Luni,
23.05.2022
Acum
0°C

Sibiu Crush: Noua metodă de agățat pe internet

Sibiu Crush: Noua metodă de agățat pe internet

„Bărbat, 25 de ani, 1,75 înălțime, caut tânără între 20 și 30 de ani…” – sună cunoscut? Asta pentru că cel mai probabil fiecare dintre voi a citit măcar odată rubrica de anunțuri dintr-un ziar tipărit, cumpărat de părinți sau bunici. Ei bine, moda a rămas cumva aceeași, cu o mică schimbare. Anunțurile s-au mutat în online, pe Facebook, iar orașul nostru are propria pagină. Se numește Sibiu Crush și face furori printre tineri.

mesaj principal

De la o pagină apărută pentru studenții unei universități sibiene, ai cărei reprezentanți nu au vrut să se asocieze cu ideea, Sibiu Crush a ajuns să fie o pagină cu acces general, apreciată de nu mai puțin de 12.000 de internauți. De la anunțurile clasice „băiat caut fată”, până la fotografii cu mesajul „te-am văzut în trafic, dă react și te caut eu”, pagina cuprinde o varietate de mesaje, atât de la băieți cât și de la fete.

„Sunt zile când primim și o sută de mesaje. Pagina a fost creată pentru acele persoane care pur și simplu poate nu apucă să intre în contact cu o persoană sau uită să îi ceară un număr de telefon, sau pur și simplu pentru persoane timide. Ideea e inspirată din străinătate, unde aproape fiecare facultate are o pagină de crush”, spun creatorii paginii.
Screenshot_20190715_154936_com.facebook.katana Screenshot_20190715_155037_com.facebook.katana

Desigur, astfel de postări le dau o intrare foarte ușoară și celor puși pe caterincă. Astfel că, printre reacțiile de bună credință ale celor care au speranța că își vor găsi marea iubire sau măcar un „date” pentru o seară faină de vară, se mai strecoară și multe râsete.

Screenshot_20190716_180537 Screenshot_20190716_180519

Ca la emisiunea lui Mircea Radu, unii internauți se bucură de anonimitatea paginii și trimit mesaje pe Sibiu Crush pentru a-și testa iubiții.

„Am avut și cupluri, chiar persoane căsătorite, care își testau partenerii”, spun Cristian și Iulia, cei care se ocupă de pagină.
De-a lungul timpului au existat însă și povesti de succes, povestesc administratorii. Oamenii s-au întâlnit prin intermediul paginii, iar unele cupluri rezistă și astăzi.

Cum funcționează

Ai văzut o „tipă faină” la volan și i-ai reținut doar numărul de la mașină? Ai trecut pe lângă o gașcă și ți-a făcut cu ochiul un băiat, așa că ai făcut o poză grupului pentru că ai fost poate prea timidă să intri în vorbă?

„Sistemul e destul de simplu. Oamenii ne trimit mesajul lor iar noi îl postăm pe pagină. Persoanele care postează sunt de obicei tineri, dar am avut și persoane mai în vârstă. Dacă cineva apare cumva pe pagină și nu dorește să mai fie acolo, ne poate scrie un mesaj și noi ștergem postarea respectivă. Nu dezvăluim niciodată identitatea celui care postează, cu toate că mulți insistă.”
Screenshot_20190715_153413_com.facebook.katana Screenshot_20190715_153728_com.facebook.katana Screenshot_20190715_153815_com.facebook.katana

Funcționează și ca pagină de anunțuri

Pentru că pagina are destul de mult succes, creatorii au decis să posteze și mesaje prin care să-i ajute pe utilizatori cu alte probleme. Așa au apărut anunțurile de genul „câine pierdut” sau „găsit portofel”.

„Pagina a devenit destul de cunoscută și am încercat să și ajutăm persoane care au pierdut sau găsit ceva, de exemplu acte sau animalele de companie”, spun cei doi.
Screenshot_20190715_153815_com.facebook.katana 1 Screenshot_20190715_154006_com.facebook.katana Screenshot_20190715_154114_com.facebook.katana

Totodată, există mesaje sau anunțuri care nu trec de filtrul administratorilor.

„Avem zilnic mesaje pe care le respingem. Venind foarte multe mesaje, trebuie să mai și filtrăm din ele. Mesajele care sunt respinse sunt cele care sunt postate în gluma, cele care jignesc anumite persoane sau fac mișto, cele indecente, cele care conțin poze personale luate de pe Facebook sau Instagram”, spun aceștia.

Anonimatul facilitează interacțiunea 

Psihologul sibian Mihai Copăceanu explică de ce anumite persoane aleg să posteze un mesaj anonim pe o astfel de pagină, în loc să abordeze live persoana care le-a atras atenția. Totodată, specialistul spune că printre mesajele de bună credință se pot strecura și unele deviante.

„Să trimiți mesaje anonime prezintă câteva avantaje și are câteva explicații. În primul rând, dacă intențiile sunt pozitive, anonimatul facilitează inițiativa și interacțiunea, dă șansa unei comodități și încurajează dialogul. Dar prezintă și riscuri, sub protecția anonimatului deci neasumându-ți o identitate poți scrie lucruri pe care altfel, cunoscându-ți identitatea, nu le-ai scrie din jenă, lipsa curajului și mai ales lipsa responsabilității. Și mai mult, poți devia și scrie ceva ce nu te caracterizează inclusiv folosind cuvinte vulgare, atacuri, injurii. Personal, nu sunt de acord cu fotografierea unei persoane fără acordul acesteia, chiar dacă nu i se poate identifica chipul. Internetul dă șansa în multe situații a dezvoltării unor afirmații și atitudini negative, agresive și sexiste. Aș fi mult mai atent”, spune specialistul.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

S

Acum 2 ani

Da' de problemele cu gramatica ale multora de ce nu scrieți nimic? E catastrofa pe acolo :)) și nu numai acolo.
Raspunde

Tara Adrian

Acum 2 ani

Foarte adevărat! =))
Raspunde

B

Acum 2 ani

E o gluma asta?
Raspunde

Calin

Acum 2 ani

De va vedea Ceausescu . va impusca sau va ascundea undeva pt urmatorii 50 de ani
Raspunde

S

Acum 2 ani

@calin De ce? La nivelul ala era și Ceaușescu.
Raspunde

Julian

Acum 2 ani

Stimata doamna redactor, ai urmarit un pic ce se intampla pe mizeria aia de pagina? Ai observat ca e plin de obsedati care le fac poze fetelor pe strada si apoi posteaza acolo in speranta ca vor fi bagati in seama? Arata foarte mult a "stalking" ce e pe pagina aia... Si articolul asta ce e? un fel de promovare la chestia aia, sau ce? Cu ce scop? As aprecia raspunsul dvs. stimabila cancan-ista.... Scuzati folosirea acestui termen.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus