Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

E noapte în muzee

 

Nu s-a lăsat noaptea doar peste muzee, e bezna mai peste tot. Beznă în transporturi, beznă în sănătate, beznă în educație. Domenii mai ample, ați spune, mai importante. Domenii de care avem nevoie în fiecare zi. Avem nevoie de autostrăzi, ca motor economic și ca să nu mai îmbătrânim în coloană, mergând cu viteza melcului din punctul A în punctul B. Avem nevoie de sănătate, de spitale moderne, bine dotate și cu personal calificat corespunzător. O, și ce mare nevoie mai avem de educație, astăzi, când aproape o treime din tinerii țării ies de pe băncile școlii aproape analfabeți. Avem nevoie de ele ca de aer și în jurul lor e beznă. Dar nevoile nu se opresc doar aici, nu se rezumă doar la ce avem nevoie mâine. Pentru că fără ieri, mâine ar arăta total altfel.

Colectivul Complexului Național Muzeal Astra a urcat sâmbătă pe scena montată pentru spectacolele prilejuite de Noaptea Muzeelor ca să protesteze în tăcere. Pentru că e absolut nedrept ceea ce se întâmplă în muzee și în instituțiile de cultură din țară. Istoria și cultura poporului român sunt în mâinile lor, identitatea noastră națională depinde de munca lor. Turismul depinde de munca lor. Prezentul și viitorul nostru, ca țară, depind de munca lor. Și, cel puțin la Sibiu, muzeele își fac treaba de minune. Iar răsplata e pe măsură. Salarii micșorate în abrambureala fiscală promovată de partidul-stat, proiecte blocate sau amânate cu lunile, nici un fel de viziune, niciun plan de viitor, pur și simplu batjocură.

M-am întânit în primăvara anului trecut cu o delegație din Deventer. Frați cu Sibiul, olandezii au venit în vizită ca să găsească diferite variante de a colabora pentru un eveniment major ce are loc în Belgia și Olanda anul viitor. Un eveniment important, dar nici pe departe asemănător cu amploarea pe care ar trebui să o aibă Anul Centenarului. E luna mai iar dinspre Centenar se aude o liniște de mormânt, tulburată mai degrabă de tâmpeniile executate de la minister decât de programe, proiecte, spectacole și evenimente. Când asta e meseria ta, când ai rezultatele pe care le are Astra, când ai putea să faci încă de 10 ori pe atât și nu poți, nu ți se permite, să nu te urci pe pereți?

Ne luptăm în fiecare zi pentru ca mâine să fie mai bine. Ieri rămâne în grija lor, cât or mai avea chef și răbdare. E noapte în muzee iar dimineața pare că nu mai vine.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

2 comentarii

L

Acum 5 ani

Foarte bine va fac comunistii, daca sunteti un popor slab, nu stiti cum sa votati, nu stiti sa va mobilizati si sa va revoltati definitiv ca sa rasturnati o majoritate politica. Asta meritati.
Raspunde

Zimbru

Acum 5 ani

Oh, dar stim! Stim tot ce trebuie facut! Nu vrem, nu vrem pentru ca nu vedem valoarea in aceste lucruri. Noua ne plac manelele, telenovelele turcesti, scandalurile tiganesti, traiul bun si munca putina. Evident, daca ar fi altfel am face ceva in acest sens, nu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus