Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

ACTUALIZARE 300 de ha de spațiu verde din Sibiu, tratate cu otrăvuri concentrate de 70 de ori peste limita normală. Primăria: ”manipulare”

ACTUALIZARE 300 de ha de spațiu verde din Sibiu, tratate cu otrăvuri concentrate de 70 de ori peste limita normală. Primăria: ”manipulare”

Primul contract multianual de combatere a țânțarilor și căpușelor de pe toate spațiile verzi ale municipiului Sibiu ascunde ”o hibă” pe care nicio autoritate nu pare să dorească să o bage în seamă, măcar. Și anume faptul că firma căreia i s-a atribuit contractul va trebui să stropească toate spațiile verzi ale Sibiului cu o soluție de aproximativ 74 de ori mai concentrată decât în mod normal, pentru a respecta obligațiile pe care și le-a asumat.

Notă: Ulterior publicării acestui articol, reprezentanții Primăriei Sibiu au transmis un drept la replică. Îl regăsiți integral la finalul acestui articol.

Vineri, 21 februarie, într-unul din birourile Primăriei Sibiu au fost adăugate ultimele semnături pe contractul cu numărul 19, care are drept subiect ”Servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, în municipiul Sibiu și stațiunea Păltiniș”. Are o valoare de 3,4 milioane de lei, fără TVA, și este cel mai mare contract de dezinsecție și deratizare pe care Primăria Sibiu l-a atribuit în istoria sa (sumele sunt și de zece ori mai mari decât cele cheltuite până în 2018 pentru astfel de servicii). Creșterea valorii a fost justificată prin faptul că acest contract se întinde pe o perioadă de patru ani și, mai ales, are în vedere tratarea mult mai deasă a tuturor suprafețelor verzi din oraș: 308 hectare de spații verzi, mai precis, care să fie acoperite - lunar, în sezonul cald - de soluții menite să extermine țânțarii. DD Chim SRL din Deva este firma angajată în acest contract, firmă căreia Primăria Sibiu i-a atribuit și în 2019 un contract similar pentru câteva luni, dar fără licitație publică cu anunț publicat în prealabil.

O modificare cât șapte cisterne cu insecticid în plus, în fiecare lună

Neclaritățile din contractul semnat cu DD Chim SRL pornesc încă din faza de evaluare a ofertelor depuse pentru atribuirea contractului în discuție. În iulie anul trecut (căci licitația pentru contractul multianual atribuit luna trecută a fost lansată de Primăria Sibiu încă din martie 2019), cei de la DD Chim răspund unei solicitări de clarificare trimisă de comisia de evaluare a ofertelor. Prin adresa cu numărul 311 din 25 iulie 2019, cei de la DD Chim arată că pentru combaterea lunară a țânțarilor, pe cele peste 300 de ha de spații verzi din Sibiu vor folosi în loc de produsul K`Othrine Profi EC 250 (propus de ei în oferta inițială) produsul Solfac Trio EC 200. La o primă vedere, nimic în neregulă: ambele substanțe se folosesc într-o doză cuprinsă între 20 și 40 mililitri la fiecare hectar. Doar că potrivit instrucțiunilor de utilizare și conform avizelor emise de Comisia națională pentru produse biocide, cei 30 – 40 de mililitri de K`Othrine folosiți pentru tratarea unui hectar se diluează în doi litri de apă, pe când cantitatea de 20 – 40 de mililitri de Solfac se diluează în 150 de litri de apă pentru a trata un hectar de spațiu verde (pentru conformitate este vorba de avizele 2875BIO/18/05.14 din 15 octombrie 2013 și, respectiv, 4600BIO/18/12.24 din 27 noiembrie 2018).

Practic, prin înlocuirea K`Othrine cu Solfac, în loc ca pe cele peste 308 de ha de spații verzi ale Sibiului să fie pulverizate la fiecare dezinsecție aproximativ 620 de litri de soluție, firma câștigătoare se angaja să pulverizeze peste 46.000 de litri de soluție (pentru ilustrare, e vorba de o cantitate care încape în mai bine de șapte cisterne medii).

Avizele emise pentru cele două substanțe prevăd diluarea în cantități de apă sensibil diferite Avizele emise pentru cele două substanțe prevăd diluarea în cantități de apă sensibil diferite

Problema: ori va fi de 74 de ori mai concentrat ori va fi ”la plesneală”

Pentru ca dezinsecția să dea roade, toate cele peste 300 de ha de spații verzi din Sibiu trebuie tratate într-un termen de cel mult trei zile. Așa recomandă cei din domeniu, așa au cerut reprezentanții Primăriei prin caietul de sarcini.

Iar prin oferta lor inițială, cei de la DD Chim au arătat că vor face dezinsecția cu ajutorul a 16 operatori și unui anumit număr de dispozitive. Doar că, după modificarea ofertei prin înlocuirea K`Othrine cu Solfac, cei de la DD Chim au rămas tot cu cei 16 operatori și uneltele inițiale, deși cantitatea de soluție care trebuie împrăștiată în termen de trei zile este de 74 de ori mai mare. ”Imposibil. Ca să pulverizezi cei peste 46.000 de litri de soluție conform ofertei tehnice a celor de la DD Chim, ar fi nevoie de peste 220 de zile. Sau o pot pulveriza în cele trei zile prevăzute în caietul de sarcini, dar atunci ar trebui să nu mai dilueze Solfac-ul în câte 150 de litri de apă, ci în câte doi litri de apă, ceea ce ar duce la o soluție de 74 de ori mai concentrată decât în mod normal. Ori nu mai diluează substanțele conform avizelor și atunci nu se mai face o dezinsecție corectă”, arată Alexandru Badea, administratorul Coral Impex SRL, societate care a participat de asemenea la licitația pentru atribuirea contractului de dezinsecție și deratizare de la Sibiu.

O altă variantă ar fi ca cei de la DD Chim să folosească un număr mult mai mare de operatori și utilaje decât cele trecute în oferta tehnică, doar că această creștere de forțe ar însemna cheltuieli care nu pot fi acoperite din fondurile publice.

Micul scandal

Anterior semnării acestui contract, presa locală din Sibiu a fost sesizată asupra faptului că atribuirea acestuia face obiectul unui dosar pus în mișcare la DNA. Cei care au făcut sesizarea și au stârnit „scandalul” au fost reprezentanții firmei Coral Impex SRL. În cadrul licitației în discuție, oferta celor de la Coral Impex a fost considerată neconformă de către reprezentanții Primăriei Sibiu. Contestațiile pe care firma ploieșteană le-a depus, ca urmare a descalificării, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și, mai apoi, la Curtea de Apel Alba Iulia au fost respinse. Prin urmare, în fața acuzațiilor celor de la Coral Impex, reprezentanții Primăriei Sibiu au făcut trimitere la decizia CNSC și la hotărârea Curții de Apel Alba Iulia. Iar lucrurile au devenit din nou liniștite, mai ales că nici cei de la Coral Impex nu păreau tocmai ușă de biserică: în toamna lui 2015, chiar la Primăria Sibiu, procurorii DNA au făcut percheziții și au audiat funcționari tocmai pe subiectul contractelor de dezinsecție și deratizare semnate în anii anteriori cu Coral Impex (dosarul deschis în 2015 a fost, însă, clasat ulterior).

Fără explicații

Și tot de faptul că CNSC și Curtea de apel Alba Iulia au respins contestațiile celor de la Coral Impex s-au prevalat cei de la Primăria Sibiu și când au fost întrebați, oficial, cum explică pulverizarea celor peste 46.000 de litri de soluție cu aceiași muncitori și aceleași utilaje pregătite pentru pulverizarea a doar 620 de litri de soluție. ”Ofertantul Coral Impex SRL a avut la dispoziție și a folosit toate mijloacele legale pentru a contesta rezultatul procedurii de achiziție. Procedura de achiziție la care faceți referire s-a desfășurat cu respectarea integrală a normelor legale în vigoare. În afară de afirmațiile referitoare la stațiile de intoxicare montate pe domeniul public pentru activitatea de deratizare, toate celelalte afirmații au făcut deja obiectul plângerilor societății Coral Impex S.R.L. la C.N.S.C. și la Curtea de Apel Alba Iulia. După cum cunoașteți, ambele plângeri au fost respinse ca nefondate”, a fost explicația transmisă de Primăria Sibiu (referirile la stațiile de intoxicare fac obiectul altor neclarități din oferta celor de la DD Chim, pentru care Primăria Sibiu a oferit explicații la solicitarea Turnul Sfatului).

Turnul Sfatului a cerut și celor de la DD Chim să explice cum vor face dezinsecția în Sibiu, în condițiile în care vor avea de 74 de ori mai multă soluție de împrăștiat în câte trei zile ale fiecărei luni din sezon cald. La fel, cei de la DD Chim s-au ferit să dea explicații tehnice, invocând deciziile celor două instanțe. ”Vă asigurăm că, în executarea contractului care va fi încheiat cu Municipiul Sibiu, subscrisa respectă toate cerinţele caietului de sarcini şi toate prevederile legale aplicabile în materie”, a răspuns, în scris, Veres Csaba, administratorul DD Chim SRL.

Contractul în discuție acoperă toate parcurile și spațiile verzi din Sibiu Contractul în discuție acoperă toate parcurile și spațiile verzi din Sibiu

Când, de fapt...

În realitate, nici judecătorii CNSC și nici cei ai Curții de Apel Alba Iulia nu au luat nici măcar într-un moment în discuție neconcordanțele rezultate ca urmare a modificării ofertei de către cei de la DD Chim. Și asta deoarece, prin plângerea lor inițială, cei de la Coral Impex au contestat faptul că oferta lor a fost declarată neconformă și nu că în oferta celor de la DD Chim ar exista probleme. ”Abia după ce CNSC a început să judece contestația noastră, în dosarul de achiziție care a fost transmis de Primăria Sibiu am observat faptul că DD Chim și-a modificat oferta tehnică, prin înlocuirea K-Othrine EC 250 cu Solfac Trio EC 200. Abia atunci noi am atras atenția asupra acestor nereguli”, arată Alexandru Badea, administratorul Coral Impex.

Iar din motive procedurale, nici judecătorii CNSC și nici cei ai Curții de Apel Alba Iulia nu au mai luat în considerare noile sesizări referitoare la oferta celor de la DD Chim. ”La data de 22 noiembrie 2019, petenta Coral Impex SRL a depus în fața CNSC concluzii scrise, în care a invocat aspecte noi privind neconformitatea ofertei DD Chim SRL, pe care le-a învederat apoi în plângerea depusă la instanță. Contestatoarea s-a referit la faptul că DD Chim SRL a modificat propunerea tehnică și, pe cale de consecință și pe cea financiară, ca urmare a înlocuirii produsului insecticid de combatere, K-Othrine EC 250 cu Solfac Trio EC 200, însă CNSC nu a analizat aceste chestiuni. Neanalizarea acestor motive de către CNSC este corectă având în vedere dispozițiile neechivoce ale art. 21 alin. 3 din Legea 101/2016, în conformitate cu care: «Este inadmisibilă prezentarea unor motive noi de contestare și/sau formularea unor noi capete de cerere pe calea concluziilor scrise sau orale ori a precizărilor la contestație, ulterior termenului legal de formulare a acesteia». Prin urmare, motive noi de contestare nu pot fi formulate nici în fața instanței și nici în fața Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor pe calea concluziilor scrise”, se arată în motivarea hotărârii prin care Curtea de Apel Alba Iulia a respins contestația celor de la Coral Impex, fără să mai analizeze chestiunea tehnică a cantităților de soluție de dezinsecție.

Concentrație cu repetiție

Câteva zeci de elevi ai Liceului german ”Adam Muller Guttenbrunn” din Arad au ajuns la spital la începutul acestui an, după ce aceștia au început să se plângă de dureri de cap, mâncărimi și dureri abdominale la revenirea la cursuri, după vacanță. O parte din cei peste 40 de elevi au rămas internați, dar în cele din urmă niciunul nu a avut mai mult de suferit decât neplăcerile inițiale. Cursurile au fost suspendate pentru câteva zile, iar prima cauză a acestei situații a fost indicată a fi acțiunea de dezinsecție, dezinfecție și deratizare pe care cei de la DD Chim au efectuat-o în clădirea liceului. ”Ancheta este, încă, în desfășurare, dar noi considerăm că dezinsecția-dezinfecția și deratizarea nu s-au efectuat corespunzător. Cei vinovați vor răspunde pentru superficialitate și lipsă de profesionalism”, au dat publicității reprezentanții Liceului, printr-un comunicat emis în 21 ianuarie 2020.

Liceul german ”Adam Muller Guttenbrunn” din Arad. Sursa foto: site-ul liceului Liceul german ”Adam Muller Guttenbrunn” din Arad. Sursa foto: site-ul liceului

Ancheta în desfășurare la Arad este una penală. ”În vederea stabilirii cu exactitate a stării de fapt privind evenimentul de sănătate publică de la Liceul teoretic din Arad, cercetările au fost efectuate de Direcția de Sănătate Publică Arad, Inspectoratul de Poliție al Județului Arad, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad. Însă datele solicitate de dumneavoastră constituie obiectul unui dosar penal în curs de cercetare”, au răspuns cei de la DSP Arad, la solicitarea Turnul Sfatului de a transmite o copie a controlului efectuat la liceul german, ca urmare a evenimentelor din ianuarie.

Surse apropiate situației au arătat că există indicii că durerile de care s-au plâns elevii ar putea avea drept cauză concentrațiile folosite de angajații DD Chim în dezinsecția și deratizarea realizată în clădirea liceului. ”Din fericire, nu a fost nicio situație mai complicată la vreun copil, s-a stat maxim trei zile în spital pentru monitorizare. Nu a fost nicio situație gravă, de aceea cred că ancheta nu merge chiar așa repede. La liceu, pentru dezinfecție și dezinsecție, s-a folosit Preventol și încă o substanță. La care, se pare, cei de la DD Chim au folosit o concentrație mai mare. Concentrația trebuia să fie de până la 1% și ei au folosit 2%”, este informația obținută de redacția Turnul Sfatului.

Dreptul la replică

Ulterior publicării articolului despre detaliile tehnice ale contractării dezinsecției și deratizării spațiilor verzi din municipiul Sibiu, reprezentanții Primăriei au transmis redacției Turnul Sfatului un drept la replică în care acuză de ”dezinformare și crearea de panică”. Redăm mai jos, integral, textul transmis de Primăria Sibiu, cu precizarea că astfel de detalii au fost solicitate, în scris, administrației locale din data de 17 februarie 2020 și sub rezerva faptului că detaliile tehnice mai jos descrise nu au fost verificate dacă se regăsesc sau nu în oferta depusă de societatea căreia i-a fost atribuit contractul (spre exemplu, reprezentanții administrației locale susțin că, de fapt, cantitatea de substanțe care trebuie împrăștiată pe spațiile verzi este aproape cinci ori mai mare decât cea inițial ofertată - 3.000 de litri față de 620 de litri - și că această cantitate poate fi împrăștiată cu aceleași echipamente pregătite pentru o cantitate de cinci ori mai mică).

”Referitor la articolul apărut în data de 8.03.2020 cu titlul ”300 ha de spațiu verde din Sibiu, tratate cu otrăvuri concentrate de 70 de ori peste limita normală ”, articol care dezinformează și generează panică, aducem la cunoștință următoarele informații pe care vă rugăm să le publicați în baza dreptului la replică în cadrul aceluiași articol pentru ca cititorii dumneavoastră să fie corect informați:

În ceea ce privește modificarea substanței utilizate pentru efectuarea dezinsecției:

Atât în oferta depusă de firma DD Chim în 24.04.2019, cât și în oferta depusă de Coral Impex, substanța insecticidă care urma să fie utilizată era K- othrine PROFI EC 250, aceasta fiind avizată de Ministerul Sănătății - Comisia Națională pentru Produse Biocide, avizul fiind valabil la data depunerii ofertelor, respectiv până în 31.12.2024.

În 30.06.2019 însă avizul Ministerului Sănătății pentru substanța K-othrine a fost retras și deci substanța respectivă nu mai putea fi utilizată. Prin urmare, ofertantul DD Chim a propus Primăriei Sibiu înlocuirea acestei substanțe cu insecticidul Solfac Trio EC 200, substanță avizată de Ministerul Sănătății - Comisia Națională pentru Produse Biocide care NU ESTE OTRAVĂ, așa cum se afirmă în articol, îndeplinind condițiile privind siguranța populației.

Precizăm că această înlocuire nu a modificat prețul ofertei.

În ceea ce privește afirmațiile eronate și iresponsabile cu privire la depășirea concentrației permise de insecticid, precizăm următoarele:

În fișa tehnică și de securitate a produsului Solfac TRIO EC 200 se precizează într-adevăr că diluția permisă este de 0,2-0,4 % la 150 litri de apă, DAR SE PRECIZEAZĂ ȘI CĂ, ”În funcție de tipul de echipamente și de recomandările producătorilor acestora, se pot aplica 0.5-15 l/ha, dar cu respectarea strictă a cantității minime de produs insecticid concentrat pe unitatea de suprafață  (30-60ml/10L/ha). Având în vedere că firma contractată va utiliza echipamente de mare capacitate (300 de litri/cisternă) și moderne (echipamente care lucrează cu ceață rece și ceață caldă), concentrația soluției care va fi aplicată în zonele verzi din Sibiu va fi de 30 ml/10l/hectar, o concentrație permisă de normele tehnice și sigură pentru sănătatea populației.

Prin urmare, rezultă că cantitatea de soluție care va fi aplicată pe cele 308 hectare de suprafață verde va fi de aproximativ 3.000 de litri și nu 46.000 de litri așa cum s-a calculat GREȘIT în articol (sperăm că este doar o eroare de calcul și nu o manipulare grosolană a opiniei publice). Astfel, cantitatea de soluție poate fi  aplicată în cele 3 zile contractuale, cu echipamentele și operatorii utilizați de firma contractată.

NOTĂ: Precizăm că în acest an, nu s-au efectuat campanii de dezinsecție în oraș. Asigurăm și pe această cale sibienii că departamentele specializate din cadrul Primăriei urmăresc minuțios toate aspectele legate de siguranța și sănătatea populației, analizând cu seriozitate ofertele depuse și datele tehnice”.

Sursa foto principală: Răzvan Negru

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

S

Acum 2 ani

Sa vina bolile, intoxicațiile, fauna moarta (nu doar tantarii...) Vai de capul nostru Toți vor sa ne facă rău zilele astea
Raspunde

Cristina

Acum 2 ani

Vai de ea natură! Pe lângă țânțari și căpușe vor omorî toate insectele. Dezinfectanții, șervețelele umede, folosiți să ne ferească de coronavirus dacă ajung in mediul acvatic, în sol vor face prăpăd pe termen lung. Ne batem joc zi de zi de planetă. Suntem egoiști și incapabili să înțelegem că de fiecare dintre noi depinde să schimbăm ceva în bine că în rău o facem în fiecare zi...
Raspunde

Pisti

Acum 2 ani

pai cum vrei sa omori virusul ala chinezesc cu 10 labe care se ascunde in tufisuri ?
Raspunde

dd

Acum 2 ani

Sa ii oblige primaria sa foloseasca K`Othrine si gata! Oricum, de la cap se impute pestele! De la ceea ce ar trebui sa fie aplicat pana la realitate este diferenta mare!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicoleta

Acum 2 ani

Sunt tare curioasa , voi ăștia care va dați mari Ziariști , câți bani ati luat de la firma concurenta S.C Coral , cei care au omorât ratele anii trecuți intr-un parc din București???Nu mai publicați minciuni și dezinformați populația pentru câțiva lei!Societatea care a câștigat licitația a prestat di anul trecut pe raza Sibiului și nu a otrăvit nici un om și nici natura!Fi-ți dracului profesioniști , atat ziarele cât și televiziunile, pt ca ați ajuns sa mințiți și sa “umflați “ subiectele de au ajuns oameni sa le fie frica sa mai iasă din case!
Raspunde

tudor

Acum 2 ani

Disperarea infractorilor TRANSPOLITICI de a se face utili si mai ales ….apropiati PUTERNICILOR ZILEI , a condus la manipularea mizerabila a licitatiei de la SIBIU ,atribuita fostilor sponsori ai…coruptilor PSD-ului (MAZARE.OPRESCU,HREBENCIUC si altii) . Penibila firma otravitoare SC DD CHIM SRL nu este decat interfata exgeneralului mafiot SUCATA,marinar,spp-ist,miner,al chemist, etc.Omul catarg de care se agata sforariile transpartinice ! Din consilierul lui HREBENCIUC ,a devenit “prietenul” FORUMULUI DEMOCRAT GERMAN(sic!) propulsandu-l manipulator si interesat pe dl. KLAUS FABRITIUS ….presedinte de onoare al ARCVIP ,unde isi dau mana firma sa SC ALLCHIM Co cu SC DD CHIM SRL ,SC ROMPREST SA , SC….MAGUREANU SRL si alti oameni de bine si foarte bine !Adica TALHARII NATIEI se ascund….tactic dupa o personalitate de etnie germane ca STALIN nu mai este credibil ! ALO , se aude in casca sau trebuie sa o punem pe….NICOLETA sa repete ?!!
Raspunde

Cetățean

Acum 2 ani

Ăștia care iau decizii pt sibieni nu pot gândi mai inteligent? Și în fața cui răspund? Sibiul este și asa un oraș foarte poluat! Faceți câțiva pași pe Mihai Viteazul, Calea Dumbravii, Alba Iulia, șamd. De unde pot afla eu cetățean starea de poluare a orașului? Va amintiți ca acum 10-15 ani era un panou la Ramada pe care se afișau parametrii de calitate a aerului? Acum nu mai avem voie la astfel de informații?
Raspunde

sibianca

Acum 2 ani

Primaria nu ne arata clar parcelele care pe care se va aplica dezinsectia respectiv parcul X cate hectare, zona verde din cartierul X cate ha. Totul este la general si cum se cheltuiesc banii din aceasta afacere care pare foarte dubioasa cu procesele exzistente.Primaria ar trebui sa faca o adunare publica pe cartiere in privinta aerului pe care il inspiram, zgomotul masinilor vechi, a motocicletelor cu teava de esapament pentru zgomot mare, in colaborare cu politia Sibiu. Hai sa vedem are primaria curaj sa oraganizeze aceste campanii ca vorba accea vin alegerile.
Raspunde

Cris

Acum 2 ani

Barbari si primitivi. Câta prostie si necunoaștere poate fi in capul lor ! Exista de ani si ani de zile vaccin pentru bolile răspândite de căpușe ! Cât de înapoiată este aceasta țara , din păcate se misca precum melcul in foarte multe direcții. Oamenii care sunt responsabili pentru astfel de prostii ar trebui Trași la răspundere si educați in privința acestor prostii pe care le fac. Învățați si acceptați alt fel de metode înainte te de a abuza si distruge.
Raspunde

Ale

Acum 2 ani

Cred ca astia fac teste pe noi cu chimicale, radiatii > 5 G ... Noi stam ca fraierii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus