Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Proprietar de mașină electrică în Sibiu: ”Plătesc doar parcarea. Și când ajung la București mai am autonomie 150 de km”

Proprietar de mașină electrică în Sibiu: ”Plătesc doar parcarea. Și când ajung la București mai am autonomie 150 de km”

Parlamentarul Mircea Cazan, fost om de afaceri, își amintește că la cumpărarea mașinii în urmă cu trei ani, legislația nu era adaptată noilor mijloace de deplasare. Prin urmare, noua Tesla deținută de Cazan a fost încadrată, în vederea impozitării, la categoria ”atelaje agricole”. De atunci, legislația a fost modificată, iar mașinile electrice sunt scutite de la impozite.

Cazan recunoaşte că nu este o maşină ieftin de achiziţionat, dar arată că avantajele ulterioare sunt numeroase. Inclusiv din punct de vedere al costurilor. „Preţul de la Tesla a fost echivalent cu cel al unui Mercedes. Da, nu este o maşină ieftină, dar impozitul pentru maşina electrică este zero, service-ul este gratuit (am fost până acum de două ori la service la Viena, am primit maşină la schimb cât a durat, nu am plătit nimic) şi mai e un avantaj: astăzi, în toată Europa – poate şi toată lumea – încărcarea este gratuită. De când am cumpărat maşina electrică, eu am plătit doar parcarea“, calculează Mircea Cazan.

Experienţa șoferului de maşină electrică poate oferi surprize. ”Maşina pe care o am eu e ca tramvaiul: pleacă instantaneu de pe loc, cuplul e incredibil. În 4 secunde ajunge la 100 de km/h. Evident, consumă curent mai mult în astfel de situaţii”, descrie actualul senator.

Sibiu – București și mai rămân 150 de km

Printre cele mai recente drumuri lungi prin ţară cu maşina sa electrică, sibianul aminteşte de Iaşi -Bistriţa, Sighetu Marmaţiei - Sibiu, dar mai ales Sibiu - Bucureşti. Teoretic, maşina are o autonomie de 450 – 500 de km. ”Practic, merg cam 400 de km, dar şi asta depinde de viteză, dacă urc sau cobor mai mult. Mergând regulamentar, cam asta e distanţa ce poate fi parcursă cu bateria plină. Când plec de la Sibiu la Bucureşti, ajungând în Capitală mai am o autonomie de aproximativ 150 de km”, exemplifică Mircea Cazan.

Locurile de reîncărcare ale bateriilor maşinilor electrice sunt suficiente, deocamdată. ”De exemplu, oriunde în România este Autoklass, Taverna Sârbului sau Romstal, există staţii de încărcare. La fel, Kaufland şi Lidl au foarte multe locuri de încărcare rapidă. Am mers prin toată ţara fără probleme de reîncărcare”, aminteşte sibianul din locurile utilizate pentru reîncărcarea automobilului electric.

Mai bine încarci bateria la alții: e gratis

Maşina electrică deţinută de Mircea Cazan se poate încărca de la orice tip de priză diferenţa fiind dată de timpii de încărcare. Pentru a se înţelege mai bine aceste diferenţe, Cazan a corelat timpii de încărcare cu distanţele ce pot fi parcurse în urma acestor încărcări.

„Poţi folosi orice priză normală de acasă, de 220, la care se încarcă, să zic aşa, cam 15 km pe oră. Următoarea treaptă este cea a prizelor de 220, dar cu un amperaj mai mare, de 32, dublu faţă de cel al prizelor normale. Se încarcă la aproximativ 30 de km pe oră, dar acestea eu nu le-am folosit niciodată. La priză trifazică, cu 16 amperi, se încarcă 60 de km pe oră. Iar dacă ai priză trifazică de 32 de amperi, aceasta încarcă aproximativ 120 de km pe oră. Cu astfel de prize trifazice de 32 de amperi sunt dotate cam 90% din staţiile de încărcare din România, aşa-numitele staţii de tip 2”, descrie Cazan.

În câteva oraşe din ţară - Sibiu, Deva, Piteşti, Cluj, Timişoara şi câteva din Bucureşti – există şi staţii rapide care încarcă bateria într-o oră suficient pentru a putea parcurge 280 de km mai apoi. Nicăieri, deocamdată, reîncărcarea bateriei nu este taxată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

întrebărețu'

Acum 6 ani

Ne poate spune mister Cazan daca aceasta masina este accesibila si muritorilor de rand ??? Nu cred ca ar trebui spus un pret, nu ar mai avea noima nimic, nici articolul in speta. ;)
Raspunde

Csobanel Sighianu

Acum 6 ani

Bre, ascultati si, luati decat "cazane" sa castiga si el ceva!
Raspunde

zzz

Acum 6 ani

sunt curios daca e singura lui masina sau mai are si vreun x6 de rezerva, electrica fiind asa pt impresionat saracii.
Raspunde

Piri

Acum 6 ani

Mai are un S class hybrid și un ML 63 AMG, din câte știu...deci Tesla e doar praf in ochi.
Raspunde

As dori o priza de 120km/h, da repede va rog.

Acum 6 ani

Ar trebui inramate .. scuze.. legiferate expresiilea astea. Ce ziceti dom'Cazan ? amaratii astia de la LeCroyMierlim si HorrorBach nu s-au pus la punct cu terminologia.
Raspunde

MC.D

Acum 6 ani

100000-120000 €
Raspunde

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, sa înțelegem ca nea' Mirciuc își încarcă "bateriile" oriunde in tara exista o Taverna a Sârbului? Dar oare, la "încărcare" participa si Ludovic?
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Degeaba ai masina si n-ai sosea spre Bucale. Tot asa stai pe Valea Oltului, indiferent ca stai pe benzina sau pe curent. Nu degeaba sustine domnu´ Cazan reluarea rutei din Sibiu catre capitala cu avionul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus