Studiile comandate de Primărie vor costa cel mult 100.000 de lei, plus TVA, și urmează a fi realizate de firma sau asocierea de fire ce va câștiga procedura de atribuire organizată în acest sens. “Obiectul contractului ce face obiectul prezentei proceduri de achiziție este de elaborare a două studii de oportunitate pentru fundamentarea soluțiilor de eficientizare și modernizare a transportului public din municipiul Sibiu, prin achiziția de mijloace de transport ecologice și sisteme conexe“, descriu reprezentanții Primăriei Sibiu.
Aceștia arată că, din fondurile europene alocate municipiului în actualul exercițiu bugetar european (peste 33 de milioane de euro), 20 de milioane de euro urmează a fi folosite pentru modernizarea sistemului de transport existent, având la bază analiza liniilor de transport actuale. Alte două milioane de euro urmează a fi folosite pentru introducerea transportului public ecologic în zona centrală a orașului, pe linii noi, conectate la cele existente.
Frecvențe crescute cu 30%
În urma implementării recomandărilor din cele două studii de oportunitate comandate, Primăria Sibiu speră să convingă sibienii să renunțe la deplasarea prin oraș cu autoturismul propriu, fapt care va duce la decongestionarea traficului urban. La acest rezultat nu se va ajunge doar prin mărirea flotei, diversificarea acesteia și a traseelor și mărirea frecvențelor. “Soluția trebuie să fie una integrabilă la nivel de management de flotă, taxare și informare călători cu sisteme de mobilitate alternative, stipulate în Planul de mobilitate urbană. Studiile întocmite vor defini soluții optime integrate de transport public și vor avea drept scop obținerea unor rezultate superioare în ceea ce privește mobilitatea, eficiența, reducerea emisiilor nocive de gaze cu efect de seră și – de asemenea – obiective în domeniul siguranței rutiere și a creșterii fluenței în trafic“, se mai arată în documentația elaborată de administrația locală.În urma investițiilor asumate prin studiile comandate, administrația locală își propune ca obiective creșterea numărului de pasageri cu 10% în termen de trei ani, în special prin accesarea unor bazine de călători din zone în care transportul public nu este, în prezent, opțiunea principală de călătorie. Întârzierile pe parcurs ar urma să scadă cu cel puțin 40%, iar frecvențele autobuzelor ar trebui să crească cu cel puțin 30%, în urma creșterii numărului de autobuze din flota Tursib.
Studiile elaborate vor trebui să aibă în vedere și posibilitatea conectării sistemului public de transport al municipiului Sibiu la unul metropolitan.
Ce așteptări au sibienii
Studiile de oportunitate comandate vor trebui să ofere și soluțiile pentru a îndeplini dorințele sibienilor, colectate odată cu elaborarea Planului de mobilitate urbană durabilă a municipiului. Potrivit reprezentanților Primăriei, cele mai numeroase solicitări astfel colectate vizează înnoirea flotei Tursib, reorganizarea fluxului de trafic și a orarelor de călătorie, extinderea sistemului de transport în zona centrală, dar și obținerea de către călători, în timp real, a informațiilor despre graficul de circulație. Celelalte așteptări pentru care sunt solicitate soluții sunt modernizarea sistemului de taxare, unul care să permită stabilirea și actualizarea sistemelor de transport pe trasee și intervale orare. Soluțiile de plată așteptate sunt și cele prin aplicații mobile.Celelalte așteptări care ar trebui rezolvate prin modernizarea și mărirea flotei sunt legate de confort, respectarea graficului de circulație și a siguranței călătorilor.
Termenul de realizare a studiilor este de trei luni de la semnarea contractului. Acesta va fi atribuit nu firmei care oferă cel mai mic preț, ci celei care are cea mai bună ofertă tehnico-financiară (în care prețul contează în proporție de 60%).
Prezentul: câte un minut întârziere la fiecare kilometru parcurs
În prezent, cele 107 autobuze ale Tursib funcționează pe 21 de trasee. Cele principale sunt 1,2 și 5, a căror frecvență dorită este de zece minute la orele de vârf. Frecvența planificată în prezent pentru traseele secundare (zece la număr: 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19) este de 20 de minute la orele de vârf, în timp ce pentru traseele profesionale (111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118) frecvența este stabilită pentru a deservi agenții economici din zonele industriale. Traseul turistic poară numărul 22 și leagă Sibiul de Păltiniș.Pe lângă faptul că frecvența este destul de redusă, autobuzele din actualul parc auto înregistrează și mari întârzieri.
“Conform datelor rezultate din analiza Planului de mobilitate urbană durabilă a Sibiului, viteza medie de deplasare pentru transportul public urban este de 17,9 km/h, cu o întârziere medie pe traseu de 57 de secunde/km parcurs, întârzierile fiind acumulate pe porțiunile de traseu în care traficul general este caracterizat de volume care depășesc 50% din capacitatea zilnică, în intersecții unde transportul public nu este prioritizat, precum și datorită defecțiunilor frecvente ale autobuzelor pe traseu“, este descrisă situația actuală în caietul de sarcini al procedurii pentru contractarea celor două studii de oportunitate.
Anul investițiilor în transportul public: 10 + 50 + alte câteva zeci de autobuze
La finele săptămânii trecute a expirat termenul de depunere a ofertelor în cadrul licitației organizată pentru achiziția a zece noi autobuze Euro 6 care urmează a fi transmise în concesiune societății Tursib SA. Valoarea estimată a acestei achiziții este de 11,55 de milioane de lei, fără TVA (aprox. 2,5 milioane de euro), iar termenul de predare a noilor autobuze este de patru luni de la semnarea contractului.Potrivit caietului de sarcini, autobuzele vor avea o capacitate totală de transport de minim 92 de persoane, din care minim 20 vor putea avea loc pe scaune (în afară de șofer) și trebuie să respecte normele în domeniu aplicate la nivelul Uniunii Europene (mai multe date despre cerințele referitoare la noile autobuze puteți citi aici).
Pe lângă aceste autobuze achiziționate de Primărie, Tursib urmează să cumpere alte 50 de mijloace de transport Euro6, din cele 67,5 milioane de lei (aprox. 14,2 mil. de euro) împrumutate la finele lui 2017 de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. Împrumutul ar urma returnat de Tursib din banii încasați din vânzarea terenului fostei autobaze de pe Calea Dumbrăvii. Cel mai probabil, cele 50 de autobuze care urmează a fi achiziționate din acest împrumut vor întruni aceleași condiții precum și cele zece achiziționate de Primărie.
Planurile Tursib prevăd terenul de peste 60.000 de mp să fie vândut în cursul acestei an, iar contractul de împrumut semnat cu BERD nu prevede comisioane pentru rambursarea anticipată.
În fine, deocamdată nu este clar numărul de mijloace de transport ce urmează a fi cumpărate din cele 22 de milioane de euro fonduri europene nerambursabile pe care Primăria Sibiu le alocă achiziției de autobuze electrice și/sau hibrid. Aceste sisteme de transport sunt mai scumpe decât cele care folosesc combustibili fosili, astfel încât cele 22 de milioane de euro ar urma să ajungă pentru achiziția a aproximativ 30 de autobuze electrice/hibrid.
În acest moment, parcul auto al Tursib numără 107 mijloace de transport, din care cele mai noi (35 la număr) datează din 2006.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Uniunii Europene , Primăria Sibiu , Calea Dumbrăvii , Ministrul Transporturilor , Fondurilor Europene , Banca Europeană , Primăriei Sibiu , triciclete electrice , Replica Tursib , Pentru Sibiu , Planurile Tursib , autobuze , hibrid , Jacques Chirac
Vizualizari: 6122
Ultimele comentarii
Acum 20 minute
Rob
Acum 33 minute
Bitt Dannman
Acum 37 minute
John Doe
Acum 39 minute
Newman
Acum 1 oră
Un sibian vero