Vineri,
22.01.2021
Innorat
Acum
-2°C

Modelul declarației pe proprie răspundere pentru ieșirea din casă: ”poate fi completată și olograf”

Modelul declarației pe proprie răspundere pentru ieșirea din casă: ”poate fi completată și olograf”

Autoritățile centrale au făcut publice modelul declarației pe proprie răspundere care va trebui completată de cei care, începând de luni, vor părăsi domiciliul în intervalele orare în care acest lucru este restricționat.

Prin Ordonanța militară emisă sub numărul 2/21 martie 2020, începând cu seara zilei de luni este interzisă părăsirea locuinței sau a gospodăriei în intervalul orar 22:00 – 06:00, cu câteva excepții. Iar pentru aceste excepții, este necesară completarea unei declarații, fie de către angajatori (în cazul în care ieșirea din casă se face din motive profesionale), fie de către fiecare persoană, pe proprie răspundere (în cazul în care ieșirea din casă se face din alte motive).

”Precizăm faptul că declarația pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pus la dispoziție. Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei”, se arată într-un comunicat al Grupului de comunicare strategică, remis redacției Turnul Sfatului.

La eventualele filtre pe care le vor întâlni în cale, sibienilor le vor fi fotografiate atât declarația, cât și actul de identitate, se mai arată în documentul citat. Modelul realizat de autoritățil centrale solicită atât copletarea cu datele personale (nume, adresă, serie și număr carte de identitate, CNP, numele părinților), precum și adresa la care persoana locuiește efectiv. Totodată, va trebui completat intervalul orar în care este estimată deplasarea în afara locuinței, locul de plecare și destinația, precum și bifarea situației pentru care este necesară părăsirea locuinței.

MODEL Declaratie pe proprie raspundere OM2

Motivele

Potrivit Ordonanței militare amintite, de luni, 23 martie ora 22:00, sibienii – la fel ca și toți românii – mai pot părăsi domiciliul pe parcursul nopții (între orele 22:00 – 06:00) doar în câteva situații. Prima este cea în care deplasarea are loc în interes profesional ”atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță”. Celelalte justificări pentru care va mai fi permisă ieșirea din casă – și care vor trebui trecute în declarația pe proprie răspundere – sunt ”deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale”, ”deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță”, ”deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie”, și ”deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice”. Cu statut de excepție, un al alt motiv ar fi o situație de urgență, care trebuie descrisă ca atare.

Pe timp de zi (intervalul orar 06:00 – 22:00), aceste restricții sunt considerate recomandări. Căreia i se adaugă și aceea de a se încerca evitarea formării de grupuri mai mari de trei persoane, dacă nu e vorba de aceeași familie.

Descarcă de aici  MODEL Declaratie pe proprie raspundere OM2 și, respectiv, MODEL Adeverinta angajator

Citește și Noaptea, România intră într-un fel de carantină. Ziua, funcționează sub recomandări, fără mall-uri și evenimente religioase

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus