Marţi,
13.04.2021
Parțial Noros
Acum
17°C

Doi sibieni au deschis o afacere inedită: Fac îngrășământ pentru legume din lână de oaie

Doi sibieni au deschis o afacere inedită: Fac îngrășământ pentru legume din lână de oaie

Doi tineri sibieni din Șura Mică au dezvoltat în acest an o afacere inedită în agricultura românească: peleți de îngrășământ eco din lână de oaie. Ideea lui Marius Laabs și a Lioarei Vasilescu a plecat în urma discuțiilor cu oierii care se plângeau că aruncă lâna fiindcă, în zilele noastre, oamenii nu o mai cumpără. Tinerii s-au documentat și au descoperit că peleții sunt cea mai bună varianta pentru o agricultură ecologică. „În prezent realizăm în jur de 10 tone pe lună. Ne propunem să ajungem la o capacitate de producție de 50 de tone, lucrându-se în două schimburi. Sperăm, anul acesta, să avem vânzări de 9 milioane de lei, iar anul viitor, dublu. Avem certitudinea produsului nostru care este 100% organic și ramâne în sol aproape 6 luni, eliberând îngrășământ pentru plante. Un pelet absoarbe apă de până la 4 ori greutatea proprie”, afirmă Marius Laabs, pe site-ul societății.

Naked Sheep SRL nu are încă încărcate datele cu înregistrările fiscale pe site-urile de profil, însă tinerii susțin că proiectul lor în care au investit până acum 200 de mii de euro va fi rentabil. Ei apreciază că pot face vânzări de până la nouă milioane de lei pe an. Până acum, investiția a fost doar utilajele care transformă lâna în peleți  Din cauza pandemiei, însa, afacerea nu a demarat în luna februarie a acestui an, așa cum ei își propuseseră., pentru că inginerii germani care trebuiau să acorde avizul de funcționare nu au mai putut călători, ceea ce a determinat o capacitatea de producție nu foarte ridicată.

Un kilogram de peleți produs de sibienii din Șura Mică se vinde cu 50 de lei, iar fertilizatorul se vinde în pachete de 450g, 1 kg, 5 kg, 15 kg, 25 kg sau Big Bag de 500 kg.

”În momentul de față avem o capacitate de 10 tone pe lună, dar o vom ridica la 25 de tone, iar când se va lucra la două schimburi, capacitatea de producție va crește la 50 de tone pe lună. In primul an de producţie estimăm vânzări de 9 milioane de lei, iar pentru anul viitor țintim o dublare a acestora”, a mai spus Marius Laabs, co-fondator al Naked Sheep.

Beneficiile îngrășământului din lână de oaie

Produs din lână de oaie, fertilizantul are un rol important în întreținerea solului. Peleții vor acționa în mod eficient asupra pământului și îl vor îmbunătăți pe parcursul funcționării sale. Chiar dacă recolta este mare, produsul garantează înflorirea abundentă și creșterea mai bună a culturilor și oferă toate elementele esențiale care pot permite plantelor să se dezvolte în condiții bune. ”Un alt beneficiu al acestui îngrășământ natural este cel economic. Permite o gestionare optimă a apei, mai ales dacă există o perioadă de secetă. Peleții au capacitatea de a absorbi și reține o cantitate mare din greutatea lor în apă. Astfel, plantele vor profita de această retenție bună pentru a avea o creștere puternică”, susțin producătorii.

După perioada de utilizare peletul este biodegradabil. Îngrășământul eco funcționează ca un substrat fizic în care planta se fixează, aducându-i-se valori nutriționale de azot, fosfor și alte elemente.

”Ne mândrim cu faptul că produsul nostru este 100% organic, acesta menținându-se în sol până la 6 luni, unde eliberează în mod constant îngrăsământ pentru plantă. Planta are nevoie de o irigare de capacitate mică, un pelet absorbind apa de până la 4 ori greutatea proprie”, a declarat Marius Laabs, co-fondatorul Naked Sheep.

Ciobanii se plâng că nu au ce să facă cu lâna oilor

Ciobanii susțin că plătesc între 4 şi 5 lei pentru tunsul unei oi, iar pe lâna obţinută primesc 3 lei de la centrele de colectare a lânii. În acest moment, în România se produc anual 23 de mii de tone de lână, iar centrele de colectare se plâng la rândul lor că lâna trebuie exportată, pentru că nu mai există nicio fabrică în România care să o prelucreze. Iar la export se bat cu țări mult mai puternice la acest capitol. ”Se zicea că va face două centre de spălare a lânii. N-a făcut nimic”, se plânge un om de afaceri sibian, care administrează un centru de colectare a lânii. ”Pe noi nu ne ajută nimeni. Ciobanul primește subvenție și pe oaie și pe lână, noi nu primim nimic. Au promis spălătorii, dar n-au făcut nimic”, se plânge sibianul. O bună parte din cele 23 de mii de tone se colectează din Sibiu.

Centrul de colectare a lânii Tolga SRL funcționează de mulți ani și este condus de un cetățean turc, Erdogan Ergun Akavci. ”Ciobanii primesc minim 3 lei pe kilogramul de lână. Dar dacă ai subvenție pentru oaie, e și normal că nu te interesează lâna. Până acum am avut obiect de activitate doar colectarea și vinderea lânii, dar acum încep să mai fac și altceva. Ne pregătim să facem activități de logistică, să transportăm oi în străinătate, pentru că doar cu centrul de colectare lucrurile nu funcționează. Trebuie să fac și altceva, dacă vreau să rămân în picioare”, a declarat Erdogan pentru Turnul Sfatului.

Cetățeanul turc dezvoltă prin societatea Tolga SRL afaceri de 4,2 milioane de lei în 2018. A investit în 1999 200 de mii de euro și a înființat atunci cel mai modern centru de colectare al lânii din zona Ardealului, după cum anunța agrointel.ro. Capacitatea de preluare a ajuns la 10.000 de tone pe sezon, iar întreaga cantitate este selecționată și exportă cu precădere în Turcia. 

Foto: facebook.com/Naked-Sheep-România

Vizualizari: 2946

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus