Miercuri,
22.01.2025
Ceata
Acum
-2°C

FOTO - Un tânăr om de afaceri din Sibiu a lansat prima sa colecție de artă. Oprea Carabulea: „Nu ne dorim să facem comerț, ne dorim ca artiștii români să fie apreciați”

FOTO - Un tânăr om de afaceri din Sibiu a lansat prima sa colecție de artă. Oprea Carabulea: „Nu ne dorim să facem comerț, ne dorim ca artiștii români să fie apreciați”

Life&Art este expoziția artă vernisată astăzi, 6 august, la Muzeul Național Brukenthal. Colecția este semnată de omul de afaceri sibian Oprea Carabulea și cuprinde lucrări de grafică, pictură și sculptură realizate într-o perioadă de peste 50 de ani (1970-2021).

Zeci de sibieni au fost prezenți astăzi la vernisajul expoziției de artă Life&Art, care va putea fi vizitată toată luna august la Casa Albastră din Sibiu, iar apoi, din luna octombrie, la hotelul Ramada. Evenimentul a avut loc în grădina Muzeului Național Brukenthal, iar invitați au fost curatorul expoziției, Alexandru Chituță, Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu, George Șerban, colecționar, Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului și artistul Dumitru Radu.

„Deschidem o expoziție inedită pentru că vorbim despre o expoziție a unui tânăr colecționar, poate cel mai tânăr colecționar din Sibiu, care a avut forța și puterea de a investi și în alte lucruri. Pentru mine, este o mare bucurie faptul că a înțeles cât înseamnă să investești în cultură și ne-a oferit un vernisaj. Este o expoziție care se axează pe artă românească, colecția tânărului om de afaceri Oprea Carabulea cuprinde o mare parte din arta românească începând cu anii 1970, este o colecție tânără, să-i spunem așa, o colecție care emană efervescența tinereții și s-a axat foarte mult pe arta contemporană”,  a spus Alexandru Chituță, curatorul expoziției.

Hotelul Ramada va găzdui colecția din luna octombrie

Colecția lui Oprea Carabulea se va întregi din această toamnă și va forma o galerie de artă privată, care va da culoare hotelului Ramada din Sibiu. Pasiunea pentru artă a tânărului împreună cu ghidajul oferit de avocatul și colecționarul George Șerban au făcut ca expoziția Life&Art să poată fi deschisă astăzi la Sibiu.

„Mă bucur foarte mult că suntem la un eveniment deosebit. Avem de-a face cu un tânăr colecționar care m-a impresionat. De fapt, avem trei colecționari în momentul acesta, avocatul George Șerban care are mult mai multă experiență în colecționarea obiectelor făcute de artiști, tănărul Oprea Carabulea care din aproape în aproape a învățat din tainele colecționarului. M-a impresionat într-adevăr pentru că și-a ales colecția foarte bine. Referitor la domnul Chituță, îi mulțumim din suflet pentru că în acest an foarte greu pe care l-am parcurs, m-a impresionat pentru că sunt foarte mulți manageri care mișcă lucrurile așa cum trebuie. Noi avem nevoie de asemenea oameni, care pe lângă faptul că sunt tineri și plini de energie fac lucruri foarte bune”, a spus artistul Dumitru Radu, prezent la eveniment.

Interes, pasiune și cunoaștere

Prezentă la eveniment a fost și primarul Sibiului, Astrid Fodor, care a ținut să mulțumească tânărului colecționar pentru sprijinul oferit de hotelul Ramada administrațiilor locale în timpul pandemiei și să-l felicite pentru pasiunea sa pe care a concretizat-o prin această expoziție.

„Mulțumesc domnului Carabulea pentru invitație și conducerii Muzeului Brukenthal. Faptul că un tânăr om de faceri din Sibiu este colecționar de artă este un lucru care pe mine m-a surprins mai mult decât plăcut și mi-a întărit convingerea că, indiferent de profesia pe care o avem, o persoană educată, o persoană iubitoare de frumos, sau o persoană care datorită materialismului societății în care trăim a descoperit substanța arte,i se dedică acestui domeniu. Domnul Carabulea este cunoscut ca un tânăr om de afaceri de succes și foarte activ și implicat în viața societății. Aici mă refer la anul pandemiei, când hotelul Ramada a susținut autoritățile statului în momente grele, când aveam nevoie ca sectorul privat să se implice pentru a rezolva problemele logistice ale pandemiei. Nu am știut că aveți această înclinație către artă și cu atât mai surprinsă am fost și m-am bucurat și mai mult de acest aspect. Vă felicit și vă doresc mult succes pentru următorul pas. Vreau să cred că nu doar educația, școala, domnul Șerban sau prietenii dumneavoastră v-au influențat să deveniți colecționar, ci și faptul că trăiți într-un oraș cultural, unde administrațiile susțin cultura, arta și tot ce  e conectat cu acest sector v-a format în această direcție, drept urmare se dovedește că pragmatismul care ar trebui să caracterizeze un om de afaceri poate merge foarte bine mână în mână cu sensibilitatea artei”, a spus aceasta.

Colecționarul George Șerban este cel care l-a  ajutat și inspirat pe Oprea Carabulea pentru a-și construi colecția care îmbină interesul, pasiunea și cunoașterea. „Este o colecție excepțională. Arta pe care o colecționăm la un moment dat devine bun public. Există foarte puțini colecționari de generația lui Oprea Carabulea. Din discuțiile mele cu el de acum vreo doi trei ani, am văzut atât interes și pasiune, dar și cunoaștere. Nu e vorba doar de a cumpăra sau de a investi”, a explicat acesta.

„Sunt sume rezonabile pe care mi-am permis să le investesc”

Promovarea și aprecierea artiștilor români într-un oraș cultural este principalul obiectiv pe care tănărul colecționar l-a avut atunci când a gândit expoziția.

„Mulțumesc  tuturor celor prezenți aici, mulțumesc doamnei primar pentru deschiderea pe care a arătat-o față de astfel de evenimente. Suntem conștienți că evenimentele culturale promovează turismul și continuitatea turismului de care are nevoie orașul nostru. Mulțumesc domnului director Luca pentru ajutorul și suportul echipei de la muzeu care face o treabă extraordinară, mulțumesc domnului George Șerban care mi-a dat acest microb și am constatat,  intrând în contact cu diverși artiști și cu arta în general și cercetând, că România are  niște artiști extraordinari care din păcate nu au fost promovați cum se cuvine și mulți au fost dați uitării, iar lucrările lor zac în ateliere, adună praf și sunt uitate de lume. Tocmai acest lucru ne dorim prin înființarea acestei galerii, promovarea artiștilor români, mai ales a celor în viață.  Nu ne dorim să facem comerț, ne dorim ca artiștii români să fie apreciați așa cum se cuvine”, a detaliat Oprea Carabulea”.

Cu privire valoarea pieselor de artă, tânărul colecționar spune că a încercat să mențină echilibrul, investind sume rezonabile. Cele mai valoroase lucrări din colecție sunt cele semnate de Florin Mitroi.

„Sentimental cele mai valoroase lucrări sunt cele ale lui Marcel Chirnoagă, financiar, nu vorbim de sume foarte mari, vorbim de sume rezonabile pe care mi-am permis să le investesc. Ca valoare financiară, cele mai de preț sunt cele două piese semnate de Florin Mitroi,  un foarte mare artist, care nu și-a primit recunoașterea pe care o merita, la fel ca toți ceilalți de astfel fiindcă nu au fost scoși din atelier, fiindcă nu au fost promovați suficient de mult. Nu sunt valori extrem  de mari, am făcut ce ne-am permis și am încercat să ne menținem un echilibru”, mai spune acesta.

Life & Art, colecția Oprea Carabulea poate fi vizitată în Sala Multimedia din Casa Albastră (Piața Mare, nr.5) în luna august 2021.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Birtu

Acum 3 ani

Ma si intrebam cind isi deschide un muzeu,acest Michelangelo autohton,marele carabulea,fiul marelui istoric sibian ! Cea mai mare familie din Sibiu care si-a dedicat intreaga viata pentru arta si cultura,cel care a finantat scoli si universitatea sibiana . Bravo lui !
Raspunde

Dragos V-o Dă

Acum 3 ani

Dupa ce ca fura cat se poate cu comtramu’, familia Carabulea mai are si nesimtirea sa se afiseze in public ca oameni de cultura, pretinzand admiratia burgului. Uitati oameni buni, cum autoritatile locale pleaca capul in fata oamenilor care chiar detin puterea in orasul asta, oameni cu care colaboreaza pentru buna circulare a banului public in buzunarul lor.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Sa-i vezi pe mai-marii cum se tucalesc in fata unui ''tinar om de afaceri'' e clisma curata !

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus