Sâmbătă,
08.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

Sibienii din diaspora au votat: „Am rezolvat în mai puțin de două minute”

Sibienii din diaspora au votat: „Am rezolvat în mai puțin de două minute”

Mai mulți sibieni care trăiesc peste granițe și-au împărtășit experiența din ultimele zile cu votul în diaspora. Fie că au votat în Italia, Franța sau Germania, aceștia s-au declarat foarte mulțumiți de experiență și bucuroși că nu au mai stat la cozi infernale în stradă.

Votul în diaspora a fost nesperat de lejer, povestesc mai mulți tineri care trăiesc în afara țării și care au dorit cu orice preț să își exercite dreptul de a alege pentru cei dragi de acasă. În cele câteva zile în care au putut să voteze, cei cu care am stat de vorbă au spus exact același lucru – nu erau cozi, oamenii erau bine dispuși, calmi și totul a decurs fără probleme.

Loredana a plecat recent din țară și nu a mai prins prezidențialele acasă. A fost nevoită așadar să voteze, pentru prima dată în viața ei, în afara granițelor. Tânăra de 25 de ani spune că s-a prezentat sâmbătă la secția amenajată în orașul Bordeaux, din Franța, și că nu a întâmpinat nici o problemă.

„Cred că am rezolvat în mai puțin de două minute. Am urcat pur și simplu pe niște scări și am găsit imediat comisia, nu era coadă, nu era nimeni, sunt destul de multe cabine de vot, cred că mai mult de zece. Afară mă așteptau câteva prietene și când am coborât s-au mirat de cât de puțin a durat totul”, povestește Loredana.

74211286_2465133340208048_7291485456372334592_o WhatsApp Image 2019-11-09 at 1.30.22 PM

Tot în Franța a votat și Andrei, un tânăr care își face rezidențiatul la un spital din orașul Nancy. Spune că a aflat cu câteva zile înainte că poate vota de vineri până duminică și a decis să meargă chiar în prima zi. A constatat cu bucurie că totul a mers rapid și fără probleme.

„A fost ceva deosebit, ținând cont că nu sunt plecat de foarte mult timp din țară și a fost prima dată când am votat în străinătate. Am aflat cu câteva zile înainte că românii din străinătate pot vota timp de trei zile, astfel că am fost chiar în prima zi de votare, vineri. Când am ajuns nu am întâmpinat cozi interminabile sau alte evenimente neplăcute. A durat două minute”, povestește tânărul.

WhatsApp Image 2019-11-10 at 6.46.04 PM

Aceeași situație a fost relatată și în Germania. Andreea a fost vineri la secția de votare, alături de prietenul ei, emoționată de ceea ce avea să găsească acolo. Asta pentru că atunci când a fost ultimul referendum, ei erau tot acolo. Au stat cu orele la coadă și aproape că nu au reușit să pună ștampila pe buletin. De această dată însă, totul a fost diferit. Au votat la Munchen.

„Secția de votare s-a deschis la ora 12. Am intrat și eram doar noi. Merge repede, lumea este foarte amabilă. Totul s-a schimbat în bine față de ultima noastră experiență. Avem voie să votăm trei zile, până la ora 21, iar dacă atunci aveam două secții de votare în total, acum avem șase, cu aproximativ 30 de cabine de vot în total. Este o diferență enormă între cele două experiențe”, a povestit tânăra sibiancă.

WhatsApp Image 2019-11-08 at 3.54.34 PM

În Italia, votul a decurs de asemenea fără probleme. Elena a fost la secția de votare din Imola, un oraș mai la sud de Bologna, ieri seara. A intrat repede și a ieșit și mai repede, fericită că a putut să voteze.

„A fost totul ok. Eram doar eu și cei care se ocupau de secția de votare. Totul era foarte bine organizat, mulți oameni care se asigurau că e totul în regulă. Să fi fost zece oameni, dacă nu mai mulți”, spune Elena.

77006275_1143627099170478_4730163176618852352_n

Până la momentul publicării acestui articol, 601.562 de persoane au votat la una din secțiile amenajate în diaspora.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1053

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus