Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
25°C

Legea în Sibiu: E mai grav să parchezi pe trotuar decât pe locurile pentru persoane cu dizabilități

Legea în Sibiu: E mai grav să parchezi pe trotuar decât pe locurile pentru persoane cu dizabilități

Dacă parcați mașina pe un loc rezervat persoanelor cu handicap în Sibiu aveți mai mari șanse să scăpați mai ieftin decât dacă ați lăsa-o la întâmplare pe un trotuar. Poliția Locală Sibiu, cea care gestionează ridicarea mașinilor parcate neregulamentar în oraș, refuză să ridice mașinile aflate neregulamentar pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilități. Și asta în condițiile în care Poliția Rutieră spune că ele pot fi ridicat conform legii.

Doamna Mihaela Faghi locuiește în cartierul Vasile Aaron și are un băiat de 16 ani, bolnav de tetrapareză spastică. Conform legii, Maria Faghi a obținut dreptul de la primărie de a avea un loc de parcare destinat persoanelor cu handicap în fața blocului unde locuiește. Problema reală este că dacă parchează departe de locuință trebuie să își care copilul în spate până acasă. În prezent locul de parcare din fața blocului este clar marcat și ușor de observat de oricine. Mai puțin pentru unii dintre vecinii doamnei Faghi, care nu de puține ori parchează ilegal pe locul pentru persoane cu handicap. Pentru a rezolva situația doamna Faghi a solicitat, în repetate rânduri, intervenția Poliției Locale. Fără succes.

”Deși legislația în vigoare prevede ridicarea mașinilor staționate neregulamentar pe locurile cu folosință exclusivă pentru persoane cu dizabilități, agenții Poliției Locale spun că nu știu de așa ceva. Ei spun că legea nu le permite așa ceva. Dar nici măcar nu știu că există lege specială și nici că HCL 26 / 27.01.2017 a Consiliului Local Sibiu prevede, în anexa 1, art. 20, aliniatul 3, că se ridică autovehiculele de pe locurile cu folosință exclusivă. Mi s-a spus să solicit Poliția Rutieră prin 112, ceea ce am și făcut. Doar că nici ei nu știau că, potrivit Legii 448, pot să dea dispoziții de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar pe aceste locuri și mi-au spus să mă adresez Poliției Locale. Bineînțeles că nu s-a rezolvat nimic”, a declarat Mihaela Faghi. Legea 448/2006 republicată și actualizată prevede la art. 100, lit. B, sancțiunea și măsura complementară a ridicării autovehiculului. Contactați de Turnul Sfatului, reprezentanții Primăriei Sibiu, în subordinea căreia funcționează Poliția Locală, au spus că legea nu le permite să ridice mașinile în acest caz. ”În respectivele locuri doar Poliția Română este capacitată să dispună ridicarea. Este vorba despre o prevedere specială din Legea 448/2006. Mașinile nu pot fi ridicate, dar șoferii pot fi amendați pentru încălcarea legii”, au declarat reprezentanții primăriei Sibiu.

De partea cealaltă, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu spun că Poliția Locală ar trebui să ridice mașinile respective fără nicio problemă. ”În Codul Rutier nu scrie nicăieri ceva clar referitor la locurile speciale pentru persoane cu dizabilități, ci doar de parcare neregulamentară. În același timp, există în hotărârea Consiliului Local Sibiu - cea în baza căreia Poliția Locală aplică sancțiuni, prevederea clară că Poliția Locală poate să le ridice. Poliția Română nu ridică mașini și nu intervine în procedura de ridicare a mașinilor. Poliția Rutieră nu intră pe aleile dintre blocuri, legea ne permite să aplicăm amenzi doar pe drumurile publice. Locurile de parcare dintre blocuri sunt administrate de Consiliul Local și primărie. Conform legii, mașinile la care faceți referire ar trebui ridicate dacă încalcă legea”, a declarat reprezentanții IPJ Sibiu. Pentru a lămuri și mai clar situația, polițiștii dau exemplul unei mașini parcate neregulamentar pe o zonă hașurată unde parcarea este interzisă. Situația este similară și în ambele cazuri mașinile parcate pot fi ridicate. Ca întotdeauna, concluzia o trag tot cetățenii, respectiv doamna Faghi în acest caz: există legislație,ac dar nu știm de ea și nu o aplicăm.

 

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă sau dacă vrei un job mai bun pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Continental, Wenglor, Stefanini, Takata, Gnoato Est, RSK Development, Arvato Bartelsmann, Fântânița Haiducului, Harting, Unimat, Compa, Harley Burger, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Donuterie, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

11 comentarii

Rutiera e inexistentă

Acum 7 ani

Politia rutiera e egală cu zero în Sibiu, nu patrulează nu dirijează nu face nimic. De fapt face ceva: sta la panda înafara orașului și rar la care-o trecere de pietoni. Când ați văzut ultima oară să oprească pe cineva în trafic pentru o contravenție? Să înțeleg că dacă fac ceva și mă bag pe o alee dintre blocuri rutiera nu are competența? Și poliția locală și rutiera au competenta sa ridice mașina din articol, dar sunt incompetenți.
Raspunde

Pop

Acum 7 ani

Cate amenzi s-au dat pentru folosirea telefonului ? Pentru lipsa centurii de siguranta ? Probabil niciuna - in Sibiu ! Jalnic ...
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

Pentru folosirea telefonulul la volan "politistii" ar trebui sa se amendeze intai pe ei ...
Raspunde

Dracu

Acum 7 ani

Da masina aia la care i-ati aratat si numarul, de unde stiti voi ca nu-i a unei persoane cu dizabilitati?
Raspunde

...

Acum 7 ani

e a ta cumva?
Raspunde

miha

Acum 7 ani

Masina e a unui parinte care are un copil cu dizabilitate locomotorie iar locul de parcare a fost atribuit acestei mame dupa 2 ani de plimbari intre Primaria Sibiu si Administratia Domeniului Public si Privat al jud Sibiu
Raspunde

Anonymus

Acum 7 ani

Politia Locala (militia de fapt) este o insitutie de sifonat si mancat bani degeaba ca toata ziua nu fac nimic decat sa taie frunze la caini. Ridica doar cand vor si cum vor masinile si mai ales pilele si cunostiintele lor nu vor fi niciodata ridicate si amendate ca doar asa este in Sibiu... Mai bine ar dizova aceasta institutie si sa ramana doar Politia cu atributii complete si astia sa isi faca treaba pana la capat...
Raspunde

...

Acum 7 ani

chiar daca nu li se ridica masinile, daca vecinii aia primeau niste amenzi, garantat se civilizau
Raspunde

miha

Acum 7 ani

Amenda e 50 ron. Nu ma incaanta cu nimic ca le da 50 ron amenda iar noi nu avem loc de parcare . Oricum o sa se rezolve in instanta aceasta situatie. Exista lege dar nu ii intereseaza.
Raspunde

Cititescu

Acum 7 ani

VA ROG CERCETATI si scrieti despre cate amenzi a dat Politia Locala de la inceputul anului pentru: - ne ridicarea excrementelor de caine de pe strazi si parcuri - aruncarea gunoaielor pe strada sau in locuri publice - pentru graffiti neautorizate pe fatade, garduri, banci, etc - pentru comportament incorect RECLAMAT- inclusiv pentru parcarea alocata d-nei Faghi. - pentru cersetorie
Raspunde

Vasile Lucian

Acum 7 ani

In zilele de lucru, pe strada Pompeiu Onofrei, capatul dinspre Coposu, in orice dimineata gasesti minim trei masini parcate cu doua roti pe trotuat sau chiar cu toate patru, regretand probabil ca nu are mai multe (roti)... Asistentele, bolnavii si trecatorii trebuie sa mearga pe carosabil sau sa se frece de zidul cetatii, daca incap in spatiul lasat de soferi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus