Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
15°C

„Scăpările” din noul Cod Fiscal. Angajații cu o normă de una sau două ore pe zi trebuie să aducă bani de acasă pentru a putea lucra

„Scăpările” din noul Cod Fiscal. Angajații cu o normă de una sau două ore pe zi trebuie să aducă bani de acasă pentru a putea lucra

Sibienii, la fel ca ceilalți români, care ar dori ca de anul viitor să lucreze doar una sau două ore pe zi vor descoperi că, la final de lună, angajatorul le va mai lua încă 262, respectiv, 48 de lei, pentru a le acoperi contribuțiile sociale care vor fi în sarcina lor.

Modificările aduse de către Guvern la Codul Fiscal prin ordonanța adoptată la mijlocul săptămânii trecute nu țin cont și de cele operate în cursul lunii iulie, la același Cod Fiscal, pe tema contribuțiilor care trebuie achitate pentru angajații part-time. În a doua parte a lunii iulie 2017, Guvernul actual a adoptat ordonanța 4/2017, care impunea ca de la 1 august anul acesta toate firmele trebuie să plătească pentru angajații cu normă parțială contribuții sociale la nivelul salariului minim. Cu alte cuvinte, pentru un angajat cu două ore, firma trebuia să achite la bugetul de stat contribuții sociale ca și cum respectiva persoană era plătită cu salariul minim pe economie (1.450 de lei, în prezent) . Excepție de la această situație fac angajații care, din contractele part-time, însumează minim opt ore pe zi, elevii și studenții de până la 26 de ani, ucenicii, persoanele cu dizabilități sau pensionarii.

Și la două ore pe zi trebuie aduși bani de acasă

Odată cu adoptarea modificărilor la Codul fiscal, prevederile OG 4/2017 nu au fost schimbate, dar pentru că plata contribuțiilor sociale a fost trecută în sarcina angajatului, acesta va trebui să aducă bani de acasă dacă vrea să lucreze doar o oră sau două pe zi. „S-a păstrat în noul Cod fiscal o plafonare în ceea ce privește contribuția de asigurări sociale. Această plafonare prevede că angajatul datorează 25% din salariul minim brut pe economie, indiferent cât lucrează într-o lună. Acest plafon există și în prezent, și pentru contribuția la pensii, și pentru contribuția la sănătate, dar în sarcina angajatorului, mărindu-i costurile. Contribuțiile acestea sunt acum mutate în sarcina angajatului, iar pentru contribuția la pensii este menținută limita minimă“, explică în Mircea Coman, contabil expert în cadrul Acecont, cel care a descoperit în urmă cu câteva zile și situația scăderii veniturilor celor din IT, în contextul noului Cod Fiscal.

salarii tabel

Potrivit simulării realizată de Mircea Coman, de la 1 ianuarie 2018, în condițiile unui salariu minim pe economie de 1.900 de lei (după cum promit actualii guvernanți) un angajat part-time cu o oră pe zi va avea la sfârșitul lunii un salariu brut de 238 de lei. Raportat la acest venit va trebui să plătească taxe de 499 de lei, la care se adaugă alți cinci lei care vor trebui plătiți de către angajator (așa-numita taxă „de solidaritate“ de 2%). În condițiile unei norme de două ore pe zi, angajatul cu salariul minim de economie va avea de plătit taxe lunare de 523 de lei, la un venit de 475 de lei, prin urmare va trebui să aducă de acasă 48 de lei. Munca part-time pe salariul minim pe economie va deveni profitabilă doar pentru cei care vor lucra cu o normă de minim trei ore pe zi. Aceștia vor avea de plătit taxe de 546 de lei, raportat la un venit minim de 713 lei. În fine, cei care vor lucra cu o jumătate de normă pe un salariu negociat cu cel minim pe economie, vor mai primi la final de lună 380 de lei, după ce din venitul de 950 de lei angajatorul îi va fi reținut toate contribuțiile sociale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, nici-o precizare pentru noi cei mai multi, care am dori sa "muncim" nimic?...
Raspunde

Eu

Acum 6 ani

Niste cretinoizi, sunt foarte multi ca au un second job cu jumatate de norma sau un sfert de norma. Multi oameni o fac pentru a mai suplimenta veniturile familiei. Probabil ca tara te vrea prost, tara te vrea lenes, tara te vrea suprimat ca sa fi la mana lor. E beton armat sau just a brick in the wall.
Raspunde

Contribuabil

Acum 6 ani

Vreau sa incep cu a spune ca nu sunt un sustinator al partidului de la guvernare, dar hai sa vorbim in cunostinta de cauza. Acea masura cu plata contributiilor la nivelul salariului minim se aplica doar persoanelor care au doar un contract part-time, pentru a preveni situatia in care angajatorul face contractul pe o parte de norma ca sa plateasca mai putine contributii iar restul salariului il da "la negru". De asemenea nu se aplica nici studentilor...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus