mult decât se raportează oficial în acte. Consilierii s-au deplasat în pădure, prin sondaj, în aproximativ 10 locuri, în fiecare dintre acestea găsind mii de cioate de la arbori tăiaţi ilegal, încheindu-se procese verbale cu neregulile găsite, şi ca urmare a acestor constatări s-a căzut de acord în Consiliul local asupra necesităţii inventarierii exacte şi reale a situaţiei din teren şi compararea ei cu situaţia oficială raportată de ocolul silvic. Domnul primar a promis că va duce la îndeplinire măsurile discutate în consiliu, dar a muşamalizat totul. A tolerat şi susţine în continuare la ocolul silvic aceleaşi modalităţi netransparente de lucru, cu aceiaşi oameni”, a arătat Maria Hanzu în actul care a stat la baza demisiei sale.

”Consiliul local a solicitat aceste acte în virtutea principiului că, în calitate de reprezentant al proprietarilor are dreptul să cunoască modalitatea în care îi este gestionat fondul forestier, iar administratorul, ocolul silvic, are obligaţia să răspundă în faţa proprietarului, şi nu o face; refuză să prezinte situaţia reală a tăierilor. O astfel de situaţie parţială, din care a rezultat, conform unor acte ale ocolului, o lipsă de peste 13000 de metri cubi de lemn, a fost prezentată de dr. ing. Mihail Hanzu, angajat la ocolul silvic, domnului primar. Domnul primar a ţinut acest înscris în secret zece luni, atenţionând pe ing. Hanzu să nu îl arate consilierilor şi să nu discute cu aceştia, după care, recent, i-a spus că a aruncat acel document. De aici se vede hotărârea primarului de a nu lua nici o măsură şi de a muşamaliza situaţia dezastruoasă a pădurilor oraşului Sălişte şi ale satelor, din care lipsesc sute de mii de metri cubi de lemn”, Maria Hanzu, fost consilier local al orașului Săliște
Maria Hanzu și-a publicat textul integral al demisiei sale din funcția de consilier local pe pagina ei de Facebook. Spune că a recurs la această metodă deoarece aceste text, citit într-o ședință a CL Săliște, nu a fost cuprins și în procesul-verbal întocmit ulterior, act care consemnează doar ”doamna Hanzu ridică unele probleme”. Textul demisiei poate fi citit aici

Urmăriți mai jos documentarul realizat de cei de la Rise Project

Foto principală: arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

34 comentarii

mda

Acum 6 ani

DNA-ul doarme!!!
Raspunde

Andrei

Acum 6 ani

Excelent articol! Felicitari, Traian Deleanu si Turnul Sfatului!
Raspunde

Radu T

Acum 6 ani

Articolul este doar o descriere a documentariului jurnalistilor de la Rise. Ei ar trebuie felicitati
Raspunde

Mihai Popescu

Acum 6 ani

Mafia lemnului e peste tot Cât despre Racuciu, sa mori in chinuri, jegule! Hai cu puscaria!
Raspunde

ToTo

Acum 6 ani

Popescu, esti un idiot, jegule !
Raspunde

KJF

Acum 6 ani

In RO se scapa de infractori si de politicienii corupti, de Justitia corupta doar prin linsaj. Romanii nu au spirit civic si nu sunt educati sa fie democrati. Doar teroarea a adus rezultate. Este din pacate foarte trist, dar adevarat.
Raspunde

mircea

Acum 6 ani

din pacate acest fenomen se practica tot mai mult in partile noastre de exemplu la Poiana Neamtului (Valea Avrigului)se taie non stop,se face jaf ....in fiecare week-end suntem acolo de cativa ani(15-16 mai exact).In ultimii 3-4 ani se taie in abundenta,masini de lemne urca si coboara non stop,microbuze ale unor oameni din avrig care se ocupa cu lemn circula ziaua si noaptea in toate cele 7 zile ale saptamanii,iar cabanierul este pe o mana cu ei, nu te mai lasa sa campezi aproape de cabana ptr a nu putea fii vazuti cum scot bustenii prin curtea dansului(el fiind fost primar al Avrigului) ca sa nu mai vorbim de cabanierul de la cabana Barcaciu care in momentul cand ne-a vazut a iesit si a inceput sa faca crizee ca ---Ce cautam acolo?? Deci se stie ....sunt mana in mana ...si nu se ia nici o masura
Raspunde

Iuli

Acum 6 ani

Asta demonstreaza ca oricât ai vrea să fii de corect,dacă ești înconjurat de corupți nu poți face nimic și toți te iau de nebun,așa e si in parlament. Trebuie să le faci jocul dacă nu îți fac ei ție rău.Revoluție tata asta e ultima șansă.
Raspunde

Codru

Acum 6 ani

Nu ma mira ca se fura pentru ca sef de ocol este un "hot". Mutat disciplinar de la Ocolul din Cristian deoarece a fost gasit cu nereguli de catre organele statului.Ar trebui sa cititi articolul cu atentie si sa verificati pe unde a fost inainte acest personaj ce nereguli a facut
Raspunde

Țepeș Vlad

Acum 6 ani

@Codru acuzi pe nedrept.Citeste tu articolul cu atenție .Seful de ocol are câteva luni acolo si nu a fost "mutat disciplinar" ...
Raspunde

codru

Acum 6 ani

Nu ma mira ca se fura pentru ca sef de ocol este un "hot".Mutat disciplinar de la Ocolul din Cristian deoarece a fost gasit cu nereguli de catre organele statului
Raspunde

Codrut

Acum 6 ani

Atentie domnii de la turnul sfatului nu afiseaza toate mesajele.
Raspunde

valea

Acum 6 ani

Se fura in frunte cu seful de ocol la greu.
Raspunde

lb

Acum 6 ani

De ce jegurile astea de ecologisti nu sunt ecologisti la ei acasa pe pamantul lor? De ce scursurile astea vor sa decida ce sa faca omul acasa la el?
Raspunde

ion

Acum 6 ani

ecologistii sunt jeguri? ar trebui noi sa facem curatenie si sa ii linsam pe hotii si penalii care distrug padurile!!!
Raspunde

hangi

Acum 6 ani

curatenia incepand cu Terea la sibiu ..
Raspunde

Rit

Acum 6 ani

Milioane de oameni legați la ochi!
Raspunde

Crengut

Acum 6 ani

Pai organele statului ce pazesc, dece nu-i salta, asteapta sa rada toate padurile?
Raspunde

Magda

Acum 6 ani

In comuna Birghis cu fostul primar Mindreanu Gheorghe prieten la catarama cu Cindrea si Terea aceiasi situatie. De ce nu face DNA-ul procese ?
Raspunde

lex

Acum 6 ani

sunt toti patati si imbatati cu bani si cas ... chiar credeti ca cei care au primit mita merg acum sa-i aresteze pe astia??????????
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

Inegrează - te ,Hanzule ,nu ştii că prin ţara orbilor trbuie să faci pe chiorul ?Cum crezi că un fost prefect pd poate fi corupt de conivenţă cu un pesedist ,mei ales după ce a devenit Mare şi Nou Penelist ?
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

Pintru seeia si nu știu: Orat o fo' crescut, școlit la scuala lu' PSD !
Raspunde

ToTo

Acum 6 ani

Din articolul asta de kkt, am constatat nu doar ca Hanzu este un frustrat si un idiot care urmareste sa prinda si el o functie, dar si ca Turnul Sfatului e un ziar din ce in ce mai Oltenesc, inventand un scandal cu conotatii in ranguri inalte gen primar, DNA, Holtz Industrie etc, doar pentru a avea un subiect mega-interesant care sa depaseasca cronica de restaurante.
Raspunde

un cititor

Acum 6 ani

Dupa cum am scris si mai sus, stai linistit, urmeaza #
Raspunde

Marsh

Acum 6 ani

ToTo, ia spune ai primit ordin sa intri si sa postezi? O iei pe coaja daca nu arunci cu rahat in cei ce comenteaza negativ despre "marele" primar? S-a rascolit cumva musuroiul si a-ti intrat in panica.
Raspunde

Forest Gump

Acum 6 ani

Excelent articol, la Turnu Rosu functioneaza la fel sistemul. Scenariul identic, doar cu alti actori, interesant e ca nimeni nu se sesizeaza..
Raspunde

Crengut

Acum 6 ani

Pai scenariul e cam lafel pe la toate primariile care au ocoale private.Se taie cat vrea muschii primarului.Degeaba zic ei ca au personal de specialitate.Jipanele primariilor trebuie intretinute, plus ca daca e ocol privat ...fac ce vor ei.
Raspunde

vasile

Acum 6 ani

Pai da e ocol privat, e in subordinea primariei primarul si consilierii decid ce suma le trebuie la buget si o parte din bani provin si din exploatarile forestiere.Probabil daca vor sa rada tot o rad ca e padurea Salistenilor nu a statului.
Raspunde

dorel

Acum 6 ani

Am fost prin padurea de deasupra Salistei inspre Crint. Sunt taiati copacii haotic. Unii cu drujba taiau chiar atunci. Asa despadurita zona nu am mai vazut-o niciodata. Pacat. In primul rand localnicii vor fi afectati in curand de alunecari sau de viituri dar deocamdata tac ptr ca probabil se complac sa ciupeasca si ei ceva in plus la masa lemnoasa.
Raspunde

...

Acum 6 ani

treaba asta a aparut pe alt site. eu am trimis link-ul la mai multe adrese de mail, si deocamdata, doar ts, a postat acest material referitor la problema semnalata. sper ca racuciu sa plece incatusat din primarie.
Raspunde

Magda

Acum 6 ani

Romani ! Aparati-va padurile si resursele tarii,aparati-va tinerii oferindu-le locuri demne de munca acasa, altfel va fi jale .
Raspunde

Magda

Acum 5 ani

Terea Banditul !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus