Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
14°C

Inventator în Sibiu: ”Am făcut ghete pentru caii de curse”

Inventator în Sibiu: ”Am făcut ghete pentru caii de curse”

Are 78 de ani și de-a lungul vieții a primit mai multe certificate de inovator și inventator. Ghetele pentru caii de curse, scuturătorul de saci și indicatorul de nivel pentru utilajele care transportă materiale de construcţii pentru șosele sunt numai câteva dintre invențiile pe care le-a făcut Iacob Presecan prin anii `80, când lucra la Independența.

S-a născut în Mândra, iar după terminarea școlii, profesionale de la Sibiu, în 1956, s-a angajat la Independența, unde a lucrat ca lăcătuș mecanic până la pensie. Odată cu angajarea, s-a mutat la Sibiu, unde s-a căsătorit.

De la inovator, la inventator

După ce s-a făcut sediul nou al întreprinderii Independența, din Germania și Japonia soseau tot felul de utilaje, pe care, Iacob le analiza și de cele mai multe ori, le îmbunătățea.

„Eram foarte atent la tot și mai adăugam câte ceva, să reduc costurile. Le-am făcut o nouă îmbunătățire și ca să capete titlul de invenție trebuia să le compare cu același tip din Germania și Japonia. Dacă prezenta vreun element de noutate era trecută ca invenție. Trebuia să fie testată de față cu toate celelalte”, spune inventatorul.
Așa a ajuns Iacob Presecan să facă indicatorul de nivel și scuturătorul de saci. Mijloacele de transport care lucrează la șosele „au niște buncăre mari și transportă nisip, balastru sau diferite materiale de care au ei nevoie. De unde se depozitează, până unde se transportă se formează praf. Și acel praf se captează într-un filtru de saci. Acesta se rupe foarte repede și atunci se poluează atmosfera. Iar filtrul acesta pentru saci se îmbâcsea și noi am făcut un scuturător de saci foarte simplu. Se introducea un furtun către formatul filtrului și un furtun în sac. Și se scutura perfect”, explică Iacob.

iacob-presecan-inventator-2-1

În 1981 a primit și certificatul de inventator, iar invenția s-a aprobat „urgent” la Independența.

Un an mai târziu, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci i-a aprobat noua invenție, și anume, un indicator de nivel. Aceasta se referă la sesizarea nivelului maxim la pompele pneumatice ce transportă nisip din turnătorii sau la buncărele de nisip.

„E făcut atât de simplu, încât atunci când se atinge de el decuplează și anunță oprirea. E foarte simplu și nu consumă nimic, numai apeși pe buton”, spune bărbatul.
Ghete pentru caii de curse

Dacă aceste două invenții au fost aplicate, Iacob vorbește cu nostalgie despre ghetele pentru caii de curse. Acestea nu au ajuns niciodată să fie probate, deși, spune el, sunt foarte practice.

„Toate antrenamentele și concursurile cu cai se fac pe terenuri de zgură și fiind copita calului în interior cu viu după ce se curăță, are un strat mai sensibil și alergând pe zgură sunt tot cu frică. Ghetele îi acopereau partea de jos și partea de sus și erau și ușoare, fiind din cauciuc”, povestește el. Acestea se toarnă după mărimea și forma copitei și au un fel de fermoar care permite încălțarea și descălțarea cailor. „S-ar putea face comerț internațional cu asta. După ce le-am făcut, au intrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și de acolo am brevet de inventator, dar atât. Trebuia să plătesc eu tot ca să le fac, să le probez și nu am avut bani”, spune bărbatul.
În urmă cu puțin timp, împreună cu soția lui, Iacob a fost în Noua Zeelandă și a văzut o cursă de cai. „Chiar m-am uitat la ei și m-am gândit cât de bine ar fi fost să aibă ghetele. E ceva practic și folositor”, adaugă el.

Una dintre cele mai mari dorinţe ale bărbatului este să găsească un tânăr meşter care să fie dispus să-i pună în practică toate invențiile pe care le-a făcut de-a lungul anilor.

„Acum cine să le mai facă? Dacă este cineva care să le producă, nu e mare lucru. Eu vreau să vorbesc cu un cunoscător și să-i explic cum să le execute pentru că ele au mare trecere și ar avea de câștigat”, mărturisește Iacob.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Marian Valoare

Acum 7 ani

Felicitari! Pe cand o poveste cu un inventator din jud Olt?
Raspunde

xxx

Acum 7 ani

de aia sa dus independenta si alte intreprinder pe valea simbetei numai inventatori.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus