Sâmbătă,
15.06.2024
Innorat
Acum
13°C

Directorul Spitalului de Pediatrie Sibiu: identificarea tulpinii britanice la un singur pacient cu COVID-19 costă 350 de euro

Directorul Spitalului de Pediatrie Sibiu: identificarea tulpinii britanice la un singur pacient cu COVID-19 costă 350 de euro

Spitalul de Pediatrie din Sibiu este pregătit să depisteze tulpina britanică a noului coronavirus în laboratorul propriu, însă acest demers nu va influenţa diagnosticul şi tratamentul pacienţilor cu COVID-19, a declarat, pentru AGERPRES, directorul unităţii, medicul Camelia Grigore.

"Noi am păstrat toate tulpinile pozitive din luna februarie, deci dacă vom putea face teste pentru a identifica dacă prezumtiv tulpinile sunt mutante (când vom cumpăra kituri speciale pentru această identificare), vom spune dacă în zona noastră sunt tulpini mutante. E posibil să facem o testare săptămâna viitoare, apoi acele probe ar trebui secvenţiate pentru confirmare. Această strădanie e doar din fondurile spitalului, sperând să fim pregătiţi pentru momentul in care se vor reglementa aceste determinări", a spus Camelia Grigore.

Potrivit sursei citate, depistarea tulpinilor mutante ale noului coronavirus ar trebui făcută în laboratoare zonale.

"Depistarea noii tulpini se poate face folosind fie tehnica RT PCR care să identifice o tulpină mutantă, fără să-ţi spună decât că e o tulpină care e deosebită de cele identificate până acum (dacă foloseşti anumite kituri speciale), (deci ai doar o prezumţie că respectivul bolnav pozitiv este infectat cu o tulpina mutantă), urmând ca apoi, folosind tehnica de secvenţiere, să poţi identifica tulpina (folosind o bază de date care să compare tulpina identificată cu alte tulpini). Ambele operaţiuni (cea de identificare a unei tulpini diferite şi cea de secvenţiere care ne spune exact ce tulpină este) reprezintă un diagnostic avansat, util pentru studiile epidemiologice şi nu pentru diagnosticul şi tratamentul de rutină al bolnavilor COVID şi ar trebui făcute doar de anumite laboratoare zonale, deoarece sunt dificile tehnic şi foarte costisitoare", apreciază ea.

Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu a solicitat Ministerului Sănătăţii să fie inclus pe lista unităţilor care pot identifica tulpina britanică.

"Până în acest moment spitalul primeşte bani de la DSP doar pentru confirmarea cazurilor pozitive prin tehnica PCR, neexistând posibilitatea de a se deconta identificările unor tulpini mutante. Spitalul Clinic de Pediatrie a făcut o cerere la Ministerul Sănătăţii pentru a fi inclus in lista spitalelor care să facă secvenţiere deoarece avem un aparat în Laboratorul de biologie moleculară care poate face secvenţierea", a arătat directorul Camelia Grigore.

Spitalul sibian a decis să înceapă secvenţierea din bani proprii, cu speranţa că Ministerul Sănătăţii va plăti această procedură.

"Noi am hotărât să începem secvenţierea din fondurile spitalului, urmând să aşteptăm ca ministerul să hotărască cine va participa la programul de secvenţiere la nivel naţional. Investiţia iniţială în truse, reactivi, baza de date cu tulpini este semnificativă şi am hotărât să demarăm acest proces pentru a fi pregătiţi tehnic în caz că pandemia o va impune", a explicat Camelia Grigore.

Identificarea tulpinii britanice la un singur pacient cu COVID-19 costă 350 de euro.

"Trebuie însă să ştiţi că identificările sunt foarte costisitoare, in jur de 350 euro pentru un pacient, deci aceste teste nu vor reprezenta un proces de rutină, ele au doar importanţă epidemiologică şi este hotărârea DSP cât şi unde se vor face astfel de identificări. Pentru pacient nu e esenţial să ştie cu ce tulpina e infectat, el este pozitiv şi tratamentul este acelaşi. Interesul identificării tipului de tulpină cu care e infectat un pacient este al DSP care trebuie să facă ancheta epidemiologică pentru a încerca să izoleze contacţii pacientului pozitiv cu tulpina britanică sau cu alte tulpini care vor exista şi care sunt mai contagioase, deci vor infecta mai multe persoane", a declarat Grigore.

Directorul Spitalului Clinic de Pediatrie din Sibiu îndeamnă populaţia să continue să respecte măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

"Având în vedere ca procesul de vaccinare este în curs, mai există multe persoane care nu au făcut boala sau nu au fost vaccinate încă, (aceştia fiind cei care au imunitate la boală), restul populaţiei, neimunizate, putând fi expusă la infecţia COVID, deci e important să găsim modalităţi de evitare a răspândirii virusului", a adăugat ea.

Şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu este pregătit să identifice tulpina britanică, a anunţat, joi, preşedintele Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Andrei

Acum 3 ani

Acum' e clar.... de asta nu avem tulpini britanice: e scump.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus