Miercuri,
29.11.2023
Innorat
Acum
2°C

Amenda dată pentru urșii salvați ”ilegal”, plătită din donațiile din toată țara: ”vrem să schimbăm legea”

Amenda dată pentru urșii salvați ”ilegal”, plătită din donațiile din toată țara: ”vrem să schimbăm legea”

Asociația Prietenii Berzelor din Cristian va plăti amenda primită de la Garda de Mediu, după ce a preluat doi pui de urs și i-a transportat de urgență la o rezervație din Zărnești, apoi o va contesta, spune Miruna Gritu. Amenda, în valoare de 2.500 de lei (dacă va fi plătită în primele 15 zile de la aplicarea ei, 10.000 de lei dacă va fi plătită după aceste zile), va fi suportată din donații venite din întreaga țară, de la susținători ai asociației.

Iubitori de animale din toată țara au venit în ajutorul Mirunei Gritu, de la Asociația Prietenii Berzelor, care a salvat doi pui de urs săptămâna trecută. Autoritățile spun că modul în care reprezentanta asociației din Cristian a procedat este ilegal, motiv pentru care Garda de Mediu i-a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 10.000 de lei. Dacă o va plăti zilele acestea, amenda scade însă la 2.500 de lei, bani pe care, din fericire, îi are acum, datorită celor care au simțit că i-a fost făcută o nedreptate și au dorit să o ajute pe Miruna. 

„Voi plăti amenda, apoi o vom contesta. Lucrurile nu vor rămâne așa. Oamenii au fost incredibili. Și reacția lor arată clar că problema nu e la noi și ne dă putere să mergem mai departe. Au donat din toată țara, nu știu exact câți sunt, dar ne ajută să acoperim valoarea amenzii”, povestește Miruna Gritu.

Totodată, aceasta spune că lupta continuă, în primul rând pentru crearea unui serviciu de urgență pentru animalele sălbatice, dar nu numai. „Vrem acest serviciu, pe care l-am propus deja de atât de mult timp autorităților din Sibiu, să ne înțelegem. Se știe despre el. Totodată, vrem să reușim să schimbăm legea, pentru ca nici un animal să nu mai ajungă într-o astfel de situație și să nu îl putem ajuta.”

Amendată pentru că nu a așteptat lângă urșii aflați în pericol de moarte

În cursul săptămânii trecute, două ursoaice în vârstă de două luni au fost găsite de un tânăr, lângă o cabană din Biertan. Chemați la fața locului au fost cei de la „Prietenii Berzelor”, care spuneau că și-au dat seama că trebuie să reacționeze foarte repede, puii de urs fiind deshidratați și cu diaree. Aceștia au ajuns în siguranță la Rezervația Libearty din Zărnești, unde sunt tratați și sunt bine. Miruna Gritu subliniază faptul că ursuleții erau într-un pericol real și că, după experiența de ani de zile cu animale sălbatice, poate să-și dea seama de starea unui animal. 

Deși sibianca povestește că a apelat mai multe persoane din instituții publice abilitate, fără să i se răspundă la telefon, în data de 2 aprilie, „Asociația Berzelor” a fost sancționată de Garda de Mediu cu 10.000 de lei, amenda maximă, pentru că a luat animalele sălbatice fără să anunțe autoritățile. 

6.382 de cetățeni din toată țara au semnat până la această oră o petiție prin care se solicită anularea amenzii acordată de Garda de Mediu Asociației Prietenii Berzelor din Cristian. ”Asociația Prietenii Berzelor Cristian a primit amendă de 10.000 de lei, vineri, de Garda de Mediu Sibiu pentru că au dus puii de urs abandonați lângă o casă din Biertan, județul Sibiu, la sanctuarul de la Zărnești, fără să aștepte hârtiile de relocare, considerând că e mai importantă salvarea. Cerem anularea amenzii emisă pe criterii de incompetență!”, scrie în descrierea petiției.

Citește și Video: Doi pui de urs, găsiți fără mamă lângă o cabană din județul Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus