Luni,
24.06.2024
Parțial Noros
Acum
29°C

Cum e să fii vecin cu Mitropolia. ”Ne-au amenințat că ne pun morții în curte”

Cum e să fii vecin cu Mitropolia. ”Ne-au amenințat că ne pun morții în curte”

Zilele liniștite ale unei familii de sibieni s-au încheiat la câteva zile după ce Mitropolia Ardealului a cumpărat cele trei apartamente cu care împărțeau curtea comună dintr-o casă din centrul istoric. 

Imobilul de pe strada Alexandru Xenopol nr. 28 se învecinează cu Catedrala Mitropolitană, iar până anul trecut era locul perfect pentru o familie tânără. Locuiau la casă la două minute de Piața Mare, într-o zonă bună, aproape de școală, cu vecini cumsecade. Chiar au strâns bani pentru renovarea exteriorului imobilului, au făcut act notarial cu vecinii pentru a scoate autorizație de construcție, ca totul să se facă în perfectă legalitate. ”Vecinul ne-a spus că nu are acum bani, dar că e de acord cu lucrarea. Era necesară pentru că trebuia schimbat acoperișul, iar în exterior imobilul nu mai fusese renovat de mai mulți ani”, spune proprietarul.

Doar că în scurt timp de la eliberarea actului notarial vecinul și-a vândut apartamentul. A fost urmat de alți doi vecini, iar cumpărător a fost Mitropolia Ardealului. ”Și la noi au venit să ne propună să vindem, dar nu aveam niciun motiv. Ne era bine aici, în plus, nici prețul nu era echitabil”. Așa că au cerut acordul noului proprietar să înceapă lucrările. Doar că Mitropolia a refuzat. ”A spus că nu sunt de acord cu lucrările și că vor face ei când vor avea timp. Doar că la noi exista pericolul să ne plouă în casă, iar în exterior începea să cadă tencuiala. Așa că i-am dat în judecată”. S-a format Dosarul 1822/306/2017 din 21.02.2017, iar la Judecătoria Sibiu Mitropolia a pierdut. Procesul a durat aproape un an, timp în care Mitropolia a încercat prin toate tertipurile avocățești să amâne cât mai mult finalizarea lui. ”Nu am înțeles în primul rând de ce s-au opus reabilitărilor, pentru că le era și lor bine. Nu le-am cerut să contribuie cu niciun ban, nu le-am cerut să ne ajute. Doar să nu ne pună bețe în roate. La finalul procesului, cei de la Mitropolie ne-au promis că nu vor face apel și că vom putea scoate autorizație, pentru că sentința ne dădea voie. Eroare. Au depus imediat recurs și acum ne judecăm la Tribunalul Sibiu”, spune proprietarul.

casa xenopol mitropolie Un alt imobil cumpărat de Mitropolie la care se lucrează de doi ani

Între timp, Mitropolia a început ea să-și transforme spațiul. ”Au început cu o echipă mică, iar acum dărâmă pereți de rezistență. Am reclamat la Poliția Locală, la Primărie, la Inspectoratul de Stat în Construcții. Toată lumea spune că e ilegal, însă ei continuă să spargă”, spune sibianul.

Primăria Sibiu l-a informat de cetățean că în baza Legii 50/1991, aceste lucrări trebuiau făcute doar cu acordul vecinilor și cu autorizație de construcție. Nu doar că nu au cerut nicio procură în acest sens, dar fac toate aceste lucrări fără autorizație de construcție. Pe site-ul Primăriei Sibiu nu apare nicio autorizație de construcție pe adresa Xenopol 28 care să fie eliberată în ultimii doi ani, însă cu toate acestea se sparg pereți. ”Am înțeles că într-o parte a clădirii vor să facă birouri. Muncitorii spun că n-au nicio vină, sunt plătiți să lucreze, iar de la Mitropolie nu avem cu cine vorbi”, se plâng oamenii.

Turnul Sfatului a transmis o adresă Mitropoliei Ardealului prin care solicita informații cu privire la această situație, însă nu am primit niciun răspuns. Între timp, în urma plângerilor depuse la mai multe instituții, reacția noilor vecini a devenit tot mai presantă. ”Au spus clar să le vindem lor, pentru că altfel ne va fi greu aici. Ne-au spus că vor să facă o capelă la parter, să vedem dacă ne convină să ne stea morții în curte. A absolut revoltător ce ni se întâmplă”, se plâng sibienii.

Nu au vrut să-și dea numele pentru că le e teamă de problemele pe care le-ar putea avea. De la Mitropolia Ardealului încă așteptăm o reacție oficială.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

altul

Acum 6 ani

Centrul Sibiului, golit de sasi mai intai prin nationalizari si mai apoi prin plecari (tot nationalizare) s-a umplut de locatari care "momentan nu au bani" pt intretinerea cladirilor. Rezultatul este ceea ce se vede. Restul, in articol, este punctul de vedere al unor locatari, neverificat, nedocumentat. Nu stim nici cum au ajuns sa locuiasca acolo, nici ce lucrari si reparatii se fac de fapt.
Raspunde

biciclist

Acum 6 ani

Ori n-ai citit articolul, ori l-ai citit și n-ai înțeles nimic ( = analfabet funcțional).
Raspunde

biciclist

Acum 6 ani

E simplu: dați mitropolia în judecată și pentru construcția ilegală și cereți despăgubiri semnificative.
Raspunde

zeuu

Acum 6 ani

pffff draci!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

lolzache

Acum 6 ani

AAaaHAHAhahahahaHAHAhahahahahahahahAhAhAha
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

gigea

Acum 6 ani

vindeti mitropoliei si gata, ati terminat balciul! voi cum ati ajuns acolo proprietari ? Daca ati ajuns pe drept, nimic de zis, dar tare imi e frica ca a fost ceva gen casa nationalizata etc etc etc
Raspunde

zzz

Acum 6 ani

asta e sfanta biserica ortodoxa romana (ca sa dam cezarului ce e a lui si alte culte crestine te fac la fel cand au interes)
Raspunde

grig

Acum 6 ani

Si daca a fost casa "gen nationalizata" trebuie sa o vinda Mitropoliei ? Cei care au ajuns proprietari pe apartamentele statului (chiar daca au locuit in ele -nu erau proprietari ) vandute de legea lui Ilici la un pret de toata jena la acel timp ( 1 sau maxim 2 salarii ) sunt mai ok ?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

In sfârșit aplica și Mitropolia metoda fe succes a Câroacilor de la Timișoara ; In timpulacesta așteaptă da cada Papatuk Mitropolitan din str Victoririei - monument de istorie românească in Sibiul precedent Centenarului ; niciun partid nu zice nimic ? Suntem in Evul Mediu ?
Raspunde

Anonymus

Acum 6 ani

USR a strans semmnaturi pentru Papatuk Mitropolitan cum ai scris tu din Str. Victoriei insa au fost destul de putini cetateni care s-au implicat si au semnat pe principiul: daca nu ma afecteaza nu ma intereseaza ca asa este de dupa revolutie (adica lovitura de stat) natia asta a noastra. Fiecare doar pentru el mai putin cand vine vorba de platit si de raspundere... Asa ca ca da suntem cam in Evul Mediu si se pare ca biserica face cam ce vrea. Daca tu faceai ilegat modificari la o constructie a doua zi ti se sigila totul si poate stateai si la racoare dar Popii... astia au imunitate Dumnezeiasca
Raspunde

Popa

Acum 6 ani

Dar vechea casa a pionierilor de pe Bulev Victoriei ?! De ce Mitropolia lasa aceasta cladire de patrimoniu in paragina ? Iar langa au construit o cladire cu arhitectura indoielnica ?! Se pare ca bunul simt lipseste si interesele lumesti primeaza . :-)
Raspunde

Ion ionescu

Acum 6 ani

Eu sper ca marele preot consilier al mitropolitului Streza pe nume Constantin Necula are o parere si un punct de vedere despre asta. Nu de alta, dar impostorul ala mincinos are o parere despre orice, dar la el ii ograda nu vede mizeria existenta.
Raspunde

nazac

Acum 6 ani

Poate are Cazan o parere si despre stirea asta, ca vad ca mai nou se umple TS de articole cu parerea lui Cazan - despre orice.
Raspunde

I.S

Acum 6 ani

vin alegerile, se polisheaza imaginea.
Raspunde

Zoldi Tibor

Acum 6 ani

Ha.ha.ha.Ortodoxia salveaza Romania!!!
Raspunde

1918

Acum 6 ani

Directia Judeteana de Cultura chiar nu are nimic de spus despre aceasta situatie??? Credeam ca astfel de situatii sunt de natura penala.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 6 ani

Lucru' dracu-n casa pochii ! Bag de sama ca realitatea-l bate rau de tot pe Zeffirelli.
Raspunde

Streza patronul ortohotilor

Acum 6 ani

BOR SRL in actiune! Asta este adevarata fata a taicilor ortohoti. O adunătură de negustori pusi pe capatuiala si pe indobitocirea babelor si a celor fara cultura. Unde este guristul sef Nicula cel a toate stiutor?
Raspunde

Zero

Acum 6 ani

Unde este ?! Nu stiu, dar locuieste pe aceeasi strada... :)
Raspunde

bobby69

Acum 6 ani

Vagabonzi !!!!!, toate parcurile copiilor din Sibiu au fost luate cu japca si construite biserici pe ele. La biserica se poate ilegal lua parcurile copiilor pt a construi pe ele, rahatii din primarie tremura in fata amortitilor domnului. Toate spatiile comerciale si cladirile cheie din centrul sibiului sunt ale lor, nu platesc impozite ! Tara de rahat cu oameni prosti ! Sa fie impozitati pe venituri vagabonzii dracului !!!!
Raspunde

lido

Acum 6 ani

Sefii de culte sunt toti o apa si-un pamant...
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

ULB , CJ , CL , Dna Primar , Direcția de monumente (?) , partide politice , ONG - uri , # rezist , chiar nimeni nu ia atitudine instituționala in privința Palatului Mitropolitan din bd Victoriei ? Niciun răspuns pe acest site ?Biserica din Groapa , Biserica dintre brazi ( greco-catolică !) , ASTRA, Mitropolia și palatul din Victoriei sunt singurele mărturii arhitecturale ale sibienilor valahi înaintea Centenarului ! Rușine decidenților !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Magna Horreum

Acum 6 ani

Un ziarist trebuie sa fie obiectiv! Nu este cazul lui bratu (stati linistiti, stiu cum se scrie pronumele personal, dar asta nu merita majuscula) care nici macar nu s-a obosit sa ceara si parerea celeilalte parti implicate, respectiv Mitropolia. Dealtfel, felul in care se leaga bratu de tot ceea ce inseamna Biserica, Dumnezeu sau Ortodoxie este jenant si demn de mila. Si, daca cenzureaza acest comentariu, demonstreaza ca este si fricos, ca sa nu zic kkchos...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Magna Horreum

Acum 6 ani

bratule, ieri a avut loc un mare eveniment la Sibiu: intalirea tinerilor voluntari pt. ITO 2018 (Intalnirea Tinerilor Ortodocsi). In calitatea ta de jurnalist, ar fi trebuit sa stii si sa relatezi asta, mai ales ca au participat peste 350 de tineri, intr-o sala arhiplina. Asta nu este o stire? 350 de oameni tineri adunati laolalta in vederea pregatirii unui eveniment la care vor participa cateva mii de oameni, in toamna, nu este o stire? Nasol, poate ar fi trebuit sa parcheze o masina de peste 10000 euro, in fata salii, ca sa devina o stire, nu?
Raspunde

daniela

Acum 6 ani

chiar nu e o stire! cat despre popa care blestema , ia-l si spala-te pe cap cu el, e satana n sutana, nu mitropolit!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus