Sâmbătă,
26.11.2022
Innorat
Acum
4°C

Interviu. Cosmin Savu de la „România, Te Iubesc!”: „Sunt subiecte și personaje sulfuroase în Sibiu”

Interviu. Cosmin Savu de la „România, Te Iubesc!”: „Sunt subiecte și personaje sulfuroase în Sibiu”

Cosmin Savu este unul dintre reporterii „România, Te Iubesc!”, care recent au lansat cartea „Ne facem bine” la Librăria Humanitas din Sibiu. Cosmin Savu s-a născut în Avrig și a studiat în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Cosmin și-a început cariera în televiziune în timpul facultății, când a avut șansa de a se muta în București pentru a termina studiile în jurnalism. La început a lucrat în divertisment, la Atomic TV, unde a început de la munca de jos, dar viața i s-a schimbat când a descoperit jurnalismul de investigație. La „România, Te Iubesc!” și-a „anchetat” subiectele cu atâta pasiune încât a provocat demisia unui ministru.

Reporterul Turnul Sfatului a discutat cu Cosmin Savu despre ce înseamnă meseria lui, problemele orașului Sibiu și despre cartea „Ne facem bine”.

lansare carte ne facem bine (1)

Cum a fost studenția în Sibiu?

Cosmin Savu: Nu am simțit-o foarte, foarte bine pentru că am plecat repede. În schimb pot spune că am plecat de acasă la 14 ani, când am făcut Liceul Energetic și m-am mutat în Sibiu. Până la facultate, am mai făcut o școală la Fundația Româno-Germană și sunt tehnician – electronist. Am stat la cămin în perioada aceea, deci, am avut o viață studențească înainte de studenție. Nu ratam nici o petrecere, toate balurile bobocilor din liceu – mergeam la balurile bobocilor de la pedagogic, liceul de fete. În facultate mergem în toate discotecile.

Ce v-a atras la jurnalismul de investigație?

Cosmin Savu: Nici nu știu, poate m-a ales meseria pe mine. Nici când am început jurnalismul, nu am plecat cu gândul că aș vrea să fac asta. A fost o evoluție, în care și hazardul a jucat un rol, dar și cunoștințele pe care mi le-am făcut. În plus a contat credibilitatea pe care mi-am creat-o și seriozitatea de care am dat dovadă, probabil și faptul că sunt sibian. Eu am lucrat în divertisment vreo trei ani, târziu m-am apucat de reportaj și o dată ce am gustat din partea frumoasă a meseriei nu m-am mai putut opri. Nu m-aș mai întoarce în divertisment.

Am auzit că sunteți un fel de „arheolog”, mai bine spus „arheologul corupției”. Cum ați ajuns să purtați acest titlu?

Cosmin Savu: Una dintre calitățile mele este răbdarea. Poate par un om foarte dezorganizat, chiar haotic,  dar în toată dezordinea mea eu am o ordine foarte bine pusă la punct. Pe ecranul calculatorului meu sunt 50 de iconițe împrăștiate, dar eu știu exact unde este fiecare și ce conține. Nu suport să mi se facă curat pe birou pentru că eu îmi cunosc haosul foarte bine și îmi place să „sap”. Îmi place foarte mult să citesc, să fac conexiuni și îmi place, de foarte multe ori, să mă duc adânc în poveste, chiar dacă timpul este limitat. Sunt atât de avid de informații și conexiuni, încât mă tot duc pe un fir și îmi dau seama că multe lucruri nu o să ajungă la televizor.

lansare carte ne facem bine (3)

Cam cât timp petreceți în investigarea unui caz și cam care ar fi etapele unei investigații?

Cosmin Savu: Timpul este relativ, sunt materiale pe care le poți face în două – trei săptămâni, dar trebuie luată în considerare și logistica unei televiziuni, care este mai costisitoare și din perspectiva timpului. Eu încep prin a aduna informații. Cum spuneam, poate am pe ecranul calculatorului informații strânse și de șapte ani pe care nu le-am folosit încă. Pe scurt acumulez, dau de o informație on-line, într-un articol de presă locală sau de oriunde alt undeva și când cred eu că un subiect este creionat, îl propun.  Noi avem o ședință în care stabilim subiecte cu coordonatorul nostru, povestim cu toții despre aceste idei și ne consultăm inclusiv cu șoferi, cameramani, oamenii de la montaj și toți cei implicați în proiect pentru că nu știi niciodată de unde poate veni un sfat bun. Eu trebuie să înțeleg o anchetă înainte să o prezint la televizor. După acest pas, urmează interviurile, filmările, vizionarea și montajul. Deci, poate lua câteva săptămâni sau câteva luni de zile, depinde de documentare și evenimentele curente. Nu toate ajung să fie făcute și nu toate au o rată de reușită. La început de sezon eu propun mai multe subiecte, sunt cel care propune cele mai multe și colegii mei mă tachinează puțin, dar nu toate reușesc să ajungă la public din prima. Încep cu documentarea la mai multe subiecte ca să știu sigur că o să ajung undeva cu o parte din ele.

Dacă ar fi să alegeți un subiect din Sibiu pe ce anume s-ar axa și ce titlu ar avea?

Cosmin Savu: Nu am mai făcut de mult timp subiecte în Sibiu. Am un material, dar nu vreau să vorbesc despre el, încă „dospește”. Sibiul are subiecte, nu este foarte diferit de alte județe, chiar dacă noi vrem să credem asta. Râdeam cu cineva de la anti-corupție din județ care spunea «Și la noi se ia șpagă, dar nu 20%, ci 10%. Nu se dă înainte, se dă pe parcurs și se mai și face». Cam asta este diferența dintre Sibiu și Gorj, unde am făcut o anchetă sezonul acesta. Sunt subiecte și personaje sulfuroase.

Care credeți că ar putea fi o problemă a Sibiului care s-ar putea rezolva repede?

Cosmin Savu: Am văzut că a devenit haotic traficul și în Sibiu. Nu îmi dau seama care ar putea fi o problemă, pentru că nu petrec atât de mult timp aici. Tu ar trebui să știi mai bine.

A crescut criminalitatea...

Cosmin Savu: Au dat drumul la toți pușcăriași, cine s-a gândit la acest lucru ar fi trebuit să se fi gândit și la consecințe. Criminalitatea ar putea deveni o problemă, dar nu cred că este mai mare ca în alte părți.

lansare carte ne facem bine (4)

„Ne facem bine”, dar când?

Cosmin Savu: „Ne facem bine” în fiecare zi. Ne facem bine, dacă facem bine. Dacă tu faci bine devenim o comunitate mai legată. S-au schimbat lucrurile în bine și nu ai cum să nu observi, chiar și în Sibiu. Dacă te uiți la imagini cu Sibiul de acum 30 de ani, poți să observi schimbările. Oamenii sunt mai frumos îmbrăcați, stau mai drepți, nu mai au privirea aplecată și e un suflu nou, dar este o cale lungă până ne însănătoșim total ca și societate. În principal vedem aceste lucruri datorită Uniunii Europene, avem acces la informații și știm că se poate. Aceasta este problema politicienilor din România, nu mai pot ține oamenii proști, închiși în bula lor. Nici bătrânii nu mai pot fi păcăliți. Trebuie să punem presiune pe cei pe care i-am ales. Primarii sunt primari 24 de ore pe zi, nu opt ore și trebuie să lucreze în fiecare zi pentru oamenii care i-au votat.

Presiunea „Vă vedem” din Sibiu…

Cosmin Savu: A fost un fenomen fain, văzut foarte fain și în București. E unul dintre exemplele de a pune presiune pe niște oameni care nu au ținut cont de societate.

lansare carte ne facem bine (15)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

3 comentarii

Ion Ionescu

Acum 2 ani

Foarte bun interviul. Iar realitatea asta este, e peste tot aceiasi coruptie, inclusiv la Sibiu.
Raspunde

Praf in ochi

Acum 2 ani

Diferenta de 20 cu 10 la suta intre Gorj si Sibiu... daca asta e raspuns pentru cititorii tai, dom’le Savu...la intrebarea pe cand o ancheta pertinenta si in Sibiu inseamna ca asta e diferenta dintre un jurnalist si dumnevoastra... La ultimul articol publicat de turnul sfatului v-am dat niste sugestii... is curios daca aveti curaj sa startati vreo ancheta despre alesii locali... sa vedem cat de protejati sunt de sistem....!!!!
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

Legat de problema traficului ati putea investiga "haosul organizat" care domneste in dezvoltarea imobiliara de zeci de ani. Zic organizat pentru ca desi rezultatele sunt dezastruoase pentru oras, acest haos aduce beneficii palpabile unor personaje bine plasate. O ancheta serioasa pe aceasta tema asteptam de multi ani de la jurnalisti dar mai ales de la DNA, care cumva nu mai vine sa ii ia...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus