Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
8°C

Primul echipament de testare rapidă Covid-19, instalat la Spitalului județean. Din donații

Primul echipament de testare rapidă Covid-19, instalat la Spitalului județean. Din donații

După linia de testare moleculară donată de Fundația Con-A, în cadrul Spitalului județean Sibiu va fi pus în funcțiune un nou echipament, unul de testare rapidă, donat de compania Oasis Green Energy.

Spre diferență de linia moleculară care este utilizată acum pentru testele Covid-19 în cadrul Spitalului județean Sibiu (dar și în cadrul Spitalului de Pediatrie din Sibiu), sistemul de analiză cumpărat acum este unul care se bazează pe detecția anticorpilor în sângele persoanelor testate (testele moleculare verifică prezența virusului în corp). Noile echipamente au fost instalate în cadrul Spitalului județean Sibiu în cursul zilei de vineri, 24 aprilie, urmând ca de luni, 27 aprilie, acestea să fie puse în funcțiune după o instruire prealabilă a personalului medical.

Rezultate rapide

Spre diferență de testele de diagnosticare moleculară, testele bazate pe detectarea prezenței anticorpilor în sângele pacienților oferă rezultatele mult mai rapid. ”Testele rapide identifică anticorpii prin analizarea unei probe de sânge, putând detecta persoanele care au fost infectate. Sunt detectate două tipuri de anticorpi – IgM, primii anticorpi care apar, arată faptul că virusul e încă prezent și dispar după aproximativ două săptămâni. IgG sunt anticorpi care persistă, însă nu se știe cât de mult, la acest moment. Acest test oferă rezultate în câteva minute, nu câteva ore ca în cazul PCR, conform raportuldegardă.ro”, se arată într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului de către Fundația Comunitară. Aceasta din urmă este cea care a achiziționat echipamentele în discuție (aparatul de testare, accesoriile și kiturile de testare), ca urmare a unei donații în valoare de 200.000 de lei făcută de compania sibiană Oasis Green Energy. ”Achiziția a fost făcută la recomandarea conducerii Spitalului Județean Sibiu și a Consiliului Județean Sibiu și are în vedere creșterea capacității de testare la nivelul județului, orientată în principal spre cadrele medicale, dar și angajații jandarmeriei, ambulanței, lucrătorii din asistență socială și alte grupuri expuse contaminării”, mai arată sursa citată.

Oasis Green Energy este deținută de oamenii de afaceri Klaus Reisenauer și Kurt Wagner, printre cei mai activi jucători de pe piața imobiliară de retail din țara noastră. Donația oamenilor de afaceri sibieni a fost realizată prin intermediul campaniei de strângere de fonduri ”O comunitate + Sănătate”, inițiată de Fundația comunității din Sibiu. În cadrul acestei campanii s-au strâns până acum peste 2,33 de milioane de lei, de la peste 2.000 de donatori individuali și aproape 100 de companii. ”Campania de strângere de fonduri lansată de Fundația Comunitară Sibiu, pe platforma ocomunitate.ro, continuă, având ca obiective soluții de răspuns pentru criza cauzată de COVID-19, atât în cadrul sistemului medical, cât și în alte zone ale comunității. Mai multe detalii despre campanie și achizițiile făcute prin intermediul acesteia pe ocomunitate.ro”, mai arată reprezentanții Fundației.

Chestiuni tehnice

”Testul rapid pune în evidență efectul la nivelul sistemului imun pe care îl are contactul virusului cu organismul. Mai exact, pune în evidență anticorpii de tip IgG și IgM. Aceste proteine indică dacă sistemul imunitar al unei persoane a răspuns sau nu la o infecție cu noul coronavirus. Testul rapid se face folosind sânge, iar rezultatele sunt gata în câteva minute. Aceasta îl face să fie ușor de utilizat, iar personalul necesar necesită o pregătire și dotări minime. Poate fi făcut inclusiv în locuințele suspecților. Însă poate fi făcut, cel mai devreme, atunci când pacientul are deja simptomatologie, pentru ca rezultatele să fie de încredere”, descrie modul de funcționare a testelor rapide dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, citată de Ro Health Review .

Minusurile testărilor rapide sunt date de faptul că pot oferi rezultate fals pozitive sau rezultate fals negative. ”Potrivit studiilor, motivele pentru rezultatele fals negative pot fi, în primul rând, legate de concentrații scăzute de anticorpi. Când nivelurile de anticorpi IgM și IgG sunt sub limita de detecție, rezultatul va fi negativ. Un alt motiv pentru rezultate fals negative poate ține de specificul răspunsului imunitar al fiecărui pacient în parte. În al treilea rând, anticorpii IgM vor scădea și dispărea după două săptămâni. În unele cazuri, este greu de știut exact când a fost infectat un pacient sau cât timp a fost infectat. Deci, în momentul testului, nivelul IgM poate fi sub cel detectabil de test”, a mai explicat dr. Beatrice Mahler pentru Ro Health Review.

În cazul testelor moleculare (precum cele efectuate acum la Spitalul județean), acestea verifică prezența virusului în organism prin detectarea fragmentelor genetice specifice SARS-CoV-2 în probele prelevate. Minusurile acestor testări sunt legate de faptul că necesită personal specializat, iar durata de obținere a rezultatelor se poate prelungi chiar pe parcursul mai multor zile.

Încă două aparate în așteptare

Prima linie de testare pentru noul coronavirus (cea donată de Fundația Con-A) a fost pusă în funcțiune de vineri, 3 aprilie 2020, în aceeași zi în care a fost pusă în funcțiune și linia de testare din cadrul Spitalului de Pediatrie Sibiu (dar care este folosită doar pentru cazurile pediatrice). După o săptămână, laboratorul Spitalului județean a fost dotat cu un extractor automat, care a crescut capacitatea de testare cu 48 de teste pe zi. ”Estimăm că în prezent se pot realiza între 80 și 130 teste pe zi, în funcție de ture, program și disponibilitatea kiturilor pentru extracție automată”, arătau reprezentanții Spitalului județean Sibiu, la solicitarea Turnu Sfatului.

În afara liniei de testare deja instalată la Spitalul județean, autoritățile locale au mai obținut finanțare pentru o a doua linie de testare, dar deocamdată nu a fost anunțată identificarea vreunui furnizor. Un laborator de testare pentru SARS-CoV-2 este în curs de achiziție și de către Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu. Termenul pentru depunerea ofertelor de către companiile interesate de această licitație a fost stabilit pentru ziua de 27 aprilie 2020.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Mircea

Acum 3 ani

Un aparat de testare donat de Cona si unul donat Oasis!!!!???? Spitalul e in subordinea consiliului judetean. In consiliul judetean e majoritar PNL si FDGR. Daniela Campean e presedinte de CJ. Ce naiba a facut incompetenta a fost doar la coafor ? ca are un buget imens acolo. Daca nu erau astea doua societati private nici acum nu aveam aparate de testare. Doamne cat de prost manager sa fii intr-o asa functie cu un buget mare si sa nu fii in stare de nimic. Multumim Cona si Oassis. Pe papusa fara creier Campean o asteptam la vot. Poate pleaca singura pana atunci daca realizeaza ca e catastrofa, desi mare ar fi mirarea. Doamne fereste cat de retardati sunt astia de la PNL Sibiu, imi vine sa imi musc mana ca i-am votat, dar Turca, Campean si prietenii mai vin alegeri si o sa vedeti voi cei de la PNL pt bataia asta de joc la adresa sibienilor
Raspunde

Aaa

Acum 3 ani

Ticăloșii de la PNL nu vor sa cumpere aparate de testat ca doar sunt in toate supermarketurile si psd-ul le-a lasat miliarde de euro din perioada cand datorita lor duduia economia.Or fi ăștia de la PNL retardati dar psd a dus ticalosia si hotia la cote inimaginabile .In județele conduse de psd au asteptat sa le aduca guvernul aparat de testare ca bugetul era pentru praduit si salarii enorme nu pentru altceva.
Raspunde

Sibian SB

Acum 3 ani

Evident ca din donatii, ca doar banii noștri plătiți lunar la stat se duc la smecherii tarii, nu pt bunastarea cetățeanului. Dar oricum, o veste buna.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus