Sâmbătă,
21.09.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Falimentul ciobanilor. ”Dacă ni se ia exportul de miei ne-au terminat, ăsta e adevărul”

Falimentul ciobanilor. ”Dacă ni se ia exportul de miei ne-au terminat, ăsta e adevărul”

Ciobanii din Sibiu anunță falimentul întregii Mărginimi dacă Ministerul Agriculturii va sista exportul de animale vii, așa cum cer ONG-urile care apără drepturile animalelor. ”Dacă se face asta, ne-au terminat definitiv. Fără export, noi nu mai avem ce să facem în România, plecăm și noi în țări străine. Cine mănâncă aici carne de oaie? Noi tot ce creștem se duce la export. România are cel mai mare export de animale vii din Europa, dacă se termină și cu asta ce se va întâmpla cu deficitul, că oricum e la pământ”, a declarat pentru Turnul Sfatului, Florin Dragomir, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Ecomiorița.

Din întregul județ pleacă anual la export peste un milion de miei, susține el. Numai din Asociația condusă de Dragomir se exportă anual peste 20 de mii de animale. Fără acest export, ciobanii spune că ar trebui fie să plece din țară, fie să declare falimentul. ”În țară sunt aproximativ 10 milioane de oi, în Sibiu se cresc între unul și două milioane. Toți mieii de aici pleacă la export, în afară de ce se vinde de Paște, dar e un număr infim. Asociația noastră are undeva la 20 de mii de oi. De aici pleacă în fiecare an la export aproximativ 10 – 15 mii de miei. Dacă ni se ia exportul de miei ne-au terminat, ăsta e adevărul”, a mai spus președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Ecomiorița.

Ce vor ONG-urile

Mai multe ONG-uri, printre care Animals International și Freedom and Respect for Every Earthling, care apără drepturile animalelor au protestat la Ministerul Agriculturii după incidentul dramatic din portul Midia, unde o navă cu peste 14.600 de oi la bord s-a scufundat. Activiștii s-au întâlnit cu ministrul Adrian Oros și conducerea ANSVSA, însă doleanțele activiștilor nu au fost rezolvate, cel puțin deocamdată. În apărarea celor care militează pentru apărarea drepturilor animalelor a sărit și Comisia Europeană, care a cerut României să oprească exportul cu animale vii până la finalizarea anchetei cu privire la vasul scufundat, Queen Hind. “Deocamdată nu se pune problema opriri exportului de animale vii. În schimb, ce au început coelgii de la ANSVSA o să fie transporturile verificate şi dacă sunt respectate normele, la îmbarcare o să verifice şi se îmbarcă doar animale sănătoase, acces la apă, la hrană”, a declarat pentru Protv.ro, ministrul Agriculturii.

Ciobanii s-au supărat pe ONG-iști. ”Să aibă grijă de animalele de companie, nu de oile noastre”

Constantin Vonica, de loc din Sibiu, dar mutat cu oile în Arad, ”unde e clima mai caldă”, spune că doar exportul îi mai ține în picioare pe ciobani. Chiar a mers la București, la mitingul ONG-urilor, tocmai a vedea cine sunt cei care cer stoparea exporturilor.  “Am venit să vedem cine este interesat mai mult de bunăstarea animalelor decât noi. ONG-urile sau noi, crescătorii, care ne chinuim de când sunt în burtă la mămica lor. Sau părinții noștri, bunicii noștri s-au sacrificat cu viața pentru aceste animale și vin ei să spună că au mai multă grijă de bunăstarea animalelor ca noi. Să aibă grijă de animalele de companie, nu de oile noastre, că în meseria noastră noi știm mai bine de bunăstarea lor nu ei, ei să aibă grijă de animalele de companie. Sau să vină să ne ajute când ne este greu, că sunt perioade grele. Nu au venit niciodată să ne ajute pentru bunăstarea animalelor”, a declarat ciobanul Constantin Vonica, citat de Agrointel.ro. “De mici suntem pentru bunăstarea animalelor și parinții, și noi, și bunicii noștri și-au dat viața pentru bunăstarea animalelor. Sufletul nostru, ne credeți că de multe ori ni se rupe inima când pleacă pentru export , dar nu avem ce face trebuie să vindem că sunt mii, dacă le-am tot opri ce facem cu ele. Nu sunt un cățel, cum au dânșii, să avem grijă de el, noi avem grijă de mii”, a mai spus ciobanul.

Luptă cu Australia

Președinții asociațiilor crescătorilor de ovine susțin că pe plan mondial se desfășoară o luptă pentru scoaterea României de pe piața exporturilor. Ei susțin că cei mai mari exportatori, Australia și Noua Zeelandă au interes direct ca anumite ONG-uri să insiste pentru interzicerea exportului de animale în Românie. Ei acuză direct Organizația Animals Internațional, care își are sediul chiar în Australia. ”Nu excludem din calculele actuale această formă de obstrucționare, folosind ONG-uri gen ”Organizația Animals Internațional”, ce are sediul în Australia, unul din principalele state exportatoare de carne de oaie”, se arată într-un comunicat al Organizației Crescătorilor de Ovine din România, remis în luna septembrie. ”Insistăm și avertizăm ONG-urile sau aparatul manipulator de obstrucționare privind oieritul din România, că nu vom ceda în fața acestor practici, totodată solicităm ca toți cei care astăzi încearcă să blocheze exportul de oi, să vină cu soluții pertinente și argumente solide în ceea ce susțin și nu folosind filmări manipulatoare. Implicarea autorităților române (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) în colaborare cu Organizațiile Profesionale din domeniu, fac eforturi deosebite ca oieritul, exportul de animale, să se desfășoare în condiții de bunăstare la standardele cele mai ridicate. Statele dornice de achziții animale din România, anual participă la verificarea bunăstării animalelor și care își dau sau nu, acordul de parteneriat cu țara noastră. Prin urmare solicităm ca toți cei care încearcați practici neloiale să: nu mai loviți în producătorul român”, se mai apreciază în comunicat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Corina Badalau

Acum 4 ani

In sfarsit aveti o opinie, ciobanii mei sibieni mandri! Nu inteleg de ce v-ar interesa soarta animalelor cat timp v-ati luat banul gros pe ele! Astia chiar nu inteleg ca avutia se intretine cu cheltuiala?!
Raspunde

Cris

Acum 4 ani

Respect este necesar pentru orice ființa de pe aceasta planeta . Respectul pentru animale este la fel de important ca respectul pentru om. Dacă ciobanii au respect si suflet pentru oile si mieii lor atunci nu- i interesează in ce condiții aceste oi si miei sunt transportate sau cum sunt sacrificate ? Sau pentru tot ce au este respectul pentru bani ? Nimeni nu cred ca i- a obligat sa fie ciobani ( cel puțin sper eu) si nici pe părinții lor sau bunicii lor. Dacă practici o meserie, nu contează care, atunci încearcă sa o faci cu suflet si cu buna conștiința , dacă nu fiecare om este liber sa aleagă sa facă cu viața si cu meseria lui ce vrea, dar atunci sa nu se plângă si sa învinovățească pe alții pentru neajunsurile sau problemele lor.
Raspunde

!!!!!

Acum 4 ani

Eii cum v-ati invatat voi cu binele.....v-ati uitat cand mergeati cu niste jafuri de masini....acum aveti tot masini de teren smechere, aveti vile peste vile, bani in conturi. Intradevar a trecut mult din 2007 pana in prezent. Data de la care ati inceput sa primiti bani nemunciti, dar poate ar trebui sa va aminiti de acele vremuri si pe urma sa vorbiti de faliment.
Raspunde

CitizenX

Acum 4 ani

Atata isi mai plang de mila ciobanii nostri... Ca mieii se vand ieftin, ca lana o dau pe degeaba, ca dau faliment. Dar nu ii vad ca au si ceva initiativa sa se asocieze, sa acceseze niste fonduri si sa deschida un abator, o fabrica de procesare si sa nu mai chinuie animalele saptamani intregi pe drum si sa exporte civilizat . La fel si cu lana- le convine sa o dea pe nimic in loc sa se asocieze si sa faca o fabrica de material izolator pentru constructii sau chiar pentru stofe, desi inteleg ca nu e foarte calitativa pt asta. Solutii se gasesc, bani de la UE se pot accesa, dar mandria si individualismul sunt mari.
Raspunde

matei

Acum 4 ani

ba sa se opreasca exportul de animale vii si sa intram in randul celorlalte tari civilizate! sau abatorizate sau inchise in nave impreuna cu stapanii lor (ca sa aiba grija de ele pe parcursul calatoriei, normal).
Raspunde

Ionel

Acum 4 ani

Cand toti au ''geniala'' idee sa creasca oi, nu e de mirare ca piata e suprasaturata. Sunt mult mai multe efective decat are tara nevoie, sunt stane din km in km, chiar si in decembrie pe camp, lana, laptele si carnea sunt de slaba calitate. Cat credeti ca va mai merge aceasta pseudo crestere a animalelor?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Corina Badalau

Acum 4 ani

Cat timp exista sibieni mandrii!
Raspunde

Eu

Acum 4 ani

v-ati gandit ca cei care transporta au tot interesul ca "marfa" sa ajunga vie la destinatie? adica daca nu ajunge vie, acel animial mort reprezinta o pierdere pentru comparator/transportator.. este regretabil ceea ce s-a intamplat in port...
Raspunde

victorov

Acum 4 ani

Daca erati baieti destepti puneati mana de la mana si faceati un abator "ultra european" si mergea exportul de rupea. Voi chinuiti animalele prin tiruri vapoare.... Un stat civilizat exporta carcasa. Ati preferat sa investiti in imobiliare,Porche, benzinarii, hoteluri,......
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Asta cu abatoarele moderne este dovada cea mai buna ca toti nestiutorii isi expun parerea neintrebati. Retine: tarile in care se exporta mieii vii sunt musulmane, iar animalele sunt sacrificate dupa obiceiurile lor.
Raspunde

a

Acum 4 ani

Vai,m-ati facut sa plang!Sa ne fie mila de voi?Voi de ce nu aveti mila de noi?Ne tratati ca pe ultimii indivizi care nu vrem sa scoatem banii!De ce vindeti branza sau mieii la preturi mincinoase si neverosimile?De ce in Ploiesti,Bucuresti sau Brasov produsele sunt mai bune si mult mai ieftine? Iar de conditii de preparare nu mai vorbesc;m-am lecuit dupa ce am vizitat un "laborator"de preparare a branzei.In viata mea nu mai cumpar branza din piata!
Raspunde

MoldoSibian

Acum 4 ani

Pana ce si branza din Moldova e mai calitativa si ieftina. Aici kg de branza ajunge la 24 lei, iar in Suceava si/sau Botosani o iei cu 20 lei.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Erlkonig

Acum 4 ani

ba, da ce le mai pasa la toti habarnistii si invidiosii de exportul de miei
Raspunde

Baciu

Acum 4 ani

IONELE, ai perfecta dreptate, cine dracu a mai vazut satana langa stana? toti smecherii s-au facut CIOBAN, care habar nu au sa fac o branza si o carne de calitate,. Traiasca SUBVENTIILE si exportul.
Raspunde

@Baciu

Acum 4 ani

Satana langa stana?Ptiu,,, piei drace!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alesb

Acum 4 ani

Când veți face măcar o zi ce face un cioban, în ce condiții sta lângă oi, pe ploaie, zăpadă, soare, vânt, atunci sa vorbiți! De ce nu va faceți și voi ciobani dacă e asa bine? Voi vorbiți de precupetii din piețe care cumpără brânza de la ciobanii producători și o vând de multe ori într-adevăr la preturi nesimțite.
Raspunde

Corina Badalau

Acum 4 ani

Pentru ca nu avem iq subunitar cum ar veni? Numa zic
Raspunde

Iooo

Acum 4 ani

Tu nu faci diferenta dintre cioban (sluga cum zice Gigi Becali) si patron "la oi" ! Ciobanul este ala care sta in ploaie pentru 1000 lei, un pachet de tigati pe zi si o feldere de alcool. Patronul "la oi" este ala care se plange ca nu are bani sa ofere la zi amaratul ala de salariu de 1000 lei dar se primba cu SUV.
Raspunde

Mihai

Acum 4 ani

Oare ong-urile astea nu ar face niste demersuri pentru interzicerea exporturilor de lemn de exemplu?
Raspunde

Adevarul

Acum 4 ani

ONG-urile manevreaza dupa cum le spus cei care le finanteaza .. este o rusine ca din cel mai mare exportator de animale vi sa ajungem sa nu mai exportam deloc.. se doreste distrugerea completa a agriculturii acestei tari! animalele vii sunt exportate doar in tari musulmane unde se doresc doar vii datorita obiceiurilor de sacrificare"! nu mai ascultati chiar toate ONG-urile pentru ca in spatele Animal helth este o mare companie din australia care vinde chiar ea oi in carcase
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus