Taverna Racilor, una din cele mai îndrăznețe inițiative din gastronomia regională, s-a deschis la Sibiu în a doua jumătate a lunii februarie. Raci, pește și fructe de mare, care ajung la Sibiu în 12 ore de când au fost pescuiți, fac din Taverna Racilor singurul restaurant cu specific mediteranean din această parte a țării.
Apariția Tavernei Racilor la Sibiu are legătură cu Festivalul racilor și fructelor de mare, inițiat de Paul Nicolau, antreprenor în domeniul gastronomic, dar și președinte al Camerei de diplomație comercială cu Republica Elenă. Impresionat de modul în care au reacționat sibienii la oferta din cadrul festivalului care a avut loc în toamna trecută, Paul Nicolau a decis ca Sibiul să fie primul oraș din România în care se extinde rețeaua restaurantelor Taverna racilor (în prezent mai există trei astfel de restaurante în București).
Taverna Racilor beneficiază de o generoasă terasă
Prin urmare, în câteva luni, noul restaurant s-a deschis la Sibiu pe strada Turnului, la nr. 17. Cu o curte generoasă, în care a fost amenajată o terasă aerisită cu 60 de locuri, interiorul minimalist, specific grecilor, este dominat de picturile murale realizate de artistul sibian Alin Trif. 40 de locuri numără mesele din interior. ”Este primul restaurant din Sibiu cu specific mediteranean. Aici, oaspeții noștri vor găsi rețete cu gust, prospețime, dar și o stare de bine. Asta deoarece racii, peștele și fructele de mare le asociem aici cu o colecție de vinuri horeca, listă în care am inclus vinurile care se potrivesc specificului acestui restaurant. Tocmai de aceea spunem că noi aici nu vrem să oferim doar mâncare cu gust, ci și o stare de bine”, explică reprezentanții noului restaurant Taverna racilor.
Festivalul din meniu
Omletă cu ouă de prepeliță și creveți sau quesadilla cu creveți la micul dejun. Tartar de avocado cu creveți ori cocktail de creveți ceviche sau baby calamar marinați, la o gustare. Supă easy thai cu creveți, evident și borș de pește, dar și salate cu somon, creveți, fructe de mare sau salată de icre preparate în propria bucătărie. Sunt câteva preparate din meniul noului restaurant sibian. Care pariază în fața sibienilor și cu o ”ciorbă de burtă de somon cu cartofi dulci”, dar și cu o salată de icre făcută în propria bucătărie.Din carnea de pește, oferta celor de la Taverna Racilor continuă cu tigaie picantă de pește în sos roșu sau cu biban roșu de mare, doradă, somon, barbun, păstrăv sau rechin la grătar. Evident, în meniu, la categoria ”pește” mai sunt de găsit și crap, guvizi, scrumbie sau hamsie, de exemplu, dar și file de grouper (un pește răpitor de mare) cu piele.
Specialitățile de la Taverna Racului includ, printre altele, raci fierți în vin și usturoi, risotto cu creveți ori cu fructe de mare, paella cu fructe de mare, homar întreg la grătar sau caracatiță întreagă la abur.
Taverna Racului este locul în care grupurile de prieteni pot comanda și diferite platouri, aranjate pentru câte două, trei, patru sau chiar mai multe persoane. Spre exemplu, platoul denumit Taverna Racilor aduce pe masă câte un kilogram de raci, unul de rapane (melci de mare), unul de tentacule de calamar și o sticlă de frizzante. Sau platoul denumit Specialitatea bucătarului, care aduce pe masă câte 600 de g de creveți, scoici, tentacile, calamar, midii și, evident, o sticlă de frizzante. Oferta este, însă, extrem de diversă, de la platouri de caracatiță și creveți la grătar, la platou de pește, pe care vor fi aduse doradă, păstrăv, biban roșu de mare, hamsie, somon și rechin.
Singurul restaurant din Sibiu cu fructe de mare. Cu multe fructe de mare
Meniul este împărțit și pe diferite feluri de fructe de mare, gătite fiecare în felurite moduri. Spre exemplu, caracatița poate fi cerută fie în sos de vin și usturoi, fie pane, fie cu dovlecei sau roșii cherry ori în sos hoisin. Sau puteți merge pe mâna bucătarului, care are o rețetă în care caracatița intră în combinație cu ciuperci, un stoc de fructe de mare, unt, vin alb și pâine prăjită. Midiile vin, iarăși, în diferite sosuri și – la fel ca și la caracatițe – pot fi savurate și într-o combinație ”diavola picante” sau cu un sos sweet chilli. Mai există alte patru preparate doar din scoici, șase de rapane, în timp ce puiul de baltă are dedicate nu mai puțin de șapte rețete în meniul celor de la Taverna racilor.Meniul include, sub o notă amuzantă, și cinci preparate incluse la rubrica ”pentru cei care nu știu de ce se află aici”. Iar această categorie poate alege un burger de vită, un piept de pui la grătar, mușchi de vită, coaste de porc sau mușchiuleț de porc în sos gorgonzola. Cei care se declară adepți ai pastelor pot alege, spre exemplu, paste carbonara cu somon în sos alb sau paste cu midii.
Și tot într-o notă amuzantă, pe prima pagină, este prezentat prin câteva desene și modul în care se mănâncă racii, pentru cei care nu au avut, încă bucuria de a încerca carnea acestora. Prețurile sunt accesibile, majoritatea preparatelor din felul principal având un preț de aproximativ 30 de lei.
12 oreEchipa din bucătăria Tavernei racilor de la Sibiu a fost adusă de la București. Iar echipa lucrează cu materie primă cât se poate de proaspătă: peștele pescuit din Grecia ajunge în bucătăria de pe strada Turnului în 12 ore, prin intermediul pieței de pește de la Giurgiu, spre exemplu.
Un loc al evenimentelor
Generosul spațiu în care funcționează Taverna Racilor va deveni și unul al evenimentelor, arată reprezentanții noului restaurant. ”De la degustări de vinuri, la evenimente cu specific mediteranean. Iar pentru că anul acesta Sibiul poartă titulatura de Regiune gastronomică europeană, împreună cu regiunea Egeea de Sud, din Grecia, vom organiza aici și evenimente care se pliază perfect peste specificul nostru”, mai arată cei de la Taverna Racilor.Deschiderea restaurantului a avut loc pe 21 februarie, iar încă din prima seară restaurantul pur și simplu s-a umplut. ”Am mâncat un pește cum n-am mâncat nicicând la Sibiu. Iar fructele de mare sunt precum cele pe care le mâncam în Grecia”, au povestit dintre clienții care au ocupat un loc la masă în prima seară a Tavernei Racilor. Pentru cei care doresc să comande acasă, bucătăria de la Taverna Racilor asigură și livrări la domiciliu, comenzile urmând a putea fi plasate și prin intermediul aplicației FoodPanda.
Taverna Racilor Sibiu, str. Turnului nr. 17 Program: 12:00 – 23:00 Rezervări și comenzi: 0752 983 062
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: restaurant sibiu , Taverna Racilor , telefon , Tavernei Racilor , Zilele Porților Deschise , Apariția Tavernei Racilor , Pentru Sibiu , Paul Nicolau , Taverna Racului , Republica Elenă , raci și fructe de mare , Alin Trif
Vizualizari: 21835
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Iliescu
Acum 6 ore
Troll.E.Buzu
Acum 6 ore
Lutte
Acum 7 ore
Pastor Marginas
Acum 7 ore
Emil