Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

DSP Sibiu arată cum deosebim gripa de o simplă răceală

DSP Sibiu arată cum deosebim gripa de o simplă răceală

Aproape 50 de persoane și-au pierdut viețile de la începutul sezonului rece și până în prezent, din cauza gripei, în România. În acest sens, astăzi ar putea fi declarată epidemie națională. Direcția de Sănătate Publică le transmite sibienilor o serie de informații care ar putea să le fie de ajutor în diferențierea gripei de o simplă răceală.

Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare, arată specialiștii.

Puteți recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, după debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap), cât și după evoluția mai ușoară a bolii. Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial respirator, virusuri paragripale etc.).

Iată diferențele între o banală răceală și gripa:

Debutul: brusc la gripă, lent la răceală

Temperatura: relativ frecvent ridicată, peste 38 grade Celsius la gripă, frecvent subfebrilitate la răceală

Dureri de mușchi și articulații: frecvente la gripă, rare la răceală

Dureri de cap: frecvente la gripă, rare la răceală

Stare generală: frecvent alterată la gripă, moderat sau ușor alterată la răceală

Rinoree (curge nasul): rară la gripă, frecventă la răceală

Tuse uscată: frecventă la gripă, foarte frecventă la răceală

Răgușeală: rară la gripă, frecventă la răceală

Complicațiile gripei pot include pneumonii, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă gripa poate provoca și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Gripa se răspândește de la o persoană la alta:

Prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut.

Prin contactul indirect, atunci când picături sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe, cum ar fi mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating fața.

Reamintim faptul că încă o persoană a decedat din cauza gripei, iar numărul deceselor a urcat la 48. Este vorba despre o femeie de 39 de ani, idendtificată cu virus gripal tip A, din județul Cluj. Femeia avea și alte afecțiuni, dar nu era vaccinată.

 

Sursa: dspsibiu.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2381

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

2cents

Acum 5 ani

Astfel de comunicate/articole ar trebui sa fie de-a dreptul obligatorii la inceput de sezon rece sau in prag de orice suspiciune de epidemie. Presa in loc sa ne repete obsesiv statistica mortilor ar face mult mai bine sa promoveze astfel de informatii si oamenii mai bine informati nu se vor mai buluci speriati in spital sau la urgentede unde aproape sigur vor contracta boala de care le era asa de frica. Sper ca presa sa aibe grija de interesul cetateanului si nu de cel al producatorilor de medicamente.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus