Marţi,
20.04.2021
Innorat
Acum
8°C

Oficial Sibiul nu are niciun caz din noua tulpină. DSP-ul: ne pregătim

Oficial Sibiul nu are niciun caz din noua tulpină. DSP-ul: ne pregătim

Niciun caz în care să fie prezentă noua tulpină SARS CoV - 2 denumită și B.1.1.7 nu a fost depistat, până în prezent, în județul Sibiu. Pe de altă parte, autoritățile spun că au fost demarate pregătirile în vederea depistării noii tulpini de coronavirus. La nivelul județului există două laboratoare care ar putea detecta tulpinile negative pentru gena S, având în vedere că procesul de depistare necesită testări suplimentare. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, la nivel național sunt, în acest moment, aproximativ 26 de cazuri confirmate.

Noua tulpină SARS CoV - 2 denumită și B.1.1.7 a început să se răspândească în sud-estul Angliei încă din toamna anului trecut. Aceasta s-a dovedit  a fi mai contagioasă decât vechile tulpini, având, de asemenea, o capacitate crescută de a genera cazuri severe. Reporterii Turnul Sfatului au aflat cât de pregătit este Sibiul pentru situația în care ne-am confrunta cu astfel de cazuri. Astfel, potrivit datelor oferite de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu, la nivelul județului au fost demarate pregătirile în vederea depistării noii tulpini de coronavirus. Există două laboratoare care ar putea detecta tulpinile negative pentru gena S, însă doar unul singur deține, în prezent, kit-urile pentru amplificarea genică. Este vorba despre Laboratorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu și Laboratorul de biologie moleculară BSL2 din Centrul de Cercetare în Ecologie Aplicată al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. 

„Până la momentul de față, s-au identificat două laboratoare care ar putea detecta tulpinile negative pentru gena S, acesta fiind un rezultat preliminar, care trebuie urmat de secvențializarea virusului, pentru a se confirma prezența noilor mutații. Este vorba despre Laboratorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu și Laboratorul de biologie moleculară BSL2 din Centrul de Cercetare în Ecologie Aplicată al Universității Lucian Blaga din Sibiu. Precizăm că, la ora actuală, cele două laboratoare sunt în proces de includere în rețeaua națională de screening, care va asigura confirmarea/infirmarea prezenței tulpinii B.1.1.7 a SARS-CoV-2. În prezent, la nivelul laboratoarelor menționate există personal instruit și aparatură necesară ridicării suspiciunii noilor tulpini de coronavirus, însă numai Laboratorul de biologie moleculară BSL2 deține la acest moment și kit-urile pentru amplificarea genică”, spune Krisztina Gaal, purtător de cuvânt DSP.

Depistarea noii tulpini necesită testare suplimentară

Specialiștii din cadrul DSP Sibiu spun că, pentru a fi depistată noua tulpină de coronavirus este nevoie de testări suplimentare.

„Recomandarea de testare pentru noua tulpină de coronavirus se efectuează doar în strânsă legătură cu datele epidemiologice, atunci când există informații privind contactul bolnavului cu o persoană cu istoric de călătorie într-o țară în care a fost semnalată circulația noii tulpini B.1.1.7 sau în zonele în care se semnalează o creștere rapidă a incidenței cazurilor de SARS-CoV-2, sugerând o rată crescută de transmisibilitate. De asemenea, se indică testarea pentru noua tulpină a SARS-CoV-2 în cazul bolnavului care este contact cu o persoană confirmată cu noua tulpină britanică.

Până acum. Ce se știe cu certitudine despre Tulpina B.1.1.7, identificată pentru prima dată în Kent, Marea Britanie, este faptul că are o capacitate crescută de a genera cazuri servere, contagiozitatea acesteia fiind mult mai ridicată.

Potrivit reprezentanților DSP Sibiu nu a fost depistat niciun caz cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7, în județul Sibiu.

O tânără din Giurgiu a fost primul pacient cu coronavirus din România la care a fost identificată tulpina din Marea Britanie a SARS-CoV-2, la începutul lunii ianuarie. În prezent, la nivel național, sunt aproximativ 26 de cazuri confirmate, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Dani Sibianul

Acum 2 luni

Din păcate se pare că este totuși o chestiune de timp.Se știa că este o tulpină mult mai contagioasă dar acum se pare că este și mult mai agresivă.Se pare că în 2 sau 3 luni intrăm în al treilea val.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus