Marţi,
22.09.2020
Cer Senin
Acum
19°C

Taverna Racilor. Cel mai nou restaurant al Sibiului aduce marea la munte

25 Februarie 2019 19:04

Taverna Racilor. Cel mai nou restaurant al Sibiului aduce marea la munte

Taverna Racilor, una din cele mai îndrăznețe inițiative din gastronomia regională, s-a deschis la Sibiu în a doua jumătate a lunii februarie. Raci, pește și fructe de mare, care ajung la Sibiu în 12 ore de când au fost pescuiți, fac din Taverna Racilor singurul restaurant cu specific mediteranean din această parte a țării.

Apariția Tavernei Racilor la Sibiu are legătură cu Festivalul racilor și fructelor de mare, inițiat de Paul Nicolau, antreprenor în domeniul gastronomic, dar și președinte al Camerei de diplomație comercială cu Republica Elenă. Impresionat de modul în care au reacționat sibienii la oferta din cadrul festivalului care a avut loc în toamna trecută, Paul Nicolau a decis ca Sibiul să fie primul oraș din România în care se extinde rețeaua restaurantelor Taverna racilor (în prezent mai există trei astfel de restaurante în București).

Taverna Racilor beneficiază de o generoasă terasă Taverna Racilor beneficiază de o generoasă terasă

Prin urmare, în câteva luni, noul restaurant s-a deschis la Sibiu pe strada Turnului, la nr. 17. Cu o curte generoasă, în care a fost amenajată o terasă aerisită cu 60 de locuri, interiorul minimalist, specific grecilor, este dominat de picturile murale realizate de artistul sibian Alin Trif. 40 de locuri numără mesele din interior. ”Este primul restaurant din Sibiu cu specific mediteranean. Aici, oaspeții noștri vor găsi rețete cu gust, prospețime, dar și o stare de bine. Asta deoarece racii, peștele și fructele de mare le asociem aici cu o colecție de vinuri horeca, listă în care am inclus vinurile care se potrivesc specificului acestui restaurant. Tocmai de aceea spunem că noi aici nu vrem să oferim doar mâncare cu gust, ci și o stare de bine”, explică reprezentanții noului restaurant Taverna racilor.

Festivalul din meniu

Omletă cu ouă de prepeliță și creveți sau quesadilla cu creveți la micul dejun. Tartar de avocado cu creveți ori cocktail de creveți ceviche sau baby calamar marinați, la o gustare. Supă easy thai cu creveți, evident și borș de pește, dar și salate cu somon, creveți, fructe de mare sau salată de icre preparate în propria bucătărie. Sunt câteva preparate din meniul noului restaurant sibian. Care pariază în fața sibienilor și cu o ”ciorbă de burtă de somon cu cartofi dulci”, dar și cu o salată de icre făcută în propria bucătărie.

Din carnea de pește, oferta celor de la Taverna Racilor continuă cu tigaie picantă de pește în sos roșu sau cu biban roșu de mare, doradă, somon, barbun, păstrăv sau rechin la grătar. Evident, în meniu, la categoria ”pește” mai sunt de găsit și crap, guvizi, scrumbie sau hamsie, de exemplu, dar și file de grouper (un pește răpitor de mare) cu piele.

taverna racilor (4)

Specialitățile de la Taverna Racului includ, printre altele, raci fierți în vin și usturoi, risotto cu creveți ori cu fructe de mare, paella cu fructe de mare, homar întreg la grătar sau caracatiță întreagă la abur.

Taverna Racului este locul în care grupurile de prieteni pot comanda și diferite platouri, aranjate pentru câte două, trei, patru sau chiar mai multe persoane. Spre exemplu, platoul denumit Taverna Racilor aduce pe masă câte un kilogram de raci, unul de rapane (melci de mare), unul de tentacule de calamar și o sticlă de frizzante. Sau platoul denumit Specialitatea bucătarului, care aduce pe masă câte 600 de g de creveți, scoici, tentacile, calamar, midii și, evident, o sticlă de frizzante. Oferta este, însă, extrem de diversă, de la platouri de caracatiță și creveți la grătar, la platou de pește, pe care vor fi aduse doradă, păstrăv, biban roșu de mare, hamsie, somon și rechin.

Singurul restaurant din Sibiu cu fructe de mare. Cu multe fructe de mare

Meniul este împărțit și pe diferite feluri de fructe de mare, gătite fiecare în felurite moduri. Spre exemplu, caracatița poate fi cerută fie în sos de vin și usturoi, fie pane, fie cu dovlecei sau roșii cherry ori în sos hoisin. Sau puteți merge pe mâna bucătarului, care are o rețetă în care caracatița intră în combinație cu ciuperci, un stoc de fructe de mare, unt, vin alb și pâine prăjită. Midiile vin, iarăși, în diferite sosuri și – la fel ca și la caracatițe – pot fi savurate și într-o combinație ”diavola picante” sau cu un sos sweet chilli. Mai există alte patru preparate doar din scoici, șase de rapane, în timp ce puiul de baltă are dedicate nu mai puțin de șapte rețete în meniul celor de la Taverna racilor.

taverna racilor (3)

Meniul include, sub o notă amuzantă, și cinci preparate incluse la rubrica ”pentru cei care nu știu de ce se află aici”. Iar această categorie poate alege un burger de vită, un piept de pui la grătar, mușchi de vită, coaste de porc sau mușchiuleț de porc în sos gorgonzola. Cei care se declară adepți ai pastelor pot alege, spre exemplu, paste carbonara cu somon în sos alb sau paste cu midii.

Și tot într-o notă amuzantă, pe prima pagină, este prezentat prin câteva desene și modul în care se mănâncă racii, pentru cei care nu au avut, încă bucuria de a încerca carnea acestora. Prețurile sunt accesibile, majoritatea preparatelor din felul principal având un preț de aproximativ 30 de lei.

12 ore

Echipa din bucătăria Tavernei racilor de la Sibiu a fost adusă de la București. Iar echipa lucrează cu materie primă cât se poate de proaspătă: peștele pescuit din Grecia ajunge în bucătăria de pe strada Turnului în 12 ore, prin intermediul pieței de pește de la Giurgiu, spre exemplu.

Un loc al evenimentelor

Generosul spațiu în care funcționează Taverna Racilor va deveni și unul al evenimentelor, arată reprezentanții noului restaurant. ”De la degustări de vinuri, la evenimente cu specific mediteranean. Iar pentru că anul acesta Sibiul poartă titulatura de Regiune gastronomică europeană, împreună cu regiunea Egeea de Sud, din Grecia, vom organiza aici și evenimente care se pliază perfect peste specificul nostru”, mai arată cei de la Taverna Racilor.

taverna racilor (6)

Deschiderea restaurantului a avut loc pe 21 februarie, iar încă din prima seară restaurantul pur și simplu s-a umplut. ”Am mâncat un pește cum n-am mâncat nicicând la Sibiu. Iar fructele de mare sunt precum cele pe care le mâncam în Grecia”, au povestit dintre clienții care au ocupat un loc la masă în prima seară a Tavernei Racilor. Pentru cei care doresc să comande acasă, bucătăria de la Taverna Racilor asigură și livrări la domiciliu, comenzile urmând a putea fi plasate și prin intermediul aplicației FoodPanda.

Taverna Racilor Sibiu, str. Turnului nr. 17 Program: 12:00 – 23:00 Rezervări și comenzi: 0752 983 062
taverna racilor (11) taverna racilor (7) taverna racilor (13) taverna racilor (5) taverna racilor (1)

Comentarii

8 comentarii

Minciuni din gastronomie

Acum 1 an

La marele festival din toamna fructele de mare erau dezghetate direct in tigai. Greu de crezut ca acum aduc produse proaspete in 12 ore din Grecia.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion ionescu

Acum 1 an

1 an maxim si gata. Cum sa concurezj cu Kontiki si cu Adi si Nicol? Hai sa fim seriosi, cati sibieni vor merge constant acolo? Faliment scrie pe ei.
Raspunde

Alin

Acum 1 an

Vai de mama lui gust de proaspat O mare teapa totul are gust de vechi si congelat peste termen Si in vara la fel din patru produse cumparate unu mai rau ca altul departe rau de gustul Greciei
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 1 an

La festival in toamna am vrut sa iau un peste ca nu imi plac fructele de mare. Cand am vazut pestii incovoiati la 90 de grade in cuburi de gheata, aruncati direct pe plita si dezghetati direct acolo, mi-a trecut pofta. Din putina mea experienta in domeniu stiu sigur ca nu e voie sa dezgheti nimic asa. Asa ca o sa zic pas, sigur metehnele le-au pastrat daca echipa e adusa tot din Bucuresti ca si aia care au gatit asta toamna. Ca sa nu mai zic jignirea aia din meniu. "Meniu pentru cei care nu stiu ce cauta aici". Bravo mah glumetilor.
Raspunde

Rares

Acum 1 an

A fost dezastru mancarea. Dezastru. Aproape necomestibila. Racii vechi cu gust rau, iar restul preparatelor pe care le-am incercat nu aveau nici un gust. Pacat de concept .. Recomand sa evitati.
Raspunde

nobody like everybody

Acum 1 an

Un loc de " ruperi in figuri " se vrea " Taverna (D)Racilor. Eu le doresc succes dar chestii precum " 12 ore " din navodul aruncat in Corfu si pana-n blidul de pe Turnului ( Sibiu/Romania) sau abureli (figurative, nu cele ca technica de preparare ) nu fac o reclama buna locu lui.Iar chestia cu " se lectia de vinuri horeca suna mai degraba a cutie de carton cu poşirca botezata vin cumparatori din Metro la oferta Sper sa ma insel
Raspunde

rosu

Acum 1 an

Marea Mediterana nu are peste nici macar pentru milioanele de turisti veniti pe plajele ei in concediu. Putini turisti stiu ca pestele mancat in tavernele mediteraniene zboara odata cu ei, in acelasi avion. Te pomeni ca pentru sibienii de pe Turnului vor avea.
Raspunde

Mircea v

Acum 1 an

Local de hipsteri. Doar din cauza asta va funcționa ... Că hipsterilor linse pare mișto să mănânce fructe de mare...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus