Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
7°C

Epidemiologul sibian Maria Hirist: este importantă acțiunea de a ne vaccina, indiferent cu ce tip de vaccin

Epidemiologul sibian Maria Hirist: este importantă acțiunea de a ne vaccina, indiferent cu ce tip de vaccin

Dr. Maria Hirist, medic epidemiolog în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, a răspuns în cadrul evenimentului on line dedicat Săptămânii Europene a Vaccinării, care a avut loc astăzi, 27 aprilie, la sediul Consiliului Județean, la cele mai frecvente întrebări puse de oameni cu privire la vaccin. De asemenea, medicul specialist a vorbit despre importanța vaccinării și efectele pe care serurile de la cele trei companii le au în lupta cu pandemia de COVID.

Medicul epidemiolog Maria Hirist a fost prezentă astăzi în cadrul evenimentului on line „Fii alături de comunitate, pune umărul pentru Județul Sibiu” care a avut loc la Consiliul Județean. Specialistul a vorbit despre importanța vaccinării și a răspuns câtorva întrebări frecvente pe care oamenii și le pun în legătură cu vaccinarea. Mai jos vă prezentăm întrebările și răspunsurile medicului.

Cât de important este să ne vaccinăm?   

Este foarte important să ne vaccinăm deoarece prin vaccinarea unui număr mare de persoane se poate reduce circulația virusului în comunitate și astfel se reduc formele grave de boală, inclusiv rata de mutație a virusului.

Este important cu care dintre cele trei vaccinuri ne imunizăm?

Din punctul meu de vedere nu este important, importantă este acțiunea de a ne vaccina, indiferent cu ce tip de vaccin.  

Dacă am o afecțiune cronică, dacă prezint o boală autoimună, dacă am o afecțiune imunologică, dacă am o afecțiune oncologică este bine să mă vaccinez sau nu?

Răspunsul este da! Aceste afecțiuni nu prezintă o contraindicație pentru administrarea vaccinului, dimpotrivă se recomandă vaccinarea acestor persoane.

Dacă sunt alergic la un medicament, la un aliment, la polen, la o înțepătură de insectă există o contraindicație de vaccinare?

Nu există contraindicație de vaccinare. Contraindicațiile la afecțiunile alergice sunt doar reacțiile alergice severe, anafilactice. Din punct de vedere al vaccinării, alergiile sunt la o componentă a vaccinului sau după o primă doză administrată, mă refer la reacția alergică severă. La reacțiile ușoare, moderate la diverse produse pe care le întâlnim de viața de zi cu zi nu există contraindicație de vaccinare. Se recomandă, bineînțeles, o precauție prin prelungirea timpului de supraveghere post vaccinare.

Femeile gravide sau care alăptează se pot vaccina sau nu?

Datorită mecanismului de acțiune a virusurilor ARN, CDC consideră că este puțin probabil ca vaccinarea să prezinte un risc pentru aceste categorii de persoane, dar trebuie analizat de la caz la caz. Trebuie ținut cont de părerea medicului specialist ginecolog și, bineînțeles, cu supraveghere atentă post vaccinare.

Pot rămâne însărcinată sau nu după ce am fost vaccinată?

Răspunsul este da, doar în cazul vaccinurilor cu virusuri vii atenuate se recomandă o perioadă de minim patru săptămâni până la concepție. În cazul vaccinurilor cu ARN mesager nu există această precauție, deci da, putem să rămânem însărcinate după vaccinare.

Se pot vaccina persoanele care au avut COVID?

Da, se pot vaccina. Indicațiile de vaccinare sunt: persoanele care au făcut forme ușoare se pot vaccina la un minim de patru săptămâni după boală, iar pentru situațiile în care persoana a făcut o formă severă, critică, se poate vaccina după trei luni de la testul pozitiv.

Cât de mult ajută, din punctul dumneavoastră de vedere vaccinarea?

Ne ajută foarte mult pe fiecare dintre noi. Prin vaccinare reducem formele severe și critice de boală, prevenim răspândirea virusului în comunitate, îi protejăm pe părinții și copiii noștri, pe toți cei din jurul nostru.

Pentru cei care au teamă de reacțiile adverse ale vaccinului, pentru că au fost și situații în care unii au dezvoltat reacții adverse, iar alții nu au avut nicio problemă. Ce le transmiteți acestora?

Reacțiile adverse, din experiența pe care am avut-o de când am început vaccinarea la noi, la spital, din 31 decembrie, reacțiile adverse au fost de scurtă durată, de 24 și până la 48 de ore. Bineînțeles au fost și situații cu reacții alergice mai exprimate, dar acestea au fost minime și singulare. Cele mai frecvente au fost durerile locale, mialgia (n.r. dureri musculare), ușoare cefalee (n.r. dureri de cap), cu durată de 24 și până la 48 de ore.

Care ar fi mesajul dumneavoastră pe care îl transmiteți comunităților locale și prin care se dorește creșterea numărului celor care să aleagă să se vaccineze?

Să ne vaccinăm, să ne vaccinăm, să ne vaccinăm!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Camelia

Acum 4 ani

Ati uitat o intrebare foarte importanta. Cine raspunde din toate punctele de vedere (pecuniar etc.) in cazul unor reactii adverse grave, care produc vatamari corporale grave, inclusiv decesul? E prevazuta vreo procedura?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus