Duminică,
23.01.2022
Ninsori Usoare
Acum
-4°C

Plămânul artificial cedat de Polisano Spitalului Județean nu poate fi folosit nici acum. Poate ”în trei, patru luni...”

Plămânul artificial cedat de Polisano Spitalului Județean nu poate fi folosit nici acum. Poate ”în trei, patru luni...”

Aparatul ”ECMO”, cedat Spitalului Județean de către Polisano la începutul lunii noiembrie nu funcționează nici acum. Ceea ce este și mai rău, este că după o lună și jumătate sunt aceleași probleme.

În 2 noiembrie, prefectul Sibiului, Mircea Crețu, anunța că în urma unei discuții pe care a avut cu managerul Spitalului European Polisano un aparat de tip ECMO care poate oxigena sângele pacienților care au probleme pulmonare, va fi cedat Spitalului Clinic Județean. Se explica atunci că aparatul va putea fi folosit în spital în aproximativ două săptămâni, după o perioadă de training a doctorilor de la Spitalul Județean, la o firmă din Brașov. ”Două săptămâni e posibil să dureze, astfel încât specialiștii să poată folosi în deplină siguranță și calitate acest aparat”, spunea prefectul în cadrul unei ședințe a Comitetului pentru Situații de Urgență.

În 20 noiembrie, aparatul tot nu funcționa, informația apărând în cadrul unei ședințe a Consiliului Județean Sibiu. Supărat că președinte CJ Sibiu a spus că aparatul Ecmo nu a putut fi folosit pentru că nu funcționează, directorul medical al Polisano, consilierul județean Paul Porr a explicat că lipsesc anumite consumabile, însă problema poate fi rezolvată. ”Mai trebuiau acolo niște materiale consumabile și le-am cerut celor de la spital să-mi comunice ce lipsește. Ar trebui să discute specialiștii între ei. Am vorbit și astăzi, le-am cerut să facă o listă cu tot ce lipsește și le dăm tot, pentru că de aia l-am dat, să-l folosească. Iar apoi, după ce nu mai au nevoie îl luăm noi și îl folosim pentru intervenții”, a declarat atunci directorul medical al Spitalului Polisano, dr. Paul Porr.

Astăzi, 15 decembrie, aceste consumabile lipsesc în continuare, nu s-a făcut încă nicio achiziție a consumabilelor, iar personalul nu mai poate fi pregătit, ci trebuie angajat un medic specialist. ”Am avut un grup de lucru comun format din specialiștii noștri pe terapie intensivă, împreună cu specialiștii de la Polisano. În cadrul acestui grup de lucru s-a stabilit modalitatea de lucru și cele necesare pentru desfășurarea acestei activități și coroborat cu statisticile și cu studiile de specialitate care au relevat și pentru această chestie public, a fost și un interviu al șefului de secție de pe ATI, aceste studii au arătat că, da, aparatura ECMO poate fi folosită în tratamentele acestor pacienți cu afectare gravă, dar pasul următor trebuie neapărat coroborat cu faptul că la un moment dat, pacientului respectiv îi trebuie asigurat un plămân. Coroborat cu faptul că durează cel puțin trei luni de zile, patru luni de zile o procedură de achiziție a consumabilelor, a kit-urilor de funcționare a acestei activități, coroborat cu necesitatea personalului medico-sanitar, specializat în a manevra acest aparat, momentan, în Spitalul Clinic, nu este folosit și nu se desfășoară această procedură”, a încercat să explice situația managerul interimar al Spitalului Clinic Județean Sibiu, col. dr. Constantin Vlase.

E nevoie de un perfuzionist, dar transplantul e inevitabil

Managerul spitalului spune că pentru a funcționa acest aparat e nevoie de un specialist, însă precizează că în final, în cazurile grave, pacienții cu plămânii grav afectați de noul coronavirus au nevoie de un transplant de plămâni. ”Acest aparat ca să poată să fie folosit, necesită niște consumabile. Acestea nu pot fi asigurate mai  devree de trei luni de zile de la data lansării fermă a comenzii. Acest aparat necesită un specialist, care se numește perfuzionist, care trebuie să manageriez și Spitalul Județean nu are acest specialist. Noi suntem în demers în studiu de piață privind consumabile, suntem în demers pentru a putea pregăti acest specialist. La un pacient care nu mai are suficient plămân pentru a-și asigura funcția respiratorie după ce a trecut de pasul greu al infecției cu Covid, normal că trebuie să-i înlocuim plămânul, ar avea nevoie de un transplant de plămân”, a mai spus colonelul.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Mihai Gheorghe

Acum 1 an

NU SE VREA! simplu alte achiziti sau facut in cateva zile, acum trebuie sa asteptam 3-4 luni. Ne meritam soarta, bravo consiliu judetean.

Raspunde

Gigi Duru

Acum 1 an

Domnu’ colonel... transplant pulmonar pt plămâni afectați de Covid? De unde ai auzit dumneata de așa ceva? Moș Teaca rămâne pentru totdeauna in actualitate... te doare mintea
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus